Comisia de la Veneția: avertisment pentru guvernarea de la Chișinău să nu grăbească discreționar reforma în justiție
Comisia de la Veneţia a adoptat, marți, două opinii prin care a recomandat autorităților de la Chișinău să revizuiască procedura de evaluare a procurorului general, dar a atras atenția și asupra modificărilor ce țin de componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi a recomandat revenirea procurorului general în componenţa Consiliului.
Instituția menţionează în avizul său că amendamentele la Legea Procuraturii au fost votate în grabă, într-o perioadă foarte scurtă, fără consultări publice preliminare. Comisia de la Veneţia a mai recomandat ca procedura de evaluare a procurorului general să descrie în mod clar natura și principalii indicatori de performanţă și să clarifice diferenţa de răspunderea disciplinară.
În acest sens, CSP ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea procurorului general în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată. La fel, suspendarea procurorului general nu ar trebui să înceteze automat și mandatele adjuncților săi.
Potrivit concluziilor Comisiei, politicienii de la Chişinău modifică componenţa CSP după bunul plac şi interes atunci când ajung la guvernare.
Pe de celalaltă parte, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a replicat că va ține cont de aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția în cadrul deciziilor pe care le va lua, dar că Republica Moldova are nevoie rapidă de reforme.
„Deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări – în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”, a declarat Litvinenco.
De asemenea, în cadrul acestei popuneri de evaluare a activității Procurorului General, președintele Maia Sandu a declarat în trecut că „că astfel va începe construcția unui stat de drept veritabil și ca Procuratura Generală nu va mai fi dependentă de interesele unor grupări criminale”.
Alexandr Stoianoglo şi preşedinta CSP, Angela Motuzoc, au sesizat Comisia de la Veneţia după ce președintele Maia Sandu a promulgat pe 3 septembrie Legea privind evaluarea activității procurorului general.
Procuratura Generală a emis atunci un comunicat în care „își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.
La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Chișinău a decis eliberarea sub control judiciar a procurorului general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a fost plasat în ultimele 60 de zile în arest la domiciliu.
Foto: sala de ședinte a Comisiei de la Veneția. Foto/G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii