Comisia Europeană, acțiune împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după ce această țară a votat împotriva recomandărilor OMS în privința clasificării canabisului și a substanțelor legate de canabis
Comisia Europeană informează că a decis miercuri să aducă Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, după ce această țară a votat împotriva poziției Uniunii cu privire la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind clasificarea canabisului (și a substanțelor legate de canabis) în conformitate cu prevederile Deciziei 2021/3 a Consiliului.
În 2 decembrie 2020, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni reconvocate a Comisiei pentru stupefiante a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ungaria a votat de două ori împotriva poziției Uniunii, în timpul votului privind recomandările OMS în ceea ce privește enumerarea substanțelor aflate sub control internațional.
În conformitate cu legislația UE, sunt de competența exclusivă a Uniunii deciziile privind clasificarea internațională a substanțelor în temeiul Convenției unice privind stupefiantele din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și al Convenției privind substanțele psihotrope din 1971. Prin urmare, decizia Consiliului de stabilire a poziției Uniunii este obligatorie pentru statele membre ale UE, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
Având în vedere votul negativ al Ungariei, Comisia a lansat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, printr-o scrisoare de punere în întârziere trimisă oficialilor ungari la 18 februarie 2021, urmată de un aviz motivat la 12 noiembrie 2021.
„Întrucât răspunsul autorităților ungare atât la scrisoarea de punere în întârziere, cât și la avizul motivat a fost nesatisfăcător, Comisia a decis să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul deciziei Consiliului și a acționat cu încălcarea competenței externe exclusive a Uniunii, precum și a principiului cooperării loiale” se precizează în informarea oficială a Comisiei Europene.
Reamintim că în 24 ianuarie 2019, OMS a prezentat șase recomandări privind reeșalonarea canabisului (și a substanțelor asociate canabisului) în temeiul Convenției unice a ONU privind stupefiantele din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și al Convenției ONU privind substanțele psihotrope din 1971.
La 23 noiembrie 2020, Consiliul a adoptat Decizia (UE) 2021/3 a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul celei de a 63-a sesiuni reconvocate a Comisiei pentru stupefiante, cu privire la clasificarea canabisului în temeiul Convenției unice privind stupefiantele din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, și al Convenției privind substanțele psihotrope din 1971.
Decizia a fost adresată statelor membre, devenind obligatorie în toate elementele sale pentru statele membre care au fost chemate să voteze în cadrul Comisiei privind stupefiantele.
Votul în cadrul Comisiei pentru stupefiante cu privire la recomandările OMS a avut loc la 2 decembrie 2020. Ungaria a votat împotriva recomandărilor respective. În plus, Ungaria a făcut o declarație în cadrul Comisiei privind stupefiantele care a contrazis puternic poziția Uniunii Europene, se mai precizează în informarea transmisă de Comisie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii