Comisia Europeană a aprobat schema de ajutoare de stat a României, de 578 de milioane euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie
Comisia Europeană a aprobat joi, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), al cărei scop este să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.
Taxa este menită să promoveze energia electrică din surse regenerabile. Schema urmăreşte să atenueze riscul ca, din cauza acestei taxe, întreprinderile mari consumatoare de energie să îşi mute activităţile în locuri din afara UE, cu politici mai puţin ambiţioase privind clima.
În 2011, România a introdus certificate verzi pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, conform cărora producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs şi livrat în reţea. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze o cotă obligatorie de certificate verzi. În cele din urmă, costurile certificatelor verzi sunt transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe.
Schema vizează reducerea nivelului taxei pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, atenuând astfel riscul ca întreprinderile să îşi mute activităţile în locuri din afara UE, cu politici mai puţin ambiţioase privind clima. Schema se va desfăşura până la 31 decembrie 2031 şi are un buget estimat de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei).
Potrivit sursei citate, măsura va aduce beneficii întreprinderilor din sectoarele enumerate în anexa 1 la Orientările din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie (OACME). Sectoarele respective se bazează într-o măsură considerabilă pe energie electrică şi sunt expuse în mod deosebit comerţului internaţional. Beneficiarii vor beneficia de o reducere a taxei cuprinsă între 75% şi 85%, în funcţie de expunerea lor la risc. Reducerea aplicabilă nu trebuie să ducă la o taxă mai mică de 0,5 euro/MWh.
În cadrul schemei, beneficiarii vor trebui fie să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, fie să acopere cel puţin 30% din consumul de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon, fie să investească cel puţin 50% din ajutor în proiecte care să ducă la reduceri substanţiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalaţiei.
Schema aprobată joi înlocuieşte o schemă anterioară aprobată de Comisie în octombrie 2014, care avea acelaşi obiectiv, şi o aliniază la normele OACME.
Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, şi în temeiul OACME, care permit statelor membre să acorde ajutoare sub forma reducerilor taxelor pe energie electrică pentru marii consumatori de energie.
Mai precis, potrivit constatărilor Comisiei, schema facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice care se bazează într-o măsură considerabilă pe energie electrică şi sunt expuse în mod deosebit concurenţei internaţionale, iar efectele pozitive ale schemei compensează orice efecte negative posibile asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE. De asemenea, măsura este necesară şi adecvată pentru a contribui la realizarea obiectivelor Pactului verde european, este proporţională, deoarece cuantumurile ajutoarelor individuale nu depăşesc valoarea maximă a ajutorului permisă în temeiul OACME şi este limitată la sectoarele enumerate în OACME.
Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank