G4Media.ro

Politicile economice prociclice din UE sunt luate la ochi de Comisia Europeană,…

sursa foto: Comisia Europeană

Politicile economice prociclice din UE sunt luate la ochi de Comisia Europeană, care a lansat consultări publice pentru reformarea regulilor referitoare la fiscalitate. Economia României a crescut tocmai pe politici prociclice

Comisia Europeană a făcut miercuri un prim pas către reformarea regulilor referitoare la politicile fiscale care susţin euro, prin lansarea de consultări publice, obiectivul fiind ca guvernele puternic divizate să ajungă la un punct de vedere comun, relatează Reuters, citată de News.ro.

Pe scurt, Comisia vrea să pună în discuție regulile actuale de supraveghere a politicilor fiscale ale statelor membre, adică instrumentele pe care Bruxelles-ul le are la îndemână pentru a corecta derapajale statelor membre.

Unul dintre aceste derapaje amintit în anunțul oficial al Comisiei Europene este reprezentat de ”orientarea bugetară la nivelul statelor membre, adesea prociclică” – adică exact tipul de politică fiscală adoptat de guvernele PSD din ultimii trei ani (scăderi de taxe și creșteri de cheltuieli bugetare în perioada de creștere a economiei, măsuri care fac dificilă gestionarea perioadelor de scădere/criză economică).

Comisia Europeană mai dă un indiciu în comunicatul de presă despre direcția în care vrea să ducă dezbaterea, arătând că ”structura finanțelor publice nu a devenit mai favorabilă creșterii, statele membre optând în mod consecvent pentru creșterea cheltuielilor curente, mai degrabă decât pentru protecția investițiilor”.

Consultările anunțate de Comisia Europeană cu statele membre și alți actori relevanți vor dura până la finalul anului și vin pe fondul a două evenimente majore: negocierea viitorului buget pe 7 ani al UE și implementarea Green Deal, pactul ecologic însoțit de lansarea unor instrumente pentru investiții.

Context: Pactul pentru Stabilitate şi Creştere prevede în prezent că guvernele din Uniunea Europeană trebuie să menţină deficitele bugetare sub nivelul de 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB.

Politicile relaxate ale unor guverne şi falsificarea datelor statistice de către Grecia ua provocat criza datoriilor suverane în 2010, care aproape a distrus moneda unică.

Zona euro este în continuare profund divizată, statele din nordul UE, cu politici bugetare stricte, acuzând sudul de risipă. Sudul critică în schimb obsesia nordului pentru reducerea datoriilor.

”Aşteptăm cu interes o discuţie deschisă referitoare la ceea ce a funcţionat, ceea ce nu a funcţionat şi modalitatea în care trebuie construit un consens pentru simplificarea regulilor şi eficientizarea lor”, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Comisia va primi reacţii privind ceea ce trebuie schimbat până la jumătatea acestui an şi va prezenta propuneri înainte de sfârşitul anului 2020, au declarat oficiali ai instituţiei.

Limitele referitoare la deficit şi datoria publică vor fi menţinute, dar UE va încerca să simplifice regulile şi să se concentreze pe date controlate de guverne, cum ar fi cheltuielile în relaţie cu creşterea PIB.

În prezent, regulile UE folosesc indicatori precum deficitul de producţie, care sunt teoretici, revizuiţi deseori şi nu sunt controlaţi de cei aflaţi la putere.

Comisia recunoaşte că actualul sistem nu oferă guvernelor suficiente stimulente pentru a economisi în perioadele de creştere şi să promoveze investiţiile.

Executivul UE ar dori şi schimbări care să susţină ambiţiosul Acord Verde, oferind guvernelor mai mult spaţiu pentru cheltuieli ”verzi”. Unele guverne sunt însă împotriva acestui acord.

Create în 1997 pentru a susţine euro prin limitarea îndatorării, regulile au fst supuse unor trei revizuiri.

Prima, care a avut loc în 2005, a fost la iniţiativa Germaniei şi Franţei, care au refuzat să accepte proceduri disciplinare împotriva lor.

Celelalte două revizuiri au avut loc în 2011 şi 2013, pentru calmarea pieţelor financiare afectate de criza datoriilor suverane. Schimbările au conferit Comisiei prerogative mai ample pentru a monitoriza şi amenda guvernele pentru politicile iresponsabile.

Cu toate acestea, în pofida încălcării clare a regulilor bugetare de către Franţa, Portugalia, Italia şi Spania, în ultimii cinci ani, Comisia nu a sancţionat niciuna dintre aceste ţări.

Oficiali ai UE au afirmat în particular că prevalenţa politicii în faţa legilor a redus relevanţa regulilor fiscale în politicile ţărilor din zona euro.

sursa foto: Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Comportamentul bugetar nu este decat un simptom al unor probleme sistemice, care la randul lor sunt pe jumatate deja codate in cultura unor tari. Daca ar fi sa incerc o sinteza, as spune asa: haosul in gandire duce la haos in tot. Si ma refer la sudisti.
    In aceasta discutie, Romania este la mijoc, de fapt peste tot – in sensul ca Romania incorporeaza ambele culturi: cea nordista (Moldova si Transilvania) si cea Sudista (Muntenia si Oltenia), cu Banatul si Dobrogea fiind un fel de amestec intre cele doua. Din pacate, capitala Romaniei este in cultura sudista – si asta tine Romania in haos permanent.

  2. Ditrau in ce zona si cultura este pozitionat? Intreb pt un prieten? Sau ce se intampla prin vaslui dupa jumatate de tuica?

    Wooow…suntem in 2020, in UE si tu inca mai vorbesti despre zone unde altii sunt mai buni sau mai putin buni. Felicitari pt gandirea asta primitiva.

    Oare de ce nu auzi pe nimeni din bucuresti spunand ceva rau fata de locuitorii altor orase? Deschide ochii si gandeste-te la ce poti sa faci pt tine astfel incat sa iti fie mai bine, lasa capra vecinului, barfa si frustrarea.

    • Prietenul pentru care intrebi este cretin, banuiesc?
      (Daca nu stie in ce regiune geografica a Romaniei este Estul Transilvaniei …; si daca are nevoie de intermediari pentru a vorbi cu altii … asta ca sa nu mai pomenesc de cat de inteligenta este intrebarea, ca oricum n-are rost)

    • Pentru Vaslui: mocofane, in care parte a Europei sunt probleme cu alcoolismul, in sud sau in nord? Intrebare retorica, pentru ca oricum nu stii ce este aia gandire logica. Probabil esti sudist care comunica in culori, zgomote si gesticulari „expresive”, pentru ca logica este prea obositoare.

    • bucuresteni nu critica pe cei din restul tari ca acestia ii platesc pe bucuresteni prin taxele pe care le platesc
      toti bani din tara se aduna la bucuresti si de acolo se inpart la cine vor ei si majoritatea raman in bucuresti de aia ii asa bogat bucurestiul
      cum sai critice pe cei care te platesc

  3. Ioan – gandire primitiva: crezi ca zona unde traiesti te face mai destept? Crezi ca in elvetia toti au un iq de peste 200? Prostia este la fel, peste tot…esti dovada vie.

    Stan- „taxe si impozite locale” iti spune ceva? Google it ..nu te costa nimic. Lipsa educatiei financiare ne face sa luam credite pt telefoane mobile …….

  4. Asta ne mai lipsea: daca Doamne fereste vine PSD la guvernare, ce ne facem?!
    Crede careva ca exista vreun PSDist care STIE cee inseamna „politici prociclice”??!
    Ne scot astia din UE si ne baga PSD in Uniunea Statelor sateliti ai Rusiei!!!