G4Media.ro

Comisarul Gentiloni crede că plafonarea preţurilor la energie va duce la diminuarea…

FILE PHOTO: European Economy Commissioner-designate Paolo Gentiloni of Italy attends his hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Comisarul Gentiloni crede că plafonarea preţurilor la energie va duce la diminuarea inflaţiei în 2023: Nu spun că va reveni la nivelul la care era în urmă cu doi ani, dar va atinge un punct maxim şi după aceea va începe să scadă

Inflaţia în Europa ar trebui să se modereze în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona preţurile la petrolul şi gazele naturale ruseşti se vor dovedi eficiente, a declarat sâmbătă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Prezent la forumul Ambrosetti, organizat la Cernobbio, Italia, Paolo Gentiloni s-a declarat încrezător că iniţiativele adoptate în paralel de G7 (principalele ţări industrializate) şi Comisia Europeană vor reduce, treptat, inflaţia.

Potrivit comisarului european, explozia preţurilor la energie a avut o contribuţie de aproximativ 40% la recentele creşteri ale preţurilor de consum din Europa, mai mult decât în cazul SUA.

„Desigur, nu spun că va reveni la nivelul la care era în urmă cu doi ani, dar va atinge un punct maxim şi după aceea va începe să scadă, posibil în anul următor”, a spus Paolo Gentiloni, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Analiza lui Gentiloni este similară cu cea rezultată în urma unui sondaj efectuat de Banca Centrală Europeană în rândul profesioniştilor care realizează prognoze şi conform căreia inflaţia în zona euro va scădea puternic în 2023 şi va continua să scadă în 2024.

Vineri, Miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) au căzut de acord asupra unui plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.

Comisarul Gentiloni, care în perioada 2016-2018 a fost prim-ministrul Italiei, a mai spus că Europa ar putea face mai mult pentru a reduce criza energetică prin concentrarea pe achiziţiile comune, o măsură pe care a descris-o ca fiind un „pas înainte crucial”. Cu toate acestea, Gentiloni a recunoscut că o strategie comună pentru achiziţiile de energie „nu este un lucru uşor pentru că petrolul şi gazele nu sunt precum vaccinurile. Ai contracte pe termen lung în derulare în diferite state membre, este vorba de diferite mari companii”.

Începând de vineri şi până duminică, la Cernobbio, pe malul Lacului Como din nordul Italiei, are loc Forumul Ambrosetti, o conferinţă organizată în mod tradiţional la sfârşitul verii şi care aduce laolaltă elita politică, economică şi financiară pentru a discuta provocările globale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pai…iexpertii zic ca plafonarea nu i aia buna!!!!
    Cica ar duce la o penurie a produsului vizat!!!
    Asa o fi????!!! Ce facem dam din lac in put???

  2. Comisarul asta este ma prost ca p.la. Plafonarea nu merge decât pe termen scurt si apoi duce la penurie. Vezi Ungaria.
    Europa a ajuns condusa de toți incompetenții.

  3. Daca preturile sunt mari la energie, se va investi mai mult in productia de energie. Asa pe plafonare nu e rentabil.
    In plus cand este plafonat toata lumea consuma la fel. Asa cand te arde la buzunar parca te uiti sa mai reduci consumull.

  4. Cam trista situatia, la varful UE ashtia traiesc intr-o realitate paralela, plafonarea pretului doar pentru ce vine din Rusia va duce in cel mai fericit caz la un pret de cumparare egal cu pretul pietei + taxa pe pr os tie incasata de intermediari. In cel mai probabil scenariu n-o sa aiba de unde sa cumpere, adica penurie.

  5. Eu le urez succes în lupta cu băieții de pretutindeni din energie, dar după cât lungesc preludiul se pare că și lor le place. Atâta circ cu energia asta, atât se dau de loviți ca în 2009 când s-au dat asediați de bănci. Parcă suntem rușii cu sindromul cetății încercuite. La ei basme, la noi povești.
    Dacă guvernele și UE amplifică totul ca să ne arate cum se luptă ei de greu în războiul ăsta e strict problema lor. Să facă ceva, ce-or putea, că nu avem nici noi așteptări uriașe, dar să facă și nu doar să se plimbe de colo colo. Lacul Como e la munte, dar și eu tot așa. La munte cel mai frumos e în septembrie.