Comisia Europeană a primit mandat din partea statelor membre să negocieze în avans achiziționarea vaccinurilor anti-covid, deși e neclar dacă vor exista fonduri suficiente
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis că statele membre UE au mandatat Comisie Europenă să negocieze achiziţionarea în avans a unor vaccinuri promiţătoare anti-covid – a relatat Reuters. Nu este însă clar dacă fondurile disponibile vor fi suficiente, a sugerat comisarul.
Blocul comunitar încearcă să semneze în avans acorduri cu companiile farmaceutice pentru a-şi asigura vaccinuri pentru noul coronavirus, în prezent în curs de dezvoltare, temându-se că vaccinurile de succes ar putea să nu fie disponibile suficient de repede pentru cetăţenii europeni.
Conform planului, UE va folosi cea mai mare parte a banilor disponibili în fondul de urgenţă pentru a achiziţiona în avans până la şase vaccinuri pentru cei 450 de milioane de cetăţeni europeni, relatează Agerpres.
Miniştrii sănătăţii din UE au exprimat un sprijin „copleşitor” pentru planul Comisiei de a folosi fonduri de urgenţă în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru achiziționarea vaccinurilor, a declarat presei comisarul european Stella Kyriakides, după o videoconferinţă cu reprezentanţii celor 27 de guverne ale UE.
O astfel de strategie privitoare la mai multe vaccinuri ar putea costa însă mult mai mult decât acordul de 1,2 miliarde de dolari semnat de SUA în mai pentru a-şi asigura 300 de milioane de doze dintr-un vaccin pentru COVID-19 dezvoltat de fabricantul britanic AstraZeneca.
Întrebată dacă UE ar trebui să asigure fonduri suplimentare, Stella Kyriakides a spus că pentru moment nu sunt necesare angajamente financiare adiţionale. Un alt oficial UE citat de Reuters a declarat însă că sprijinul financiar al statelor membre este binevenit.
UE plănuieşte o strategie de vaccinare care i-ar viza în primul rând pe cetăţenii cei mai vulnerabili, ceea ce ar reduce numărul de doze de vaccin necesare în primă fază. Este neclar însă dacă guvernele UE susţin strategia.
În conformitate cu planul de achiziţii în avans, UE ar cumpăra sau s-ar angaja să achiziţioneze vaccinuri promiţătoare înainte de a fi finalizate, asumându-şi riscul unor potenţiale eşecuri clinice. În schimb, ar avea acces prioritar la vaccinuri.
Blocul a acceptat practic riscuri suplimentare pentru a nu rămâne în urma Chinei şi SUA în cursa pentru un vaccin, care în prezent nu există.Comisarul european pentru sănătate a spus că executivul comunitar a discutat deja despre planurile sale cu companiile farmaceutice, dar a refuzat să avanseze nume sau calendarul încheierii acestor acorduri de achiziţii în avans.
AstraZeneca, Sanofi, Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson şi Moderna sunt printre companiile farmaceutice care lucrează la un vaccin pentru COVID-19. Oficiali ai UE au declarat joi că blocul nu va cumpăra vaccinuri produse exclusiv în SUA, de teamă că acest lucru va întârzia distribuia dozelor în Europa.
Sursa Foto: europarl.europa.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii