Comisia bulgară anticorupţie a întrerupt o anchetă împotriva fostului comisar european Mariya Gabriel, acuzată că a închiriat un apartament de la o companie municipală la un preț mult sub piață
Comisia bulgară pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a refuzat să o ancheteze pe eurodeputata bulgăroaică Mariya Gabriel, fost comisar pentru economia digitală, pentru că, în conformitate cu Legea privind combaterea corupţiei, Gabriel nu ocupă o funcţie publică. Decizia Comisiei a fost dată publicităţii de BTA, transmite Sega, citată de Rador.
Comisia bulgară pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a fost sesizată că Mariya Gabriel a închiriat o locuinţă a unei societăţi municipale, chiria lunară fiind de 400 de leva (circa 200 de euro-n.trad.). Contractul a fost încheiat în octombrie 2010, când era deja membră a Parlamentului European, având un venit lunar de 30.000 de leva (aprox 15.000 de euro).
Apartamentul aparţine societăţii municipale Zavodproekt. Potrivit sesizărilor, preţul chiriilor în acea perioadă, în respectivul cartier, a fost cuprins între 1400-1600 de leva. Sesizările la Comisie au fost însoţite de articole din presă.
Încă din anul 2014, Maryia Gabriel îi explică jurnalistului Călin Pârvanov de la revista Tema că a „adresat o rugăminte pentru a fi ajutată” şi a primit locuinţa pentru „a-şi depozita o parte din lucruri”, nu pentru a beneficia de un apartament ieftin.
În anul 2017, Bivol a anchetat suplimentar cazul legat de chiria mică şi a arătat că ea a continuat să plătească facturile curente pentru locuinţă şi când a fost comisar european.
În cadrul verificărilor sale, Comisia pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit a stabilit că membrii Parlamentului European nu sunt persoane care ocupă funcţii publice în conformitate cu Legea privind prevenirea şi stabilirea conflictului de interese.
„Deci rezultă că în perioada în care a fost în vigoare contractul de închiriere – 1.10.2010 până la 31.08.2012 – Maryia Gabriel nu a ocupat o funcţie publică potrivit legii.
Lipsa acestei premise – o entitate sau o persoană care deține o funcție publică împotriva căreia urmează să se desfășoare procedura administrativă – constituie un obstacol în calea examinării semnalului primit și reprezintă un motiv pentru încetarea prezentei proceduri, explică în continuare Comisia anticorupţie de la Sofia.
Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii