G4Media.ro

Comisia Europeană admite într-un răspuns oficial că ia în calcul ”scenarii de…

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Comisia Europeană admite într-un răspuns oficial că ia în calcul ”scenarii de perturbare completă” a furnizării de gaze de către Rusia

Comisia Europeană a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara și iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal, se arată într-un răspuns adresat europarlamentarului PMP, Eugen Tomac.

Acesta a întrebat Comisia în luna aprilie care este situația la zi în ceea ce privește rezervele și capacitatea UE de a asigura aprovizionarea cu gaz pe termen mediu și lung a statelor membre și ce măsuri a luat sau are în vedere Comisia în aceste condiții?

Comisia precizează în răspuns că nivelurile de stocare a gazelor depășesc 55 %, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Între timp însă, Gazprom a limitat sau sistat furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream 1 invocând lucrări de mentenanță care ar dura 10 zile.

Analiștii și oficialii se tem că Gazprom, gigantul rusesc care a închis deja sau a redus furnizarea gazelor spre 12 țări din UE, s-ar putea gândi să nu mai pună în funcțiune conducta Nord Stream atunci când lucrările de întreținere se vor încheia.

Redăm mai jos integral răspunsul Comisiei Europene, transmis marți seara europarlamentarului PMP:

”Decizia unilaterală a Gazprom de a înceta livrarea parțială sau totală de gaze către 12 de state membre reprezintă ultima încercare a Rusiei de a utiliza energia ca instrument de șantaj. Comisia și statele membre se pregătesc timp de mai multe luni pentru perturbările din Rusia și pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic al UE.

Comisia efectuase deja o analiză a pregătirii pentru riscuri în iarna 2021-2022. În prezent, Comisia a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara și iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal.

În prezent, nivelurile de stocare a gazelor depășesc 55 %, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Depozitele de gaze joacă un rol esențial în asigurarea securității aprovizionării, în special pentru a acoperi diferențele sezoniere în ceea ce privește cererea.

Cu toate acestea, în 2021, Comisia a constatat că depozitele erau insuficient ocupate, în comparație cu anii precedenți. În contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, este din ce în ce mai important ca depozitele să fie completate la un nivel ridicat pentru iarna 2022-2023, pentru a fi pregătite pentru toate situațiile.

Prin urmare, Comisia a prezentat o propunere(1) privind o obligație de stocare de 80 % pentru 2022 și de 90 % pentru anii următori și salută faptul că colegiuitorii au ajuns la un acord politic cu privire la propunere la 19 mai 2022. În plus, Comisia a adoptat, la 8 martie 2022, comunicarea sa REPowerEU(2), care stabilește un plan de diversificare față de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030.

Aceasta a fost urmată de publicarea, la 18 mai 2022, a planului detaliat REPowerEU(3), care prezintă măsuri privind, printre altele, economiile de energie și eficiența energetică, asigurarea unor surse alternative de aprovizionare și accelerarea tranziției către o energie curată.”

Citește și

Coșmarul Nord Stream. Politico: Oare Putin a întrerupt gazele Europei pentru totdeauna? Analiștii se tem că, după lucrările de „întreținere”, Rusia nu-și va redeschide principala conductă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Eu m-am săturat de ăștia din UE. Sunt sătul de ”binele” pe care ni-l tot impun. Să stea ei în frig și să-și bage ei doze-n tâmplă!

    • Cine te tine aici? Liber sa pleci in Rusia, sa ai gaz la discretie. Si sa-ti bagi in tampla dozele de Sputnik V….

    • Eu inteleg ca esti un postacel rusnac…….. dar macar citeste articolul ! Nu iti impune nimeni nimic ! Daca te-ai saturat de „binele” din UE poti emigra in Rusia rapid ! E bine acolo, rubla e la maxime, viata e buna, libertate la fel ! Du-te acolo si lasa-ne in pe noi in „binele” din UE !

    • Dacă te-ai saturat, nu mai manca. Mergi la tatuca putin unde, dacă ai comenta ca pe aici, te-ar face coleg de „camera” cu navalnii. Nu interesează pe nimeni dacă ești tu satul sau nu. Dasfidania!

  2. Ursula 7 Pui, Lupoaica Europei. Sa plateasca cine ne-a bagat in r4hat.

    • pai pushculitza suna a gol dupa miliardele halite de covid, de aia „taie rusii gazul”, ca ne a costat plandemia vreo 200 de miliarde daca punem si testele, si mastile si sporurile, si kurzarbeit ul etc.

  3. Cum adica nea Putin nu livreaza gaze? Pai nu noi i-am interzis rusilor sa ne exporte gazele lor ieftine?