G4Media.ro

Comisarul european pentru mediu analizează informaţiile privind ursul vânat în România de…

Comisarul european pentru mediu analizează informaţiile privind ursul vânat în România de prinţul de Liechtenstein

Comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a anunţat luni că ”analizează” informaţiile provenite de la mai multe ONG-uri în legătură cu ursul împuşcat în România de către prinţul de Liechtenstein, a relatat luni seară politico.eu.

Organizaţii ecologiste au afirmat săptămâna trecută că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în luna martie şi a împuşcat mortal un urs brun în vârstă de 17 ani, botezat Arthur, într-o rezervaţie naturală, sub pretextul deţinerii unui permis special de vânare a unui alt urs.

”Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent”, a declarat luni comisarul european Virginijus Sinkevicius în comisia pentru mediu a Parlamentului European.

”Am încredere că autorităţile române anchetează acest incident în mod foarte detaliat”, a adăugat el, răspunzând unei întrebări adresate de eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă, membru al grupului Renew Europe.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, un medic part-time care trăieşte într-un castel din Austria, a dat vineri publicităţii o declaraţie în care nega că l-ar fi împuşcat pe ursul brun Arthur şi că a doborât un ”animal-problemă” diferit, pentru a cărui lichidare autorităţile române ar fi dat aprobare şi care se afla la 250 de metri de case locuite. De asemenea, prinţul a afirmat că îşi oferă sprijinul deplin pentru anchetă, adăugând că de la apariţia ştirii au existat ”informaţii false şi agitaţie”, potrivit media austriece.

La 5 mai, organizaţia Agent Green şi VGT au condamnat, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.

Conform Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri că două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate în cazul ursului ucis în Covasna.

Sursa: Agerpres

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Golănașul nu trebuie iertat!

  2. Să avem grijă, totuși, să nu moară pruncul între atâtea babe. DNA are două dosare, mediul are două dosare, tare m-aș mira să ajungă la aceeași concluzie.

  3. În loc s o vâneze pe Ursula van der morți l a mierlit pe Arthur ul nostru

  4. Somnul natiunii naste criminali.