G4Media.ro

BREAKING Comisia de la Veneția recomandă ca DNA și DIICOT să ancheteze…

Comisia de la Veneţia (Sursa: Council of Europe)

BREAKING Comisia de la Veneția recomandă ca DNA și DIICOT să ancheteze infracțiunile comise de magistrați și regretă că proiectul de lege privind desființarea secției speciale a fost adoptat în grabă înainte de avizul Comisiei

Comisia de la Veneția recomandă ca parchetele specializate în investigarea infracțiunilor de corupție, DNA și DIICOT, să ancheteze infracțiunile comise de magistrați și regretă că proiectul de lege privind desființarea secției speciale a fost adoptat în grabă înainte de avizul Comisiei, se arată în opinia publicată luni de Comisie.

Redăm mai jos concluziile:

”Comisia de la Veneția regretă graba cu care a fost adoptată această lege controversată privind desființarea SIOJ a trecut prin parlament și a fost promulgată, ceea ce a însemnat că legea a fost adoptată înainte ca Comisia să poată emite avizul său de aviz.

Desființarea Secției Speciale nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura mai multă eficaciență în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – cea mai importantă, corupția – comise de judecători și procurori.

Este puțin probabil ca o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor atașate curților de apel este o soluție pentru a efectua investigații privind acuzațiile de corupție ale judecătorilor și procurorilor, mai bună decât structura
actualul parchet specializat DNA.

Având în vedere autonomia relativă a DNA și a DIICOT și independența funcțională a acestora, specializarea, experiența și mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneția regretă că, spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în raportul său 2021, legiuitorul nu a restabilit competențele acestor instituții specializate
parchete specializate.

În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențele acestor parchete specializate de a investiga și de a urmări penal  infracțiunile care intră în sfera lor de competență comise de judecători și procurori.”

Alte observații relevante făcute de specialiștii Comisiei de la Veneția în analiza proiectului de lege:

  • Având în vedere că unii dintre procurorii desemnați vor trebui să investigheze și cazuri complexe de corupție în sistemul judiciar, este regretabil faptul că propunerea inițială a ministrului justiției, care prevedea solicitarea unei experiențe anterioare în investigarea cazurilor de corupție legate de infracțiuni legate de corupție, nu a fost menținută și că, în schimb, se urmărește experiența generală de procuror.  Legea pare să echivaleze în mod eronat experiența cu specializarea.
  • Această „experiență profesională semnificativă” urmează să fie evaluată prin raportare „și la specificul și complexitatea cazurilor investigate”, așa cum se bazează pe informațiile furnizate de parchetele în care au lucrat anterior procurorii solicitanți, care trebuie să includă date cu privire la „rata achitărilor, restituirilor, condamnărilor, eventualele notificări făcute de către persoanele investigate și soluțiile date acestora, precum și orice alte aspecte relevante”.
  • Având în vedere observațiile anterioare ale Comisiei de la Veneția cu privire la utilizarea unor criterii cantitative, precum rata achitărilor și a condamnărilor , „eventualele notificări făcute de către persoanele investigate” ar putea fi problematic, se salută faptul că criteriile calitative, cum ar fi specificul și complexitatea cazurilor sunt incluse în mod explicit în aceste criterii de selecție. Cu toate acestea, noțiuni precum „alte aspecte relevante” , care implică un element un element de imprevizibilitate, ar trebui de preferat să fie evitate.

În analiza extinsă a legii, Comisia de la Veneția notează că ”legea nu prevede o procedură competitivă” de selecție a procurorilor care vor investiga magistrați. ”Este de așteptat ca numeroși procurori să îndeplinească criteriile de eligibilitate și este neclar cum vor fi selectați de către CSM procurorii propuși de Procurorul General. Acest lucru trebuie clarificat. În plus, numirea pentru o perioadă de patru ani este relativ scurtă pentru a garanta procurorilor suficientă independență, mai ales că este posibil ca acești procurori să investigheze cazuri complexe de infracțiuni comise, de pildă, de membri CSM implicați în procedura de selecție”. (Vezi aici integral opinia Comisiei de la Veneția)

Context

În varianta adoptată de Parlament pe data de 28 februarie și propusă de ministerul justiției, condus de Cătălin Predoiu, infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.

Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA sau la DIICOT.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările USR și AUR referitoare la legea privind desființarea Secției speciale.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, care nu a mai așteptat avizul experților europeni.

