G4Media.ro

Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească de punere în aplicare a…

Sursa Foto: pexels.com

Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească de punere în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic / Inițiatorii au termen un an să strângă un milion de semnături

Comisia Europeană a decis, vineri, să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „ReturnthePlastics”, care solicită punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic, potrivit unui comunicat de presă.

Inițiatorii invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere:

  • punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic,
  • încurajarea tuturor statelor membre ale UE să facă în așa fel ca supermarketurile (lanțurile de supermarketuri) care comercializează sticle din plastic să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic după ce au fost cumpărate și utilizate de către consumator și
  • plata de către întreprinderile producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare și pentru sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic (în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”).

Comisia consideră că această inițiativă este admisibilă din punct de vedere juridic deoarece îndeplinește condițiile necesare. În acest stadiu, Comisia nu a examinat încă fondul inițiativei.

Etapele următoare

În urma înregistrării, organizatorii pot începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an, inițiativa cetățenească europeană primește 1 milion de semnături din cel puțin 7 state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, și va trebui să își argumenteze decizia.

Context

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de inițiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.

Condițiile de admisibilitate sunt următoarele: (1) acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, (2) nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și (3) nu trebuie să contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

Până în prezent, Comisia a primit 107 de cereri de lansare a unei inițiative cetățenești europene, dintre care 82 au fost admisibile și, prin urmare, s-au calificat pentru a fi înregistrate.

Sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Ministerul mediului? chuchu. Coca-Cola, Borsec etc se implica?
    Mai fac din cand in cand cate o campanie in care primesti o calatorie cu metroul.. Asta se numeste a pune sare pe rana.
    Pana se rezolva problema asta ne vor ingropa gunoaiele.
    Mai e mult si bine!

  2. Nu zic că ar fi rău dar…Ce legitimitate democratică are Comisia Europeană plus 1 mil. de semnatari?! Nu prea are. Multe din deciziile Comisiei Europene unele in vigoare deja în statele membre ar trebui puse la referendum în cele 27 de state! Sau nu, dar să nu mai avem pretenție de democrație.

    • ionuca …
      … are bre …
      … da’ ce stii tu daca nu esti in ue inca ….

    • Mă Ioane,
      Ce știi tu cum e la oraș, mă fecior…

    • Acest lucru se întâmplă deja în anumite țări din Europa.
      Ceea ce noi făceam acum 40 de ani cu reciclat sticlele va deveni lege în Europa.
      Ce avansați eram noi candva

  3. Ma intreb daca legile si regulile vizand plasticul sunt respectate, luate in seama, controlate? Se construiesc in draci Lidl si Mega si Carrefour si etc., primesc vreunul din ele sticlele de plastic, de sticla inapoi? Contra o chitanta sau bani? Nu stiu, nu am vazut, dar as vrea sa stiu daca este asa sau nu?! Ca in tara lor de origine sunt aceste automate in cel mai mic magazin de cartier. De ce trebuie o initiativa cetateneasca la nivel de EU? De ce sa asteptam un an? In jumatate din Europa acest aspect este in sangele populatiei de zeci de ani. Doar fostul Est mai are nevoie de educatie si am vazut ca cu vorba buna, cu exemplul, cu legile existente nu functioneaza. Vai ce frumos si curat este in Olanda si Suedia! Dar noi doar ridicam din umeri si nu invatam nimic. Mai bine ar functiona amenzile venite de la EU.

    • @Dora
      „De ce trebuie o initiativa cetateneasca la nivel de EU?”

      Pentru că în România ministerul mediului trebuie să-i adune la consultări pe reprezentanții supermarketurilor și să găsească o soluție unitară referitoare la sistemul de garanție-returnare (adică plasticele să fie duse la automatele alea de colectare).

      Tanczos Barna tot amână întâlnirile cu operatorii economici, nu știu dacă e plătit să amâne, sau ce se întâmplă.

      Este petiție Declic adresată ministrului mediului să n-o mai lălăie, iar ministrul a promis astă-primăvară că se mișcă mai cu talent. Evident, nimic de atunci.

      Deci de-aia e nevoie de o inițiativă cetățenească, pentru cazul în care mai sunt țări în UE unde politicienii câștigă mai mult dacă nu fac nimic. Ai noștri nu vor mișca un deget încă zece ani dacă nu-i obligă nimeni.

    • kaufland am vazur ca primeste sticle de plastic/doze contre ceva reduceri…inca nu este implementat sistemul la nivel national..eu as dori sa fie ca si in germania…platesti garantie x bani cand cumperi si sa-i primesti inapoi cand returnezi…cred ca mari retaileri au capacitatea pt. asa ceva, la cei mai mici este problema

    • @Alina M: multumesc, da, o sa incerc sa urmaresc initiativa sa semnez atunci. Sa speram ca o initiativa este o metoda mai puternica, 🤔 desi ma indoiesc si deci imi este frica ca nici cu ea in Romania nu se va face curatenie, educatie si nici ministrul X al mediului nu o sa se activeze sa faca ceea ce ar trebui sa faca. Educatie? Yes, remarcam ca miscarea pentru mediu nu a prins mai de loc in randul tinerilor, asa cum am vazut ca a facut-o mai peste tot in lume. Ici colo cate un grup, o organizatie. In rest, numai ironii, nepasare, bagat gunoiul sub pres si mafii in actiune.

  4. Unde semnez?😃

    • Trebuie să fim pe fază când se anunță. Regula e că numai după ce se aprobă înregistrarea se poate începe colectarea semnăturilor.

  5. Birocratia europeana in actiune. Asa.. deci 1 an pentru strangerea semnaturilor, Pe urma, Comisia se va scobi in nas, proabil tot 1 an, si va decide daca spune da sau nu. Dupa aia nu mai este clar ce se intampla, poate se va da o directiva. Pana se aplica mai trece ceva timp. Intre timp plasticul se acumuleaza.

    • Mioriță lae bucălaie, mai bine nu facem nimic și comentăm de pe margine, nu? Vai steaua voastră de îmbulziți.
      Rrromânca verde tipică cu păreri țapene! :)))))

  6. De ce trebuie sa asteptam sa vina ceva de la altii ? Foarte bine, sa vina, asteptam cu nerabdare sa semnam, dar si noi aici acasa am putea lansa si sustine o petitie masiva insotita de prpuneri „cetatenesti” concrete, realiste si fezabile atat pentru problema returnarii sticlelor din plastic dar si a colectarii gunoaielor menajere. Si asta cat mai urgent! Ieri, daca se poate!

  7. Am locuit în Germania 8 ani si acolo toți sunt conștienți că plătești sticla de plastic cu 25 cenți, apoi după ce se golește o duci înapoi și primești pentru ea cei 25 cenți ai tăi. Poți cumpăra, sau chiar ți se dau banii. Un lucru simplu și foarte ușor de aplicat și în celelalte țări UE. Problema este că nu se vrea.