G4Media.ro

Comisia Europeană anunță că nu a validat încă PNRR-ul Ungariei, pe fondul…

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Comisia Europeană anunță că nu a validat încă PNRR-ul Ungariei, pe fondul neințelegerilor privind drepturile comunității LGBT

Bruxellesul nu a validat încă planul de relansare al Ungariei, privând ţara de fonduri europene de peste 7 miliarde de euro, a anunţat joi Comisia Europeană, pe fondul tensiunilor cu Budapesta pe tema drepturilor membrilor comunităţii LGBT.

Procedura de examinare a planului ar fi trebuit, teoretic, să se încheie pe 30 septembrie, după ce a fost deja prelungită în această vară.

„Nu există o decizie astăzi (…). Dialogul cu autorităţile ungare continuă şi facem eforturi să încheiem cât de curând posibil evaluarea noastră”, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, Veerle Nuyts, relatează  Agerpres, conform AFP.

Ea nu a anunţat o nouă dată-limită, subliniind că executivul UE vrea să se asigure de conformitatea planului ungar cu o serie de criterii fixate de regulile europene.

Înaintat Bruxellesului pe 12 mai, planul ungar de investiţii şi reforme, care permite Budapestei să solicită 7,2 de miliarde de euro într-o perioadă de cinci ani, ar fi trebuit iniţial să facă obiectul unei decizii a Comisiei până la 12 iulie, când s-a încheiat termenul de două luni pentru examinare prevăzut de procedură.

Această discuţie survine pe fondul tensiunilor cu Budapesta după adoptarea unei legi ungare acuzate că aduce atingere drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban prezintă această lege drept un instrument de protecţie a copiilor şi refuză să-l retragă, în pofida criticilor. El a convocat un referendum privind această chestiune.

UE dă asigurări că refuzul său de a valida planul de relansare nu are legătură cu legea, contrar celor afirmate de responsabili ungari.

Bruxellesul justifică lipsa aprobării în acest stadiu prin lipsa de transparenţă privind atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar. Aceste nemulţumiri, semnalate de multă vreme, nu au fost abordate suficient de reformele ungare, consideră Comisia Europeană.

„Putem face faţă fără” fondurile europene, „avem suficienţi bani pentru a începe aceste proiecte” din planul de relansare, a declarat marţi pentru AFP ministrul afacerilor externe, Peter Szijjarto, denunţând un „şantaj”.

Ca şi Ungaria, nici Polonia, care are şi ea o relaţie foarte rece cu Bruxellesul din cauza unor chestiuni legate de statul de drept, nu a reuşit să obţină validarea planului său de relansare.

În total, 16 ţări din UE au primit deja o sumă cumulată de 51,5 miliarde de euro reprezentând subvenţii din planul de relansare „NextGenerationEU”, în valoare totală de 800 de miliarde de euro.

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Chiar mi-ar placea sa li se mai dea cu flit bruxelezilor, in special pe tema asta a RRF. Prea isi dau importanta si pun conditii pentru niste fonduri care au fost distribuite pr0st.

    Peste cativa ani vor veni sa colecteze taxa pe plastic. In multe cazuri taxa pe plastic va depasi grant-urile din RRF.
    Tarile sarace vor plati mai mult pt plastic, desi cele mai multe fonduri nerambursabile le-au primit tarile dezvoltate.

    • Tzaranoilor le-as impune plasticul la pret de 1000lei/pet. Sa simta la buzunar cand il arunca la garla dupa ce a terminat berea.

    • E de ajuns sa te uiti in Bucuresti ca sa-ti dai seama ca reciclarea nu prea are sanse.
      Dupa desfintarea clopotelor care se gaseau pe trotuar pe arterele principale (prin 2019), asociatiile de locatari au devenit responsabile de colectarea selectiva si folosirea sacilor de gunoi cu banda colorata pentru fiecare tip de deseu in parte.
      S-a facut ceva in acest sens? Nu.
      N-o sa fie deloc suprinzator cand vom afla ca romanii, primitivii europei, vor plati cei mai multi bani ca taxa pe plastic.

    • sora geamna a g4media, vuvuzela leftista index.hu tocmai acum a publicat stirea ca pana la sfarsitul anului Ungaria va primi prima transa din banii pnnr:
      https://index.hu/belfold/2021/09/30/helyreallitasi-terv-egyezseg/
      Ungaria va utiliza doar banii nerambursabili in cuantum de 2400 mld. forinti, refuzand o mare parte din banii pnnr, afirmand ca in situatia economica actuala nu are nevoie de credite 👍
      astea in conditiile in care Ungaria nu va renunta la legea de protectie a minorilor si antipedofilie 👍

  2. Ia mai da i in penisu’ meu pe astea de la ue!
    Niste santajisti mizerabili!

  3. RESPECT MAXIM, dle. ORBAN !…VIKTOR ORBAN !…

  4. Le-a dat cu flit la bruxelistanezi.
    Nu ca ai nostri cu capul in pamant si fundul in sus.

  5. Închipuiți-vă că sclavetele nostru ar fi și el în stare să se opună la ceva…

  6. la noi a venit ursula si a doua zi au inceput sclavetii sa dea din casa ce au semnat pentru niste bani iluzorii pe hartie pentru camarila lor: taxe pe proprietate mai mari, eliminarea facilitatilor pentru categorii intregi de angajati, o noua taxa pe masinile vechi si suntem de-abia la inceputul dezvaluirilor! NU exista bani gratis!

  7. Dacă nu aveau nevoie de bani, de ce au cerut ? Aţi auzit de PHARE ? Erau bani dati de europeni Ungariei si Poloniei să recupereze decalajul fata de vest . Ce buni au fost atunci cei de la Bruxelles ! Acum , vin cu povesti de 2 lei. Că-i prosteste ochiosul pe huni e alta treabă dar ce să vezi, chiar dacă Ungaria are telecomanda la Moscova, culmea că nu poate prosti un parlament european. Poate hunii vor avea intr-o zi si ei democratie, altfel mai au putin si cei care sunt impotriva partidului stat ..ajung cu vaccinul pus in chiloti asa după modelul rusesc !

    • Moromete, e bine CA e democratie in RO:))))

    • @Istvan

      În România e cleptocrație, dar avem bunul simț să recunoaștem. În Ungaria au fost buni banii de la UE când nu se verifica destinația lor, acum că se verifică ungurii au trebuit să inventeze motive ca să nu mai ceară, sau ca să explice de ce au cerut și au fost refuzați.

  8. Pana la urma banii din UE se intorrc tot la ei. Pentru investitii ai nevoie de echipamente, utilaje pe care le vom importa. Ro nu mai produce aproape nimic, totul e pe import. Nici munxitori nu mai avem, adducem din Asia. Iar cresterea cu 2,5% a PIB este mai nimic, acesta va creste nu pe productie ci pe taxe mai mari.