Anterior, USR a cerut CCR să amâne decizia până după publicarea avizului Comisiei de la Veneţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. Klaus nasul nostru cel urat

    • Bolșevicii PCR-USL au calculat că vine Armata Rosie Eliberatoare nu Comisia de la Veneția 😂😂😂

  2. Trebuia sa zici: i-ha! I-ha! Iti sta mai bine.

  3. Pai nu spuneau mincinosii de Predoiu, Iohannis Ciolaku si ceilalti mafioti PSD-PNL-UDMR ca legea promulgata saptamana trecuta respecta deciziile Comisiei de la Venetia? 🙂
    Golanii politici vor reface competentele DNA si DIICOT doar in ziua in care vor controla institutiile astea prin procurori-sefi slabi, obedienti si santajabili, cum era madam Hosu la DIICOT pana anul trecut.

  4. E o asemenea fratietate la nivelul de sus al Puterii incat avizul Comisiei de la Venetia tulbura inutil apele !
    PS. In domeniul Justitiei si al legilor care il reglementeaza suntem „solder tu solder” cu Polonia si Ungaria !

    • Corect! …se merge pe ideea ca „noi ne ocupam de probleme importante la scara planetara, suntem in prima linie a NATO, etc…bla,bla… si rauvoitorii se leaga de aspecte marunte cum ar fi justitia, echitatea in societate, integritatea conducatorilor, CORUPTIA generalizata, pensiile speciale si altele asemenea…”
      Dar, ce poti sa faci daca boborul le inghite cu seninatate si-si sopteste umil in barba „fereasca de mai rau”. Pe principiul ‘fereasca de mai rau’ s-au perindat la putere in ultimii 30 de ani unele dintre cele mai josnice specimene de politicieni!

  5. De aceea s- a grăbit Predoiu. Credea cineva că răspunsul putea fi altul?

  6. Sa tipareasca recomandarile pe hartie moale si sa stearga la bot cu ele. Si sa ia cu placute suedeze 😂

    • Vezi ca placutele suedeze au fost si sunt exact pentru praduitorii care tocmai au ingropat justitia ca, de altfel, si pentru sustinatorii lor

  7. Stia si Predoiu si dulapul, predoiul e coada de topor a mafiei pnl …

  8. PREDOIU-PREMIERUL-CANTITATE PRESEDINTELE TRADATOR USL … nu le-a mers smecheria

    USR si Stelian au vrut sa faca exact ce vrea UE si Comisia de la Venetia, CORECTITUDINE

    • * PRESHOIU-MINISTRU-CANTITATE

    • si acum hai sa fim pragmatici si realisti, in tara analfabetilor, codasa Europei ce sa caute oamenii de buna credinta la conducere?
      poporul voteaza hoti de 30 de ani, sa se spele pe cap cu ei

  9. se vede si la PeNeLeu, da?
    ca la psd oricum nu cred ca mai are cineva dubii ca e partid mafiot.

    in rest.. stati si behaiti si aruncati cu glumite cu UE cu lgbt, ca ce face PNL-PSD cu justitia, pe banii nostri o face.

    • iti pierzi timpul incercand se explici la dorei.
      tara asta nu are vreo speranta inca 20 de ani de acum incolo.
      mafiotii au reacaparat puterea total, multumita votantilor pe care incerci sa-i lamuresti.

    • N ai cu cine..De 32 de ani isi tot votează propriul călău…Când, nu se stie cum ,au votat usr se uitau ca mâța in calendar si vociferau că trec zilele si usr nu face nica…De parca 32 de ani de hotii se puteau repara in 32 de zile.Drept ii că si usr făcându se frate cu dracii bolșevici credeau că, gata ! i au mântuit de fărădelegi, cand in realitate bolșevicii îi turciseră pe usr iști violandu i permanent..
      După care obosiții de votaci s au supărat ca văcarul pe sat si n au mai iesit la votat.Nici bolsevici nici nica….

  10. „aive“ ??? Buey țărănușule, îi fain la oraș? Porți și pantofi sau tot în „teneși“? :)))))

  11. Vai ce surpriza!!!
    Oare de ce se grabea Preshoiu…

  12. La treaba asta vinovatii principali sunt cei cate sustin prin vot sau prin absenta la vot aceste partide. Justitia este PSD, PNL este PSD, Iohannis este PSD pentru ca oamenii i-au votat sau pentru ca au absentat de la vot. Punct. Atat s-a putut, astia suntem.

  13. „Comitia” asta a asteptat sa dea astia legea ca sa se pronunte si ea. Despre ce graba vorbeste cand astia se cacaie de mai bine de un an sa o reinventeze?!

