G4Media.ro

Comisia Europeană a notificat Ungaria cu privire la îngrijorările privind statul de…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Comisia Europeană a notificat Ungaria cu privire la îngrijorările privind statul de drept / Procedura poate duce la înghețarea fondurilor europene pentru guvernul Viktor Orban

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a trimis o scrisoare oficială Ungariei în care își exprimă îngrijorarea cu privire la respectarea statului de drept în posibile cazuri de corupție, o măsură care ar putea duce la înghețarea fondurilor pentru guvernul lui Viktor Orban, transmite agenția Reuters, citată de publicația boursorama.com.

În ciuda criticilor din ultimii ani din partea activiștilor care îl acuză că a direcționat fonduri UE către asociații săi, Orban a obținut luna aceasta un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei.

Bruxelles-ul a reacționat la noua victorie în alegerile parlamentare prin lansarea unui nou mecanism de sancțiuni împotriva Budapestei, care se afla deja în vizorul executivului comunitar pentru o lege anti-LGBTQ adoptată anul trecut.

Niciodată utilizat până acum, mecanismul este cel mai puternic instrument pe care Comisia Europeană l-a folosit în disputele sale cu privire la standardele democratice cu guvernul naționalist al lui Viktor Orban, cu Polonia și cu alți membri ai blocului comunitar.

„Am identificat probleme care ar putea constitui o încălcare a statului de drept în Ungaria și care ar putea afecta bugetul UE”, a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al executivului comunitar.

„Ungaria va trebui să răspundă preocupărilor noastre și să propună măsuri corective”, a adăugat ea.

Potrivit unor înalți funcționari UE, cazul se referă la deficiențe sistemice în ceea ce privește atribuirea de contracte publice în Ungaria, cum ar fi ofertele unice, conflictele de interese și riscul de corupție.

Există „îngrijorări serioase” cu privire la funcționarea autorităților de la Budapesta care gestionează fondurile UE și monitorizează modul în care guvernul Orban cheltuiește banii, au spus ei, adăugând că situația a fost agravată de limitările privind investigațiile și urmăririle penale independente.

Potrivit Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), au fost constatate nereguli în aproape 4% din cheltuielile Ungariei cu fondurile UE, față de o medie europeană de 0,36%.

Nu au fost oferite detalii cu privire la suma de bani pe care Budapesta ar putea să o piardă.

Secretarul general al guvernului ungar, Gergely Gulyas, a declarat într-o înregistrare video pe Facebook că guvernul va studia scrisoarea Comisiei Europene și va formula un răspuns detaliat joi.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea executivului UE, primul pas dintr-un proces care se așteaptă să dureze câteva luni înainte ca Bruxelles-ul să poată propune statelor membre UE să aprobe suspendarea fondurilor către Budapesta – cu excepția cazului în care se ajunge la un acord, care pare puțin probabil, cu guvernul Orban.

O majoritate a liderilor UE în favoarea unei astfel de măsuri ar fi suficientă pentru a o impune, spre deosebire de disputa anterioară dintre Comisie și Budapesta, care a necesitat un vot unanim din partea restului blocului comunitar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce pretul suveranitatii, acolo e mafie in stil kaghebist, d-aia tine viktatorul cu dintii de putere, sa protejeze cicruitele de facut bani. O sa ajunga unde a ajuns si maica Rusie, licuriciul cel mare de la care ia lumina orban.

  2. Si le taie fondurile. Aveti ceva de comentat?

  3. Hahaha,
    Saracul Bruxelles e ingrijorat.
    Deep state moare de ciuda de cum n-a Muscat momeala ungurii democratia si libertatea de.la.buruxaelles.(care e defapt in liberalism fascist)

  4. Cum e posibil ca Romania sa fie considerata mai corupta decat Ungaria daca acolo chiar UE spune ca frauda e de 4% la fonduri UE iar la noi sub 0.36%?!!!!!!! Si nu au nici stat de drept. Noi nu am pupat nici Schengen si nici vize americane. Banuiesc ca iar e „de vina” Austria.

    • Pentru ca
      1. Sondaje false si mincinoase

      2. Romania nu e in shenghen pentru ca nu vrea „parteneri nostri” vestici in special de inamicul nr al Romaniei Olanda. Sa continue asa, presimt o scadere semnificativa a UE in ochii romanilor.

  5. @dragy
    Esti clar vazator ? :)))))

  6. Un golan venit din Asia Mică, crede că poate face jocurile în Europa.

  7. Corupția din Ungaria este aievea flăcării desenate pe o bucată de hârtie pe lângă cea adevărată, ca în România și o seamă de state europene. Aceasta din urmă chiar mistuie temelia societății. https://www.g4media.ro/prima-informare-eppo-privind-investigarea-banilor-europeni-in-romania-este-anchetata-o-frauda-de-3-milioane-de-euro-intr-un-dosar-cu-legaturi-in-spania-portugalia-si-cipru-perchezitii-in-zece-locat.html

  8. Trebuie sa invatam ca trebuie sa avem relatii bune cu Ungaria si Europa si sa atragem Bani europeni.