Comisia Europeană aprobă cererea României de suspendare temporară a distribuției anumitor medicamente în afara țării / Lista inițială de antibiotice, redusă la jumătate / Perioada de suspendare, micșorată de la 6 la 3 luni
Comisia Europeană a avizat solicitarea României de suspendare temporară a distribuției anumitor medicamente în afara țării, a anunțat, joi, Ministerul Sănătății. Noua listă publicată de minister cuprinde șapte antibiotice, față de 13 inițial, iar perioada de suspendare a fost redusă de la 6 la 3 luni.
„Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală. Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situației epidemiologice actuale și este menită să asigure continuitatea disponibilității acestor medicamente pentru pacienții români”, se arată în comunicatul ministerului.
Potrivit sursei citate, „măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuției intracomunitare a medicamentelor alocate pieței din România”.
Anunțul Comisiei Europene, publicat de Ministerul Sănătății: „În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de «Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni» şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată.”
Lista anunțată joi de Ministerul Sănătății:
Context. Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, în 30 decembrie 2022, un ordin care viza restricționarea pentru 6 luni a exporturilor pentru 13 antibiotice, precum și pentru ibuprofen și paracetamol de uz pediatric. Detalii aici.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat atunci că pentru emiterea ordinului este așteptat un aviz al Comisiei Europene.
Ulterior, ministrul a avut întâlniri cu producătorii și distribuitorii de medicamente.
În 10 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, după o întâlnire cu producătorii de medicamente, că „în România nu există criză nici de ibuprofen, nici de paracetamol”, în condițiile în care atât ordinul inițial pentru suspendarea exporturilor, cât și lista publicată joi, 19 ianuarie, cuprinde ibuprofen și paracetamol de uz pediatric.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank