Comisia Europeană a publicat măsurile de urgență privind transportul aerian și rutier și accesul la pescuit, valabile în cazul în care nu se va ajunge la un acord post-Brexit cu Marea Britanie
Comisia Europeană a prezentat joi patru „măsuri de contingență” care reglementează conectivitatea aeriană și rutieră reciproce de bază între UE și Regatul Unit, precum și posibilitatea accesului reciproc la pescuit în apele celeilalte părți, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei.
„Deși Comisia va continua să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord reciproc avantajos cu Regatul Unit, în prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021”, se precizează în comunicat.
Potrivit Comisiei Europene, măsurile de urgență oferă soluții pentru perioada în care nu va exista un acord. Dacă decizia finală va fi să nu există un acord UE-Marea Britanie, valabilitatea măsurilor va înceta după o perioadă determinată.
„Negocierile sunt încă în desfășurare. Totuși, având în vedere că suntem foarte aproape de sfârșitul perioadei de tranziție, nu există nicio garanție că, dacă și atunci când se ajunge la un acord, acesta va putea intra în vigoare în timp util. Responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021. De aceea prezentăm astăzi aceste măsuri.”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Cele patru măsuri de contingență prezentate de Comisia Europeană:
- Conectivitatea aeriană de bază: O propunere de regulament care să asigure furnizarea anumitor servicii aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii.
- Siguranța aviației: O propunere de regulament care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță pentru produse, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.
- Conectivitatea rutieră de bază: O propunere de regulament care să acopere conectivitatea de bază în ceea ce privește atât transportul rutier de mărfuri, cât și transportul rutier de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.
- Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului cu Regatul Unit — oricare dintre aceste date survine mai devreme — pentru ca navele UE și ale Regatului Unit să continue să aibă acces reciproc la apele celeilalte părți după 31 decembrie 2020. Pentru a garanta sustenabilitatea activităților de pescuit și având în vedere importanța pescuitului pentru subzistența economică a multor comunități, este necesar să se faciliteze procedurile de autorizare a navelor de pescuit.
„Vor exista perturbări, cu sau fără un acord între UE și Regatul Unit cu privire la relațiile lor viitoare. Este consecința firească a deciziei Regatului Unit de a părăsi Uniunea și de a nu mai participa la piața unică și la uniunea vamală ale UE. Comisia s-a exprimat întotdeauna foarte clar în această privință”, mai precizează comunicatul de presă al Comisiei.
Citește și:
Sursa foto: Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank