Comisia de apărare din parlamentul Bulgariei a aprobat transferul de rachete antiaeriene către Ucraina/ Politicienii pro-ruși s-au opus
Bulgaria va furniza Ucrainei complexe de rachete antiaeriene vechi și rachete antiaeriene de diferite tipuri, care vor fi folosite pentru a-și consolida apărarea antiaeriană, scrie Novinite. Acest lucru a fost votat de Comisia de apărare în cadrul unei reuniuni extraordinare. Cu 11 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și o „abținere”, proiectul de decizie a fost adoptat de comisie.
Proiectul de decizie a fost prezentat joi de Boyko Borisov, Delyan Peevski, Kiril Petkov, Atanas Atanasov și un grup de reprezentanți ai poporului.
Prin acesta, se propune ca Bulgaria să doneze Ucrainei „sisteme portabile de rachete antiaeriene defecte, scoase din uz sau peste standarde și rachete antiaeriene portabile de diferite tipuri”. Ministrul apărării va stabili cantitățile excedentare în cursul revizuirii strategice a politicii de apărare aflate în curs. Se așteaptă ca lista să fie gata în ianuarie sau februarie.
Și acum există o listă a echipamentelor cu defecțiuni la Direcția Logistică a Ministerului Apărării, dar este necesar să se evalueze cât de mult poate fi dat.
Pubicația citată scrie că rachetele în cauză sunt, probabil, S-300 sovietice din varianta 5В55Р(К), dar informația nu este confirmată.
Dacă documentul va fi adoptat, Consiliul de Miniștri va fi obligat să negocieze cu guvernele țărilor NATO pentru desfășurarea unor complexe de apărare aeriană și de rachete anti-navă de coastă pentru „a consolida capacitățile de apărare ale Bulgariei”.
Importatorii se oferă să antreneze până la patru companii ucrainene de infanterie sau mecanizate pe an, cu un total de 160 de soldați. Aceștia vor veni ca personal militar fără arme personale și echipament de luptă.
În plus, se preconizează că Ministerul Apărării va întreprinde acțiunile necesare pentru a se alătura și a contribui, în funcție de capacitățile Bulgariei, la coaliția de țări pentru a consolida capacitățile Forțelor Aeriene ale Ucrainei de a utiliza avioane F-16, inclusiv pentru antrenamente comune și utilizarea spațiului aerian al țării.
Dezbaterile pe această temă au fost intense și cu critici ascuțite. Nikolay Drenchev, din partea partidului pro-rus „Renașterea”, a amenințat cu un tribunal militar, iar Borislav Gutsanov, din partea Partidului Socialist bulgar, a declarat că „va veni o zi a socotelii”. El s-a adresat personal ministrului adjunct al apărării, Atanas Zapryanov.
„În toamna vieții tale, să iei astfel de decizii. Nu vă este rușine?”, a întrebat Guțanov pe un ton ridicat.
Atanas Zapryanov a răspuns că are mulți ani de experiență în armată și că nu îi este rușine de deciziile luate.
„Nu mi-e rușine deloc. Tot ceea ce am furnizat Ucrainei până acum este defect. Dacă nu le furnizăm, trebuie să le distrugem și să plătim bani. Nu am nicio presiune politică, eu lucrez ca specialist. Nimeni nu ne-a dat ordine. Căutăm de mult timp o soluție pentru aceste rachete defecte”, a declarat ministrul adjunct al Apărării.
Alexander Valchev, din partea partidului populist „Există un astfel de popor”, a declarat că are îndoieli cu privire la această decizie. Ca motiv pentru aceasta, el a subliniat că decizia a fost adusă foarte repede astăzi și afectează securitatea națională, iar ei vor lua o poziție după ce vor face verificările necesare.
„Deocamdată, ne vom abține”, a declarat Valchev.
În ceea ce privește antrenamentele, președintele Comisiei de Apărarea, Hristo Gadjev, a explicat că astfel de antrenamente sunt organizate în multe țări, inclusiv în România și Polonia, iar ministrul adjunct Zapryanov a subliniat că în cazul cele patru companii ucrainene de infanterie este vorba de militari fără arme personale și fără echipament.
„Noi îi antrenăm. Nu este vorba de o companie mecanizată complet înarmată”, a adăugat Zapryanov.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank