G4Media.ro

Comisia Europeană a lansat o consultare privind funcționarea statului de drept în…

sursa foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană a lansat o consultare privind funcționarea statului de drept în țările UE / Organizațiile civice și ale magistraților din toate statele membre pot trimite opinii

Comisia Europeană a anunțat marți lansarea unei consultări pentru redactarea raportului anual privind statul de drept, toate părțile interesate putând trimite, până pe 8 martie, opinii despre cum evoluează statul de drept în țara lor.

Potrivit anunțului Comisiei Europene, sunt așteptate informații de la organizații a căror activitate este legată de sistemele de justiție, problema corupției sau pluralismul media.

Organizații ale societății civile, asociațiile de judecători și procurori sau ale jurnaliștilor pot trimite comentarii privind modul în care funcționează statul de drept, completând un chestionar online.

La redactarea Raportului privind statul de drept, publicat în septembrie 2020, Comisia Europeană a primit peste 200 de opinii.

Potrivit calendarului furnizat de Comisia Europeană, după perioada de consulatere a părților interesate, în perioada martie-mai, experții europeni vor merge în statele membre pentru evaluări.

Raportul privind statul de drept 2021 va fi discutat în Consiliul UE, Parlamentul European și la nivel național în perioada septembrie-noiembrie.

Context:

Mecanismul european privind statul de drept prevede un proces pentru un dialog anual la care participă Comisia, Consiliul și Parlamentul European, alături de statele membre, parlamentele naționale, societatea civilă și alte părți interesate din domeniul statului de drept. Raportul privind statul de drept este baza acestui nou proces.

Raportul privind statul de drept și lucrările pregătitoare cu statele membre se desfășoară anual în cadrul mecanismului și vor servi ca bază pentru discuțiile din UE. Ele au rolul de a preveni, în același timp, apariția sau agravarea problemelor.

Identificarea provocărilor, cât mai curând posibil și cu sprijinul reciproc al Comisiei, al altor state membre și al părților interesate, inclusiv Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, ar putea ajuta statele membre să găsească soluții pentru menținerea și protejarea statului de drept.

sursa foto: Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Dupa ce au ales comisar pe justitie un profesionist cu dosar penal.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Didier_Reynders

  2. Consultare?!!!!!
    În Romanica e obligatorie verificare nu consultare!

  3. Oare magistrații care hotărăsc personal asupra propriilor pensii speciale personale respectă statul de drept? Sau mai mult statul de stâng de tip Erdogan și Putin?

  4. Protestatarii ăia din occident, au fost bătuți, gazati cu lacrimogene, spălați cu jetul de apă sub presiune, de către de statul de drept din țara lor, sau erau imagini trucate ?

    Nu cred că erau reale, pentru că la ora asta olanda, franța și germania și-ar fi tras singure câte un MCV, și două perechi de palme.