G4Media.ro

Comisarul Gentiloni anunță că UE va intra în recesiune la iarnă

Foto: Pixabay

Comisarul Gentiloni anunță că UE va intra în recesiune la iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%), potrivit Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Joe Biden (and others) likes this.

  2. Situatia se va inrautati in UE, din ce in ce mai tare. Acordurile de la Minsk nu au fost respectate de Ucraina. Rusia a atacat Ucraina datorita acestui fapt. UE nu avea cum sa nu ajute Ucraina (stat agresat)
    Insa embargourile decise impotriva Rusiei, se intorc (si) impotriva noastra si este normal ca situatia sa se inrautateasca in UE. Energia devine din ce in ce mai scumpa (gaz si petrol) si industria nu poate tine pasul, bazandu-se pe energia la preturile dinaintea agresiunii rusesti si a embargoului UE.

    Deveniti economi, scoateti din consum tot ceea ce nu este necesar. Situatia se va inrautati, deoarece razboiul nu are cum sa se termine in curand. Doar revenirea la Acordurile de la Minsk 2 pot aduce pacea, insa Ucraina nu o va face, deoarece nu le-a respectat niciodata, cu toate ca le-a semnat. Iar Rusia nu se va retrage din Ucraina si va continua razboiul de ocupatie al Ucrainei.

    Sau… emigrati in America, singura beneficiara neta a acestui razboi 😉

    • @3v
      Bun, e doar punctul tău de vedere….
      UE nu e chiar așa dezordonată.

    • Rusia nu avea motiv sa atace Ucraina, mars cu rusii tai. Toti gasiti scuze rusilor!

    • @Levente
      Absolut, aveti perfecta dreptate si sa speram ca ma insel. Am mai trecut (in UE) prin crize de acest gen. Socurile petroliere 1 si 2, au fost mult mai dure decat cel de acum. Insa eram mult mai putini (eram doar 6) si totul era mult mai simplu.
      Vom vedea ce ne rezerva viitorul, vom trece cu bine di de acest soc.

    • Acordurile de la Minsk 2 nu au fost respectate de ambele parti iar dpdv al motivului invaziei este doar un pretext, ‘de ce n-ai ba sapca’ al tratatelor internationale.
      De asemenea echilibrul precar antebelic a fost complet distrus si nu va exista un acord similar.
      Restul comentariului este rezonabil, sunt toate conditiile pentru un razboi prelungit si recesiune economica in UE.
      Rusia a deschis robinetele la maxim si vinde petrol si gaz in restul lumii, chiar la discount tot ies mult pe plus.
      Sanctiunile pe gaz si petrol nu prea functioneaza dar EU e prinsa la mijloc si pericolul invaziei ruse e prea mare in Moldova si posibil tarile baltice daca Ucraina cade.

  3. Nu e punctul lui de vedere, stai liniștit, el e doar teleghidat.

  4. „Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani”
    Hmmm, si eu care credeam ca energia verde e multa si ieftina.