G4Media.ro

Comisarul UE pentru economie: Dacă Rusia taie livrările de gaze, suntem gata…

Foto: Energy.gov

Comisarul UE pentru economie: Dacă Rusia taie livrările de gaze, suntem gata să facem faţă deciziei

Plata în ruble a gazelor ruseşti înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, iar, dacă Rusia decide să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este gata să facă faţă acestei decizii, a afirmat, marţi, comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, prezent la Bucureşti la o conferinţă organizată de publicaţia The Economist, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă UE este gata să plătească gazele în ruble, aşa cum a cerut Rusia, dacă se aşteaptă ca Rusia să întrerupă livrările de gaze şi dacă Europa este pregătită pentru asta, oficialul european a răspuns că nu ştie la ce să se aştepte din partea Rusiei, însă plata în ruble ar însemna o încălcare a contractelor aflate în vigoare.

„În al doilea rând: suntem gata să luăm atitudine în faţa dependenţei de Rusia? Sigur că suntem gata. Am decis să facem asta, iar războiul a fost un semnal de trezire, dar nu putem face nimic repede fără sacrificii. Suntem gata să ne asumăm aceste sacrificii? Categoric da. Nu punem pe masă sancţiuni privind energia, dar, dacă sunt decizii (din partea Rusiei de întrerupere a livrărilor – n.r.), suntem gata să le facem faţă şi putem face asta cu efort puternic şi vom continua cu orice chip să reducem dependenţa de energia venind din Rusia”, a spus oficialul european.

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează EFE şi TASS.

”Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările ‘neprietenoase’, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. A venit momentul sa punem Rusia la locul ei, adica langa Corea de Nord.

    P.S f.m.m clona mea re.tardata din Vaslui 😂

  2. Ce atitudine sa ia UE ? Este vai de capul ei! Adica debusolata si faramitata in declaratii.

    • Așa vă spune la Moskva ? În genunchi să stați și cu gura deschisă ca să luați lumină de la Putain!
      FckPtn. Rusia – cancerul planetei

    • las ca e putin de 100 de ori mai debusolat saracu. la voi in moldova cam asa se vede UE. dar tanjiti dupa nivelul ala de trai. teapa! voi stati cu rusii.

  3. Abia atunci se va trezi ieuropeanul ca i s a cam terminat confortul.

  4. 😎
    ♥️🇪🇺

  5. 😎😎
    ♥️🇪🇺

  6. UE este doar cu vorba. Am văzut ca UE și NATO nu vor face absolut nimic dacă se întâmplă ceva și cu o țară NATO. Ve a făcut Putin asta este, va plăti și cred ca va fi dat jos. Dar ce a făcut UE stând liniștită când Ucraina era în război, arată că nu este o unitate între occident. Prevăd ca UE se va destrăma, aceste clipe nu vor fi uitate de oameni și se vor retrage. Ce rost are sa GO într-o comunitate care fiecare este pentru ea. Și ar trebui sa ne gândim mai mult. Turcia a fost bine ca am inclus-o în Europa? Tara care o durea fix în cur de Europa, Germania care nici declarați nu dădea. Iar Ucraina cerea arme și Europa se făcea ca plouă. Doar NATO este baza tarilor din Europa în legătură cu Rusia, restul este cancan. O Europă care nu este pregătită sa aibe grija de spațiul ei, este o Europă incapabilă de a avea securitatea bună. Nu cu Germania, Anglia care îndemna sa nu se precipita oamenii. Ca era războiul lor. Iar petrolul și gazele pot sa le extragă și europenii, trebuie sa investească si ei în plic sa plătească Rusiei. În Europa sunt fff mulți șomeri care ar putea avea locuri de muncă. Cărbunele care spun ei ca distrug pământul, eu cred ca mașinile și tehnologia distrug pământul. În 80 aveam termocentrale și uzine, și ghici în decembrie ningea de un metru într-o seara. Am oprit asta și la 40 de ani nu mai ninge. Nu știu dacă uzinele sau termocentralele erau marea problemă. Marea problema dragi mei este petrolul care este consumat în neștire. Oamenii care merg 200m cu mașina sa ia o pâine, oamenii care stau la calculatoare cu 3 monitoare și multe altele. A dispărut în primul rând!

    • Nici măcar Olivea nu putea scoate mai multe abracadabrări ca tine! :)))))

    • la asa nick, Lake, asa aberatii :))))))))))))))))

  7. Toate clădirile mai înalte din Europa vor fi împodobite cu imense steaguri ale UE…și și cercetătorii din Polul Nord vor arbora un drapel UE iar ca semn de protest nu se vor bărbieri doua trei săptămâni…

  8. deocamdata renuntarea la gazul si titeiul rusesc e de competenta tarilor suverane
    ue nu are nicio treaba cu asta
    daca cineva vrea sa plateasca in ruble, treaba lui
    cine nu, iarasi treaba lui
    🙂

  9. Gandire de lake;dupa scris la fel;politica-idem

  10. Catzi poti fi de prost sa stai cu tzeava de gaz in casa, dar sa stai la coada la butelii si sa platesti de 5 ori mai mult pt ca nu ti place de fatza lu ala care ti a dat tzeava, si care face ce vrea im curtea lui?

  11. Cam cât de competitivă va mai fi Europa cu gaz importat de peste ocean de la concurenții americani?
    Scumpă rău cauza asta ucraineană pt Europa! Proastă abordare, dar deh, principalii „brneficiari” nu va fi funcționarilor bruxeleza

  12. Cam cât de competitivă va mai fi Europa cu gaz importat de peste ocean de la concurenții americani?
    Scumpă rău cauza asta ucraineană pt Europa! Proastă abordare, dar deh, principalii „brneficiari” nu va fi funcționarilor bruxeleza