G4Media.ro

Comisia Europeană avertizează Slovacia că se va adresa justiției în chestiunea legii…

Sursa foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Comisia Europeană avertizează Slovacia că se va adresa justiției în chestiunea legii privind ONG-urile cu finanţare externă. Legi similare au adoptat în Rusia, Ungaria și Georgia

Comisia Europeană a avertizat Slovacia că va lansa o acţiune în justiţie imediată dacă guvernul de la Bratislava continuă să avanseze proiectul legislativ care le cere ONG-urilor cu finanţare externă să se autointituleze ”organizaţii cu sprijin străin”, transmite Agerpres. Acest tip de legislație e utilizat de regimul autoritar al lui Vladimir Putin pentru a suprima opoziția. Legi similare au fost adoptate în Ungaria și Georgia, țări conduse de regimuri politice apropiate de Rusia.

”Am fost la Bratislava şi am fost foarte clară”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă Vera Jourova, înaintea prezentării raportului anual privind statul de drept în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

”Dacă urmaţi exemplul Ungariei cu privire la ONG-uri, vom lansa o procedură de infringement (pentru încălcarea legislaţiei UE) imediat, pentru că deja avem pe masă decizia Curţii”, a spus Jourova.

Ungaria a adoptat o lege similară privind ONG-urile cu finanţare străină în 2017, dar în 2021 a abrogat-o după ce Curtea de Justiţie a UE a decis că actul normativ respectiv este ilegal.

Comisia Europeană a suspendat alocarea unor fonduri UE pentru Budapesta întrucât aceasta a încălcat standardele europene privind statul de drept. Ungaria, care la 1 iulie a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a provocat iritarea altor state membre UE atunci când premierul Viktor Orban a efectuat ceea ce el a numit o ”misiune de pace” la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Referitor la raportul privind statul de drept în UE, Vera Jourova a menţionat că ţările membre au dat curs, cel puţin parţial, unei proporţii de două treimi din recomandările făcute în raportul similar de anul trecut.

În legătură cu sistemul judiciar, Ungaria a iniţiat reforme care permit deblocarea a până la 10 miliarde euro din fondurile UE pentru redresare economică post-COVID.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Romania e cuminte, face ce i se spune!

    • Si sclavii sovietici sunt cuminti,fac ce le spune Rusia,iar popoarele lor se pot „bucura” de ceva dictatura si politie politica. Probabil le era dor de 1980,se cam plictisisera de democratie si drepturi europene.