G4Media.ro

Comisarul pentru economie: Este posibil ca în iulie să ajungem la un…

Sursa Foto: Facebook/ Paolo Gentiloni

Comisarul pentru economie: Este posibil ca în iulie să ajungem la un acord privind fondul de relansare / Care sunt cele patru state europene care nu vor ca UE să se împrumute pentru Spania, Italia sau Grecia

„Cred că vom reuși” să ajungem un acord între țările UE cu privire la planul de recuperare al Uniunii Europene, „dar poate nu mâine. Mâine cred că va fi o etapă intermediară pentru a apropia părerile și a înțelege mai bine între șefii de Stat și de Guvern diferențele care sunt mereu pe masa negocierilor”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, intervievat de France 2, transmite Rador.

„Nu vreau să-mi imaginez posibilitatea unui eșec”, dar vom ajung la un acord „probabil în iulie”. „Vom reuși, sunt sigur”, a spus Gentiloni.

„Europa a avut aproximativ două săptămâni foarte dificile” după izbucnirea pandemiei de COVID-19 pe continent. „Am avut frontierele închise între țările europene pentru ventilatoare și pentru măști. Apoi, în aproximativ 15 zile, de la mijlocul lunii martie, Europa a luat decizii extraordinare și fără precedent”, a afirmat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Nu am putea spune că reacția a fost prea târzie sau nu a fost la înălțime, deoarece a fost foarte puternică, după două săptămâni cu adevărat foarte periculoase”, a continuat comisarul. Posibilitatea unui al doilea val de infectări legate de pandemia de COVID-19 ar fi „cel mai rău scenariu” pentru Europa, dar „în acest moment nu avem niciun semnal” că acest lucru s-ar putea întâmpla, a spus Paolo Gentiloni.

„Evident, ne uităm la ce se întâmplă în China”, a subliniat comisarul european, reamintind prognoza Comisiei privind o scădere a PIB-ului cu 7,4% în UE, „dar în cazul unui al doilea val, colapsul economiei ar fi mult mai grav”.

Context

Liderii statelor membre UE au disensiuni majore în legătură cu pachetul financiar propus de Comisia Europeană pentru ieșirea din criză, le-a transmis săptămâna trecută europarlamentarilor Charles Michel, președintele Consiliului European, potrivit Politico.

Neînțelegerile privesc atât viitorul buget multianual al UE (propunerea Comisiei e de 1.100 miliarde euro), cât și fondul special pentru criză (750 miliarde euro puși la dispoziția statelor membre și format din 500 miliarde euro – granturi nerambursabile și 250 miliarde euro – împrumuturi).

La baza conflictelor politice stau cele patru state ”zgârcite” – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care nu vor ca UE să se împrumute în numele unor state din sud precum Spania, Italia ori Grecia.

”Discuțiile vor fi extrem de dificile și foarte complexe. Simt o uriașă dificultate politică, nu există un numitor comun acum”, le-a transmis Charles Michel liderilor Parlamentului European.

Informațiile furnizate de șeful Consiliului European au fost confirmate pentru Politico de ministrul belgian pentru afaceri europene, Koen Geens, care a spus că e extrem de greu de găsit un compromis din cauza întâlnirilor șefilor de stat și de guvern, care au loc online. ”Ecranele au efect ciudat asupra noastră și nu permit discuții confidențiale”.

Cele patru state se opun propunerii făcute de Comisia Europeană de emitere, în premieră, de obligațiuni ale UE, permițând astfel statelor membre să aibă acces la împrumuturi cu dobânzi mult mai mici decât cele luate pe cont propriu.

Franța și Germania, alături de aproape toate celelalte state membre, au salutat și sprijinit propunerea executivului european, dar Austria, Danemarca, Olanda și Suedia nu vor ca UE să își asume împrumuturi în numele unor state pe care le consideră nedisciplinate financiar.

Au trecut deja două săptămâni de la propunerea oficială făcută de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și liderii UE nu au făcut nici un progres. La summitul Consiliului European de săptămâna viitoare e puțin probabilă o discuție edificatoare, dat fiind că ședința va fi ținută tot online. De aceea, Charles Michel vrea o ședință specială la care liderii UE să fie prezenți în persoană, potrivit Politico. Doar că situația actuală o face puțin probabilă, ceea ce înseamnă că blocajul politic din sânul UE continuă să paralizeze blocul european.

Sursa: ANSA/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Statele „zgarcite”…
    Sau mai bine zis statele realiste.
    De ce nu etichetam statele si beneficiare ale acestui plan: „lenese” si „smechere”?
    „Solidaritatea” de care au dat dovada statele in aceasta pandemie ne arata cam care e diferenta dintre discursul „european” si solidaritatea din teren.

    • Exista state asuprite si state asupritoare. Pe vremuri asta se facea cu ocupatia militara, acum se face cu smecherii de la Bruxelles, BCE si comisioane. Adica statele ca mizerabilele alea 4 folosesc in interes exclusiv propriu moneda “comuna”,reglementarile exclusiv in dauna altora si ofera spaga la propriu pentru ca ceilalti sa se imprumute exclusiv pentru a cumpara produse made in aia 4 sau provenite de la concerne din aia 4. De altfel cine a folosit fondurile europene a observat ca majoritatea sunt copy paste si te obliga sa cumperi utilajele x sau y, nu z, la fel si scolarizarea, tot doar cu x sau y si nu cu z, practic tu te imprumuti si muncesti ca sa sustii economia si bancile anumitor state care au gandit si implementat aceste de facto ajutoare de stat deoarece nu poti cumpara de facto un utilaj ucrainean sau rus fiindca proiectul nu se aproba in veci!

    • ioane ti s-a gaurit nacela ?

  2. Poate așa se termină cu populiștii din aceste state (și altele), care promiteau poporului lor lapte și miere, și ei n-aveau nici o vacă și nici un stup.

  3. Austria si Olanda nici macar nu au spoliat alte popoare in trecut de aia sunt asa hapsani…

    • Austria și Olanda nu au spoliat??? Serios? Sau blanzii de suedezi și danezi! Unde sunt bancile cele mai hapsâne? Cumva in Amsterdam sau in Viena? Care bănci au spălat bani de la mafia rusa? Cumva cela suedeze și daneze? Și ciudat șase bage in conflictul asta state care nu sunt in zona euro.

  4. Despre state vorbind, nu se folosește “cine”! Cine este pentru persoane! Pentru state, ar fi fost corect CARE! Nu știu cum s-a răspândit flagelul asta al lui CINE in presa.

    Deci: Care sunt statele?

  5. De peste 300 de ani Grecia este salvată de Germania.