    • E vorba de a se pronunța pe proiectul de lege înaintat de Guvern Parlamentului, că nu are cum să-ți facă Comisia de la Veneția legile, când tu, ca țară, colcăi de doctori în Drept, chit că marea majoritate au plagiat până și coperta lucrării de doctorat…

  14. Și ce? Veți vota cu USR de acum înainte, ca să repare ce a stricat PSDNL? Nu, tot PSDNL veți vota, peste 50%. Deci nu se schimbă nimic.

  15. Încă odată USR+ are dreptate
    PSD-PNL-UDMR fac praf justiția din România pe modelul Dragnea 2

  16. ROMÂNI,TREZIȚI-VA! DOAR ÎN STRADĂ, FĂRĂ VIOLENȚĂ, LEGALIZAREA HOȚIEI MAI POATE FI OPRITĂ! CUM AM FACUT-O ÎN 2017, IOHANNIS NU E DECÂT UN DRAGNEA MAI SPĂLAT, CA ȘI PNL!

  17. Comisia de la Veneția ne arătă ca România este condusă de un grup, nu de infractori că-i jignim, dar, de politicieni care-și apără corupția, hoția, interesele meschine. Totul împotriva poporului și a țării. Doar pentru ei…

  18. Tapalaga, ai grijă la cacofonie!

  19. Nu vor schimba nici o lege si nici o sectie ! Ii doare in cot de comisia de la Venetia si de tot ce spun altii!
    Ei sunt cu Dorneanu al lor si cu „traiasca partidul”

  20. De la mutu’ ni se trag toate belele!

  21. Si iar ne-am dar cu tesla in c..e! Pai sa nu morí când vezi ca USR iar are dreptate?!

  22. Ficusu’ ne-a pus pe butuci. Mult așteptata reformare a statului roman s-a amânat pe termen nedefinit. Orice s-ar spune, Dulapu’ este principalul vinovat pentru calea pe care a luat-o România, un stat înapoiat si fara speranța.
    Singura lui realizare va fi restaurația hoției (in orice domeniu) ca politica de stat. Noapte buna, România!

  23. Domnule Tăpălagă, cu tot respectul, dacă nu stăpâniți gramatica limbii române, angajați, domnule, un om care se pricepe! Degeaba e sens în fondul mesajului, dacă el se pierde în forma lui! Păcat!

  24. mai e Romania stat de drept ? mai exista justitie ? 🤭…

  25. Observatiile Comisiei de la Venetia mi se par corecte.In aceste conditii este posibila declansarea procedurii de infrigement impotriva Romaniei pentru nerespectarea standardelor de independenta si calitate a actului de justitie.
    Pe de alta parte sunt sigur ca niciun proiect de lege in spiritul recomandarilor Comisiei de la Venetia nu ar fi trecut de Parlament si,ceea ce este mai grav-nu ar fi primit aviz favorabil de la CSM si asta explica totul despre situatia in care a ajuns justitia in Romania.

  26. Acum nici atât nu o să mai fie justiție.Cine să-i mai controleze? Comisia a fost o variantă bine gândită, însă de unul incomod, așa caaa mai așteptați 32 de ani.

  27. Exact cum mă așteptam . Era atât de suspectă graba prezidențială . Pentru prima dată o lege era promulgată la foc automat . Era și este clar că scheletii din dulapul iohanescian aveau greutate majoră . Că hotărârea oculta gricvcoviana trebuia adusa la îndeplinire . Varanul și-a făcut pe deplin datoria . Acum îmi este mai clar ca nici o dată , că nu a fost nimic întâmplător la aducerea pesedeului la guvernare . Totul e o înșiruire logica a îndepărtării adevăratului electorat de dreapta . Criptocomuniști știau că nu pot învinge la alegeri
    Au găsit un mod pervers de recucerire a puterii . Totul sub protecția președintelui iohannis .
    Ținta principală era justiția . Antrenarea in luptă a clanurilor Dornenilor, a Savonistilor etc , face parte dintr-un plan de întoarcere a României din drumul european . Poate și o invitație pentru Putin de a recupera sferele sovietice de influență .
    Țările baltice , Polonia Ungaria , Moldova , Romania și Bulgaria .
    Polonia , Ungaria , Romania și Bulgaria sunt pe drumul întunecat al restaurației post comuniste .
    Poate fi un scenariu de gust îndoielnic . Dar dacă nu ? Priviți și judecați lovitura data de guvernul român ,privind libertățile fundamentale ale cetățenilor și presei . In special celei dizidente și neascultătoare .

