G4Media.ro

Comisia Europeană a ignorat probleme sistemice legate de independența judiciară atunci când…

Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

Comisia Europeană a ignorat probleme sistemice legate de independența judiciară atunci când a decis închiderea MCV pentru România și Bulgaria – raport al CEU Democracy Institute

Un raport al Institutului pentru Democrație al Universității Central Europene (CEU Democracy Institute) care evaluează performanța Uniunii Europene privind statul de drept concluzionează că „există o lipsă semnificativă sau, în unele cazuri, o absență totală a mecanismelor de autoevaluare sau de revizuire independentă la nivelul instituțiilor UE în ceea ce privește respectarea cerințelor privind statul de drept”.

O serie de decizii privind statul de drept luate de Comisia Europeană pentru a soluționa problema statelor membre aflate în regres sugerează că abordarea Comisiei poate fi influențată de considerente politice în loc să fie ghidată de standarde juridice obiective, se arată în raport.

Documentul exemplifică cu deciziile privind eliberarea fondurilor europene pentru Ungaria și Polonia, precum și cu decizia de închidere a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției pentru România și Bulgaria. Aceste decizii sunt considerate ca fiind „motivate politic și lipsite de rigoare juridică, cu dovezi care sugerează că a ignorat probleme sistemice legate de independența judiciară”.

Comisia Europeană a închis Mecanismul de cooperare și verificare în ceea ce privește Bulgaria și România în septembrie 2023. Cu toate acestea, Curtea de Conturi a UE nu a fost de acord cu evaluarea pozitivă a Comisiei privind situația statului de drept în ambele state. În februarie 2024, Curtea de Conturi a constatat că, începând din 2019, nu a mai existat nicio raportare în cadrul MCV pentru Bulgaria, „în pofida faptului că însăși Comisia recunoaște că Bulgaria trebuie să își continue reformele”, iar Comisia recunoaște, de asemenea, că „sunt necesare reforme suplimentare” în ceea ce privește România. În plus, Curtea de Conturi a remarcat faptul că rapoartele de țară ale Comisiei evidențiază „o serie de aspecte relevante pentru obiectivele de referință din cadrul MCV, care ar necesita măsuri suplimentare din partea ambelor state membre”. Au existat dovezi circumstanțiale înainte de închiderea MCV cu privire la faptul că considerentele politice au jucat încă o dată un rol nejustificat în evaluarea situației statului de drept atât în Bulgaria, cât și în România, susține raportul.

Conform acestuia, și reacția promptă a Comisiei de a lua măsuri cu privire la punerea în aplicare a deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) privind aspecte legate de statul de drept a fost limitată, și într-o măsură îngrijorătoare într-o serie de cazuri critice. A existat o întârziere de 20 de luni în depunerea unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei cu privire la independența Tribunalului Constituțional, după ce președintele Comisiei a anunțat această măsură.

„În mod similar, în pofida unui model documentat de ignorare a aspectelor legate de statul de drept de către Curtea Constituțională a României și de decizia acesteia din 8 iunie 2021 care, în esență, a anulat o hotărâre esențială a CJUE privind statul de drept în ceea ce privește România, Comisia nu a depus încă o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor. În ianuarie 2023, un avocat general al CJUE și-a exprimat surprinderea cu privire la lipsa unei acțiuni de punere în aplicare, având în vedere propriul raport al Comisiei cu privire la deficiențele în materie de stat de drept pe care le-a furnizat Curții și absența aparentă a oricăror măsuri naționale care să abordeze preocupările Comisiei, astfel cum sunt prezentate în propriile sale rapoarte MCV pentru România”, se mai arată în raport.

Universitatea Central Europeană, fondată de George Soros, ţintă a atacurilor premierului ungar Viktor Orban, şi-a mutat în noiembrie 2019 cea mai mare parte a activităţilor în capitala Austriei, din cauza unei noi legi care obliga universităţile străine implantate în Ungaria să dispună de un campus şi de un ciclu de studii în ţara lor de origine. CEU a fost fondată în conformitate cu dreptul statului american New York.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.