G4Media.ro

Comisia Europeană a anunțat o lege care va permite noi investiții de…

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a anunțat o lege care va permite noi investiții de miliarde de euro pentru reducerea deficitului de semiconductori

Uniunea Europeană sprijină noi investiţii în producţia de cipuri, de ordinul miliardelor de euro, în încercarea de a evita producerea unor noi întreruperi ale lanţurilor de aprovizionare şi pentru a deveni mai puţin dependentă de firmele străine, transmite CNBC, citată de News.ro.

Comisia Europeană a anunţat marţi o nouă lege europeană privind semiconductorii, care va permite investiţii publice şi private suplimentare de 15 miliarde de euro (17,11 miliarde de dolari) până în 2030.

Suma se adaugă unor investiţii publice de 30 de miliarde de euro, alocate anterior.

”Pandemia a expus, de asemenea, în mod dureros, vulnerabilitatea lanţurilor de aprovizionare cu cipuri. Ştiţi cu toţii că deficitul global de cipuri ne-a încetinit cu adevărat redresarea”, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Producătorii de automobile şi alte companii din UE au avut dificultăţi în urma pandemiei de coronavirus, deoarece lanţurile de aprovizionare au fost afectate de blocaje şi au determinat un acces limitat la tehnologia atât de necesară.

Cipurile sunt folosite pentru tot felul de obiecte folosite zi cu zi, cum ar fi bunurile de uz casnic şi fabricarea de maşini.

”Ne-am propus să avem, în 2030, 20% din cota de piaţă globală a producţiei de semiconductori, aici, în Europa. În acest moment, suntem la 9%”, a spus von der Leyen.

Creşterea producţiei de cipuri în UE a fost una dintre promisiunile cheie făcute de von der Leyen în septembrie, atunci când s-a adresat parlamentarilor europeni.

Comisia şi-a anunţat marţi intenţia de a ajusta regulile privind ajutorul de stat pentru a sprijini mai multe investiţii publice în acest domeniu.

Pentru ca un nou proiect să primească finanţare publică respectând regulile privind ajutorul de stat, ar trebui să treacă un test de tipul ”primul de acest fel”, respectiv să arate că nu există deja o facilitate echivalentă sau care este pe cale să existe.

Cele mai recente propuneri nu au fost încă discutate şi aprobate de statele membre europene şi de parlamentari. Cu toate acestea, ele vin într-un moment în care UE încearcă să-şi intensifice rolul în lumea tehnologiei.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Eu nu mai bag botul la explicatiile cu „deficitul” de cipuri. Culmea, e deficit de cip-uri din cauza blocajelor datorate de covid, de transport, etc, dar partea de productie hardware a masinilor nu are intarzieri, dar trebuie sa astepte dupa cip-urile care nu mai vin.
    E un razboi economic pornit de China. S-au sincronizat cu rusii, unii furnizeaza gaz sub cerere, ceilalti dau cu tzaraita cipurile pe piata mondiala, mentinand un deficit artificial, numai bun pentru a pune frana economiilor vestice.
    Poate ar trebui ca vestul sa taie putin din dependenta asta. Sa mute lanturile de productie si aprovizionare in tari democratice. Sunt destule care ar putea suplini China. iar pentru gazul rusesc e nevoie de o combinatie de reducere a consumului (alternative verzi, eficientizare a cladirilor pentru consum scazut) si diversificare a surselor de aprovizionare.