  28. Haideti dom prezidente. Mai iesiti cu un golf la interval

  29. Ce pana mea, desfiintam SIIJ ca să o reînființam sub alt nume pe lingă ICJ? Parca vad cum rid magistrații corupți : „pe voi va anchetează DNA și DIICOT, că ăștia se pricep, iar pe noi ne cercetează ai noștri, he, he, he !” Dar chiar, DNA a trimis in tribunal vreo nouă magistrați corupți, dar SIIJ nici unul in toată activitatea. Mulțumim flausatului, mulțumim dulapului.

  30. Stați liniștiți că nu somnul națiunii naște monștrii.
    Ci delăsarea socială, analfabetismul și sărăcia induse de autoritățile interesate in mediocrizarea societății civile. Sugrumând justiția sub ochii nepăsători ai cetățenilor turmentați orice mujic ajunge Putler și orice țară un Putlerland…

  31. Stați liniștiți că nu somnul națiunii naște monștrii.
    Ci delăsarea socială, analfabetismul și sărăcia induse de autoritățile interesate in mediocrizarea societății civile. Sugrumând justiția sub ochii nepăsători ai cetățenilor turmentați orice mujic ajunge Putler și orice țară un Putlerland.

  32. Ce lipsa completa de troli si haterei la articolul asta.
    Nu cred ca am mai vazut asa ceva de dinainte de pandemie.
    Shoutout to haterel1, 2, 3, gicuwb, agamita, s,p,l,m etc.
    Hai babaieti iesiti din grota sa combateti ca de obicei.
    Hai sa va dau si un pic de momeala – USR e de vina pentru raspunsul Comisiei de la Venetia. Dezvoltati, detaliati.

  33. Dar comisia de la Veneția a recomandat și că ,codul penal sa fie pus conform constituției. Ce este mai grav ,un cod penal ilegal sau organizarea din justiție ? Încă o dată se dovedește că handicapați funcționali își dau cu părerea și promovează ,in van, o problema utopică, corupția. Corupția a apărut odată cu prostituția, e in firea unor oameni ,care au măsură sau nu ,cine e nevinovat sa arunce primul cu piatra. Și copii ,când nu l-e convine ceva ,incep sa plângă să l-e faci poftele,e tot corupție,așa că ,ce vor ei este o utopie care se va stinge ușor, trebuie doar să gândești. Succes la alegeri

  34. Toti saracii se leaga de clasa baronilor Rumeni , au o ura vicerala pe oamenii politici care sau inbogatit cinstit prin munca …. daca la poolime nu le merge capul in afaceri la munca , mergeti la cules de sparanghel in germanica sau la sters babe in occident …. va roade ca justitia nu condamna oamenii cistiti care au facut averi prin munca si inteligenta ..

    • Asa, bravo trollache! Ai dat o limba maiastra tuturor cinstitilor din politica romaneasca care n-au subtilizat un leu in 30 de ani, sunt doar oameni de afaceri. Treci pe la casierie.
      Dar n-ai detaliat deloc ca USR e de vina pentru raspunsul Comisiei de la Venetia? Doar atât poti, pai iti vrei banu sau nu?

  35. Ha ha ha ha ha ha ha ha,bravo patriotule,Munca și inteligență,Năstase ,Ponta, Dragnea, Veorica, Fiirea, Simonic, Ciolacu, Olguța,Dan Voiculescu, Miqi Șpagă, Hrebenciuc ,Mazăre,etc.
    Este că trăiești printre noi ,cum spunea în batjocură Oprescu ,,pu și lumea da .
    Cum spunea Ponta ,, Românu dă-l în mă -sa ,noi sa ne facem treaba,,.
    A,cum suna ,, dacă nu ajung Președinte scapă cine poate .
    Dar Dan Voiculescu ,,pai ce facem toți pușcărie!! .

  36. La voi articolele au inceput sa fie scrise de paznici si femeia de serviciu? Atatea greseli gramaticale la un loc n-am mai vazut de la Grapini incoace

  37. În baza parteneriatului strategic cu SUA, Iohannis trebuie sa ceara o prezenta și mai mare americana pe teritoriul nostru, cu baze americane permanente, nu doar de tranzit sau pentru lansarea unor misiuni în alte zone. În Marea Neagra avem nevoie de corvete și submarine americane și, eventual de șantiere navale unde sa construim astfel de submarine cu SUA. Zona de Delta ar putea fi de asemenea, transformata intr-una de tip A2/AD.