G4Media.ro

Comisia condusă de Elon Musk ar putea avea acces la instrumentele Fiscului…

Sursa foto: Allison ROBBERT / AFP / Profimedia

Comisia condusă de Elon Musk ar putea avea acces la instrumentele Fiscului din SUA, inclusiv la un sistem care conţine date financiare detaliate despre contribuabili şi companii

Comisia pentru eficienţă guvernamentală din SUA (DOGE), condusă de Elon Musk, se pregăteşte pentru a avea acces la un sistem ultra-sensibil al Fiscului, care conţine date financiare detaliate despre contribuabili şi companii, au relatat luni mai multe instituţii media, preluate de agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Citând sub protecţia anonimatului trei surse aflate la curent cu această problemă, Washington Post a scris că aceasta este o îngrijorare pentru Internal Revenue Service (IRS), administraţia fiscală americană.

Crearea DOGE a fost ordonată de preşedintele Donald Trump când a venit la putere la sfârşitul lunii ianuarie, iar obiectivul său este de a reforma în profunzime aparatul de stat american pentru a reduce cheltuielile publice. Ea este condusă de Elon Musk, iar unele dintre primele sale iniţiative au fost contestate în justiţie, argumentându-se că ele sunt un pericol pentru datele personale sensibile.

Ziarul susţine că a avut acces la proiectul de acord pentru a permite unui angajat al DOGE să lucreze timp de 120 de zile la IRS, cu posibil acces la diferite sisteme şi baze de date, inclusiv IDRS, care este deosebit de securizat şi restricţionat. Planul permite „acces vizual instantaneu la dosarele anumitor contribuabili”, conform unui document al IRS citat de site-ul de ştiri Axios.

Un oficial al administraţiei Trump citat de publicaţie spune că DOGE are nevoie de acces la IDRS pentru a „elimina risipa, frauda, abuzul şi pentru a îmbunătăţi performanţa guvernului”, dând asigurări că acest lucru se face într-un „cadru legal şi cu acreditări de securitate corespunzătoare”.

De la înfiinţarea DOGE, câteva zeci de tineri informaticieni fără experienţă în funcţionarea statului federal caută în bazele de date ale ministerelor pentru a găsi potenţiale surse de economii.

Câteva zeci de foşti funcţionari au sesizat în schimb justiţia şi acuză pe Elon Musk şi DOGE că au accesat ilegal date confidenţiale referitoare la rezidenţii americani.

„În câteva săptămâni, guvernul SUA s-a expus la cea mai semnificativă breşă de securitate din istoria sa”, scriu Bruce Schneier, expert în securitate la Harvard, şi Davi Ottenheimer de la Inrupt, companie de administrare de date, într-un editorial intitulat „DOGE piratează America” de pe site-ul Foreign Policy.

Ca parte a acestei dispute, pe 8 februarie, un judecător federal american a decis să împiedice echipele lui Elon Musk să acceseze datele personale a milioane de americani păstrate de Departamentul Trezoreriei SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...