
Comisia Europeană aprobă deschiderea de mine în 13 state, între care și România, pentru a garanta accesul la minerale critice, esențiale în sectoare cheie precum industria auto
Comisia Europeană a dezvăluit marți lista completă cu 47 de proiecte strategice pentru extracția de minerale critice considerate esențiaale pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii în sectoare cheie precum industria auto și producția de baterii. Spania va juca un rol cheie în acest plan, dotat cu 22,5 miliarde de euro și menit să reducă dependența de țări terțe, precum China, potrivit Rador Radio România.
Mai exact, vor exista șapte proiecte în Spania dedicate acestui scop, distribuite între Galicia, Extremadura, Castilla-La Mancha și Andaluzia. Vor exista mine pentru extracția, procesarea și reciclarea litiului, esențial pentru producerea bateriilor și o resursă critică pentru Uniunea Europeană, dată fiind dependența sa de 100% de țări terțe; a cobaltului (85% dependență), a wolframului (80%), a nichelului (75%) sau a cuprului (45%).
Responsabilul de prezentarea acestui plan a fost vicepreședintele Comisiei Europene pentru Prosperitate și Strategie Industrială, Stéphane Séjourné, care a dezvăluit cum va funcționa procesul de finanțare, cine sunt agenții implicați și a apărat necesitatea de a oferi garanții pentru acest demers strategic pentru a se asigura că Uniunea Europeană are reziliența necesară pentru a garanta că extracția, procesarea și reciclarea europeană acoperă cu 50%, 20%, 20%, 20% 20% de materii prime europene, respectiv.
„Materiile prime se află la punctul de plecare al celor mai strategice lanțuri de aprovizionare ale noastre. Acestea sunt, de asemenea, esențiale pentru decarbonizarea continentului nostru. Cu toate acestea, Europa depinde în prezent de țările terțe pentru a obține multe dintre materiile prime de care are cea mai mare nevoie”, a spus Sejourné. „Trebuie să ne creștem propria producție, să ne diversificăm aprovizionarea externă și să acumulăm rezerve. Astăzi am identificat 47 de noi proiecte strategice care, pentru prima dată, ne vor ajuta să ne asigurăm propria aprovizionare internă cu materii prime. Acesta este un moment istoric pentru suveranitatea europeană ca putere industrială”, a conchis el.
Pe lângă Spania, alte 12 state membre vor deschide sau reutiliza mine pentru extracția mineralelor critice. Acestea sunt Belgia, Franța, Italia, Germania, Spania, Estonia, Cehia, Grecia, Suedia, Finlanda, Portugalia, Polonia și România. 47 de proiecte de amploare diferită vor asigura integrarea completă a lanțului valoric, variind de la activități de extracție (25 de proiecte), la 24 de proiecte de procesare, 10 proiecte de reciclare și 2 proiecte de înlocuire a materiilor prime.
Gradul de dependență
Acest plan răspunde unei analize exhaustive a capacităților, punctelor slabe și punctelor noastre forte. Într-o perioadă în care ordinea mondială se îndreaptă către protecționism, Europa trebuie să facă un pas înainte pentru a deveni autosuficientă pe termen mediu și a se alătura puterilor lumii, pe termen lung. Autonomia strategică câștigă teren în dezbaterea europeană, în special odată cu lansarea planului ReArm Europe, un plan de 80 de miliarde de euro pentru a crea o apărare europeană mai puțin dependentă de un atlantism zdruncinat de Trump.
Cu toate acestea, necesitatea de a oferi Europei suficiente resurse pentru a privi viitorul cu garanții depășește cheltuielile pentru apărare. Este o foaie de parcurs multidisciplinară care variază de la tarife, unde Europa încă așteaptă următoarea mișcare de la Washington, până la căutarea de materii prime și minerale esențiale, pentru a evita dependența viitoare.
În prezent, studiile de la Bruxelles concluzionează că exporturile terților ajung la 100% pentru pământurile rare grele cu China, 94% pentru ruteniu în Africa de Sud, 92% pentru niobiu în Brazilia, 53% pentru litiu în Australia și 40% pentru paladiu în Rusia.
Sursa: EL PLURAL / Rador Radio România
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu