G4Media.ro

Comisia electorală din Polonia reduce subvenţiile publice pentru partidul PiS, din cauza…

sursa foto: Facebook\ Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Comisia electorală din Polonia reduce subvenţiile publice pentru partidul PiS, din cauza folosirii abuzive de fonduri publice în campania pentru alegerile parlamentare din 2023

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia între 2015 şi 2023, va fi privat de o mare parte a subvenţiilor de la stat din cauza folosirii abuzive de fonduri publice în campania pentru alegerile parlamentare din 2023, a decis joi Comisia electorală (PKW), transmite AFP.

Comisia ‘decide să respingă raportul comitetului electoral al partidului Lege şi Justiţie’, a declarat pentru presă preşedintele PKW, Sylwester Marciniak, adăugând că subvenţiile de la stat pentru PiS ar putea fi, în consecinţă, ‘reduse’.

PiS, acum principalul partid din opoziţie, a denunţat imediat decizia, pe care a numit-o ‘ruşinoasă’. ‘Ea se înscrie în cadrul jocului politic al guvernului actual, ce constă în a se răzbuna şi a marginaliza opoziţia’, a scris Mateusz Morawiecki, fostul premier al PiS, pe X, transmite Agerpres.

Conform presei poloneze, partidul ar putea pierde în jur de 57 milioane de zloţi (13,3 milioane de euro), adică o mare parte din subvenţiile sale publice.

Partidul poate face apel în faţa Curţii Supreme.

PKW mai urmează să verifice luna viitoare raportul financiar al PiS. Dacă i-l va respinge, partidul ar putea pierde toate subvenţiile de la stat pe următorii trei ani, a indicat preşedintele comisiei.

Conform legii, PKW limitează cheltuielile electorale pentru fiecare partid şi rambursează aceşti bani după verificări.

În fiecare an, partidele care au depăşit pragul de 3% din voturi la legislative primesc şi o subvenţie publică, şi aceasta controlată de PKW.

Potrivit Comisiei electorale, organul constituţional responsabil cu supravegherea întregului proces electoral în Polonia, PiS a depăşit limitele impuse, recurgând în ultima campanie la bani din bugetele unor instituţii publice.

PiS s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor din octombrie, dar nu a reuşit să formeze o majoritate, care a revenit unei coaliţii pro-europene, acum la putere.

În trecut, Comisia electorală a privat de subvenţii mai multe partide politice din cauza unor nereguli financiare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Jos palaria, Polonia!