
Comisia Europeană a primit anul trecut un număr record de alerte pentru produse nealimentare periculoase / Cosmeticele, jucăriile și aparatele electrice ocupă primele trei locuri
Comisia Europeană a primit anul trecut un număr record de alerte pentru produse nealimentare periculoase, fiind depăşit precedentul record înregistrat în 2023, arată un raport publicat miercuri de Executivul comunitar, transmite Agerpres.
Potrivit documentului, 4.137 de alerte au fost notificate anul trecut – cel mai mare număr de alerte înregistrat vreodată de la lansarea sistemului european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase în 2003.
Această creştere a numărului de alerte demonstrează creşterea eficacităţii şi a încrederii în sistemul „Safety Gate”, întrucât autorităţile utilizează platforma mai des pentru a raporta şi a aborda potenţialele ameninţări la adresa siguranţei consumatorilor. Raportul prezintă, de asemenea, acţiunile subsecvente întreprinse de autorităţile naţionale din statele membre ale UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru a preveni prejudiciile aduse consumatorilor şi pentru a opri vânzarea de produse periculoase.
Anul trecut, cosmeticele (36%) au rămas produsele cel mai frecvent raportate cu riscuri pentru sănătate, urmate de jucării (15%), aparate electrice (10%), autovehicule (9%) şi produse chimice (6%).
Ingredientele chimice au fost principala cauză de risc în aproape jumătate dintre alerte. Printre substanţele chimice periculoase detectate s-au numărat cadmiul, nichelul şi plumbul din bijuterii, precum şi parfumurile alergene din uleiurile de corp şi substanţele chimice sintetice utilizate pentru a înmuia plasticul, de exemplu în unele articole de îmbrăcăminte. 97% dintre produsele cosmetice notificate conţin BMHCA, un parfum sintetic interzis, care poate dăuna sistemului reproducător şi poate provoca iritaţii ale pielii.
Alertele înregistrate în sistemul „Safety Gate” au declanşat un răspuns ferm din partea autorităţilor de supraveghere a pieţei, fiind luate peste 4.200 de măsuri subsecvente pentru a opri vânzarea acestor produse sau chiar pentru a le scoate de pe piaţă.
Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” permite autorităţilor naţionale de supraveghere a pieţei din UE şi din Spaţiul Economic European (SEE) să raporteze şi să ia măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, avertizând alte autorităţi să ia măsuri rapide. Alertele „Safety Gate” acoperă riscurile pentru sănătatea şi siguranţa umană, cum ar fi sufocarea, strangularea şi deteriorarea auzului sau a vederii, precum şi riscurile pentru mediu, resursele energetice şi proprietate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.