G4Media.ro

Comisia Europeană aşteaptă negocierile pe domenii „cât mai curând posibil” în 2025:…

Sursa foto:: EP / Eric VIDAL

Comisia Europeană aşteaptă negocierile pe domenii „cât mai curând posibil” în 2025: „Moldova e pe calea cea dreaptă”

Comisia Europeană a prezentat Pachetul de extindere – un set de rapoarte care prezintă principalele evoluţii ale statelor care aspiră ca într-o bună zi să facă parte din Uniunea Europeană. Este vorba de zece ţări, între care Moldova, Ucraina, Georgia, despre care se vorbeşte foarte mult în aceste zile, dar şi ţările balcanice şi Turcia. Rapoartele notează progresele sau, dimpotrivă, regresele înregistrate de aceste state pe calea îndeplinirii tuturor criteriilor necesare, potrivit Rador Radio România.

Rapoartele de evaluare ale Comisiei Europene analizează totodată provocarile cu care se pot confrunta statele candidate şi oferă recomandări cu privire la priorităţile de reforme pe care ţările candidate să le urmeze pe parcursul următorului an pentru a deveni mai bine pregătite pentru aderarea la UE, scrie News.ro.

Documentul a evidenţiat progresele înregistrate în Moldova şi Ucraina, care au început negocierile de aderare cu UE la începutul acestui an, menţionând totuşi că mai sunt multe de făcut.

„În pofida progreselor înregistrate în ceea ce priveşte reformele fundamentale, sunt necesare eforturi suplimentare”, a declarat Comisia cu privire la procesul din Ucraina.

În Moldova, Comisia a afirmat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a pune în aplicare un plan de „dezoligarhizare”.

Este al doilea an în care Republica Moldova este inclusă în această evaluare, alături de alte nouă state candidate. Perioada de raportare se referă la intervalul 15 iunie 2023 – 1 septembrie 2024.

Conform raportului de ţară, Moldova a înregistrat progrese importante în ultimul an. A făcut progrese în privinţa a 31 din cele 33 de capitole şi nu există niciun capitol la care să fi regresat

„Deschiderea negocierilor de aderare a reprezentat o recunoaştere importantă a determinării Moldovei de a continua reformele pe calea aderării la UE, în pofida interferenţelor ruse continue şi a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene.

„După prima conferinţă interguvernamentală, din iunie 2024, examinarea analitică a acquis-ului progresează fără probleme. Sub rezerva îndeplinirii de către Moldova a tuturor condiţiilor, Comisia aşteaptă cu interes deschiderea negocierilor privind domeniile specifice, începând cu elementele fundamentale, cât mai curând posibil în 2025”, arată comunicatul Bruxelles-ului.

Conform raportului, comparativ cu perioada de raportare anterioară (2022 – 2023), Comisia a constatat că în Moldova au fost făcute mai multe progrese în privinţa a opt capitole – protecţia consumatorilor şi sănătatea, educaţia, transporturile, mediul, uniunea vamală, politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale, dreptul proprietăţii intelectuale, statistica. Din perspectiva pregătirii pentru implementarea acquis-ului european, în cele 12 luni au fost constatate îmbunătăţiri la cinci capitole: energie, mediu, educaţie şi cultură, politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale, uniunea vamală.

„Republica Moldova este pe calea cea dreaptă. Raportul de astăzi al Comisiei Europene ne arată că ţara noastră îşi consolidează democraţia şi justiţia, îşi apără valorile fundamentale, creşte economia şi piaţa muncii, face paşi înspre o educaţie mai de calitate, oferă cetăţenilor săi o energie mai sigură şi curată, dar şi că ne pregătim de pe acum instituţiile pentru viitorul nostru în Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, citată într-un comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...