G4Media.ro

Comisia Europeană a actualizat cu inflația salariile angajaților, deși instituția sfătuiește guvernele…

sursa foto: Unsplash

Comisia Europeană a actualizat cu inflația salariile angajaților, deși instituția sfătuiește guvernele europene să nu aplice această măsură

Angajații Comisiei din Belgia și Luxemburg, inclusiv membrii Colegiului comisarilor, au primit o creștere salarială de 2,4 % în iunie, aplicată retroactiv din ianuarie, a confirmat Comisia, scrie publicația Politico. Creșterea totală a costurilor cu forța de muncă a Comisiei se ridică la 95 de milioane de euro pentru 2022, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. Ajustarea afectează, de asemenea, deducerile plătite de funcționari înapoi în bugetul UE, ceea ce aduce efectul bugetar net la 78 de milioane de euro, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a descris acest lucru ca fiind un „calcul automat, fără nicio discreție politică”.

Singura problem e că astfel de creșteri salariale sunt contrare sfaturilor pe care Comisia Europeană le-a dat guvernelor și partenerilor sociali. Executivul european se opune de mult timp așa-numitei indexări automate a salariilor în funcție de inflație, pe motiv că acest lucru declanșează spirale de prețuri salariale și împinge inflația și mai sus, potrivit Politico.

Multe state membre ale UE au renunțat la această practică după anii 1970, când a fost marcată de stagflație, doar Belgia și Luxemburg continuând să o aplice.

„Un element important pentru ca inflația să nu se înrădăcineze este evitarea spiralelor salariale ale prețurilor și, în consecință, există, de asemenea, o responsabilitate substanțială a partenerilor sociali de a găsi echilibrul corect”, a declarat chiar luna trecută vicepreședintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, citat de Politico.

În conformitate cu normele UE privind personalul, salariile sunt ajustate anual pentru a ține seama de modificările costului vieții. Dar acest lucru se poate întâmpla de două ori pe an și se poate aplica retroactiv dacă inflația a crescut peste 3% în perioada de referință, ceea ce s-a întâmplat între iulie și decembrie 2021, când inflația în Belgia și Luxemburg a fost în medie de 3,5%. (sursa foto: Unsplash)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. De aceea nu se bucură de credibilitate nici UE, că una spune, alta face în realitate, ca în România!

    • @Radulescu Marcel
      sunt vreo 33.000 angajati,practic se ocupa cu nimic si poate nu stiati ca au pensii speciale

  2. UE este pe faras mare grija sa nu ramaneti cu euro la ciorap.

  3. La fel ca eliminarea pensiilor speciale!!!! Toată Europa are (mai puțin Suedia), europarlamentarii au și chiar unele banane, dar România trebuie să le elimine!!!

  4. Comisia are dreptate.

  5. Ei dau vina pe cresterile salariale in loc sa arate cu degetul spre BCE care tine dobanzile la 0% si spre guvernele UE care cheltuie in deficit. Astea doua sunt principalele cauze ale inflatiei.
    Nice propaganda!:)))