Comisarul pentru piață internă: Lockdownul sanitar din China va avea repercusiuni economice, dacă se prelungeşte / Astăzi, sunt pe cale să se închidă toate uzinele dintre Shenzen şi Canton
Lockdownul sanitar decretat în mai multe oraşe din China şi care a determinat suspendarea activităţii în mai multe fabrici va avea „repercusiuni” economice, dacă va mai dura, a avertizat luni comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, transmite AFP. Acesta a subliniat totodată că inflaţia va fi „foarte importantă” în 2022 mai ales din cauza invaziei ruse din Ucraina.
Întrebat la postul France Inter despre creşterea economică din Europa, Breton a estimat că, dat fiind războiul din Ucraina, este „extrem de dificil să se facă acum previziuni”.
Previziunile „sunt revizuite la fiecare 15 zile, din nefericire în jos în ce priveşte creşterea şi în sus în materie de inflaţie, şi cred că aceste două tendinţe vor persista”, a spus comisarul european.
„Astăzi, în China, sunt pe cale să se închidă toate uzinele dintre Shenzen şi Canton, unde operează cele mai mari sectoare de activitate economică şi în special de electronică, aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată în China”, a explicat el.
„Evident, se va produce o oprire a lanţurilor valorice şi automat, dacă această situaţie durează, va avea repercusiuni”, a punctat Thierry Breton.
Din cauza unei creşteri record a cazurilor de COVID-19, zece oraşe din China, inclusiv Shenzen, centru tehnologic major din sudul ţării, sunt în carantină, ceea ce a determinat, între altele, o fabrică de dispozitive iPhone să-şi suspende activităţile.
„Este o luptă, este o luptă pe mai multe fronturi. Adăugaţi la toate acestea criza alimentară, întrucât China şi Rusia reprezintă 30% din exporturile de grâu, şi acest lucru va avea repercusiuni, a început deja să aibă repercusiuni, mai ales în Africa de Nord”, a atenţionat comisarul european.
„Trebuie extrem de multă atenţie, cu alte cuvinte va fi nevoie în continuare de destul de multă flexibilitate în materie de politică monetară, pentru că trebuie susţinute sectoarele afectate (…) Ar trebui ca ratele dobânzilor să nu crească prea mult, pentru că inflaţia va continua să fie foarte importantă în 2022”, a mai spus Breton.
Acesta a mai remarcat, referitor la cererea Rusiei de ajutor din partea Chinei în conflictul din Ucraina – relatată în presa americană, dar dezminţită de Beijing -, că, „prin poziţia sa geografică şi economică, China joacă incontestabil un rol în această problemă”.
„Este evident că astăzi, după ce a decis ce a decis, Vladimir Putin se aruncă oarecum în braţele Chinei, pentru că exporturile ruse vor scădea foarte semnificativ (…), va fi din ce în ce mai dependent de China”, a spus comisarul european. (Sursa: Agerpres)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii