G4Media.ro

Comisia Europeană a avertizat Slovacia că modificările aduse codului penal pot duce…

sursa foto: Facebook

Comisia Europeană a avertizat Slovacia că modificările aduse codului penal pot duce la amenzi și la suspendarea fondurilor europene

Comisia Europeană a avertizat Bratislava că s-ar putea confrunta cu o amendă sau cu o suspendare completă a fondurilor europene, deoarece modificările aduse de guvernului Codului penal ar putea afecta respectarea de către țară a directivelor UE, potrivit a două scrisori consultate de Euractiv Slovacia.

Scrisorile, a căror existență a fost dezvăluită pentru prima dată de partidul slovac de opoziție Slovacia Progresistă, arată că Ministerul Justiției și Comisia Europeană au fost în comunicare intensă din decembrie 2023 cu privire la modificările planificate.

Reforma, care a fost aprobată săptămâna trecută și așteaptă semnătura sau veto-ul președintelui, desființează biroul procurorului special, slăbește protecția denunțătorilor și reduce pedepsele și termenele de prescripție pentru infracțiuni grave precum crima, violul și corupția.

Cea mai recentă dintre scrisori a fost scrisă de comisarul european Didier Reynders la 8 februarie, când parlamentul slovac a adoptat controversata lege.

Acesta a declarat că reformele planificate „par să aibă un impact negativ direct și semnificativ asupra legislației UE” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „riscul de a provoca daune ireparabile”, în special pentru interesele financiare ale Uniunii.

„Comisia se angajează să protejeze aceste interese după cum este necesar”, a continuat Reynders, „inclusiv prin proceduri privind încălcarea dreptului comunitar și proceduri în temeiul Regulamentului privind condiționalitatea și al Regulamentului privind mecanismul de redresare și de reziliență”.

Având în vedere gravitatea preocupărilor juridice ridicate, el a îndemnat guvernul premierului Robert Fico (foto) să suspende procedura legislativă accelerată până când se va convinge că preocupările Comisiei au fost abordate suficient.

Cealaltă scrisoare, trimisă în ianuarie, detalia obiecțiile Bruxelles-ului. Aceasta avertiza că unele dintre modificările propuse erau „conforme cu Directiva privind combaterea fraudei intereselor financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal” (Directiva PIF).

De exemplu, în cazul în care statele care afectează interesele financiare ale UE ar urma să fie pedepsite nu cu închisoarea, ci cu o amendă sau cu interdicția de a desfășura o activitate comercială, acest lucru ar constitui „un regres în ceea ce privește nivelul de protecție și ar putea duce la o lipsă de eficacitate și la o descurajare suficientă”.

În plus, propunerea de desființare a Parchetului specializat, care joacă un rol crucial în ceea ce privește infracțiunile PIF, ar avea consecințe grave pentru Parchetul European (EPPO) – ar însemna o pierdere de expertiză și eficiență în cazurile sale.

Scurtarea termenelor de prescripție pentru infracțiunile PIF propuse de amendamente ar determina, de asemenea, EPPO să renunțe la aproximativ 20% din cazurile sale în curs, se arată în scrisoarea de șase pagini.

În ciuda gravității scrisorilor, guvernul slovac rămâne încrezător în rezolvarea pozitivă a problemei. „Va fi comunicată de către Departamentul de Justiție și nu se va întâmpla nimic. Fondurile UE vor continua să vină în Slovacia”, a declarat Richard Raši, ministrul responsabil cu fondurile de coeziune.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. alti aparatori 🙂 …human rights si vacutze roz cu luminitze

  2. Ca în cazul Ungariei multe avertizări, neconcretizate.