Comisia Europeană caută aliaţi în faţa lui Trump, dar şi o relaţie pragmatică cu acesta
Pragmatism în faţa revenirii lui Donald Trump la putere, o mână întinsă către China şi o călătorie anunţată în India – preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat marţi, într-un discurs la forumul economic mondial de la Davos, că UE caută noi aliaţi în faţa preşedintelui american, consemnează agenţiile de știri AFP şi EFE, citate de Agerpres.
„Prioritatea noastră absolută va fi să ne angajăm într-un dialog fără întârziere, să examinăm care sunt interesele comune şi să ne pregătim pentru negocieri”, a spus Ursula von der Leyen despre relaţiile UE cu SUA în contextul revenirii lui Trump la Casa Albă.
„Vom fi pragmatici, dar nu vom renunţa la principiile noastre. Să ne protejăm interesele şi a ne apărăm valorile, acesta este stilul european”, a indicat Von der Leyen, reprezentantă a elitelor politice europene progresiste aflate ideologic în opoziţie cu conservatorul Trump, care imediat după ce a redevenit preşedinte a anulat programele privind diversitatea rasială şi de gen şi a decretat că guvernul federal american va recunoaşte de acum înainte doar două sexe, masculin şi feminin, conform promisiunii sale de combatere a ideologiei woke.
Von der Leyen a ţinut să apere Acordul de la Paris asupra climei, susţinând că acesta „rămâne cea mai bună speranţă pentru întreaga umanitate”, după ce Donald Trump a iniţiat retragerea SUA din acest acord, aşa cum a făcut şi în primul său mandat, punând din nou în pericol politicile climatice globale.
„Europa va continua să pledeze pentru cooperare, nu numai cu prietenii noştri de lungă durată, care împărtăşesc valorile noastre, ci şi cu toate ţările cu care avem interese comune. Mesajul nostru către restul lumii este simplu: suntem pregătiţi să lansăm un dialog cu dumneavoastră dacă acest lucru poate conduce la avantaje reciproce”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene.
Ea a insistat asupra colaborării economice pentru a evita o „cursă globală spre abis” şi a avertizat că „nu este în interesul nimănui să rupă legăturile”, aluzie la ameninţările lui Trump cu impunerea de taxe vamale, o politică protecţionistă contrară globalizării.
Uniunea Europeană este pregătită în mod special să „întindă mâna Chinei” şi să „aprofundeze” relaţia sa cu Beijingul, a asigurat Von der Leyen. „A sosit momentul să ne reechilibrăm relaţia cu China, într-un spirit de echitate şi reciprocitate”, a indicat ea.
Von der Leyen a anunţat de asemenea că va efectua o vizită într-o altă mare economie emergentă, India, cu obiectivul de a „consolida parteneriatul strategic care leagă UE de ţara cea mai populată şi de cea mai mare democraţie din lume”.
Cât despre războiul ruso-ucrainean, preşedinta Comisiei Europene a reafirmat că UE va continua să sprijine militar şi economic Ucraina, iar în ce priveşte eventuale negocieri de pace care ar putea fi impulsionate de Trump, ea a spus că „este important ca Ucraina să rămână o ţară independentă şi ca Ucraina să decidă asupra propriului său teritoriu”, notează Reuters.
Donald Trump, care joi se va adresa şi el forumului de la Davos, a criticat în campania electorală receptivitatea fostului preşedinte Joe Biden de a oferi ajutorul cerut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar este în continuare neclară abordarea pe care o va avea el, ca preşedinte, faţă de acest război. În discursurile sale de la învestire, Trump nu a făcut referiri la acest război.
Totuşi, răspunzând unei întrebări din partea presei la revenirea în Biroul Oval, el a avut o reacţie mai degrabă critică la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin. „Zelenski mi-a spus că el vrea să facă o înţelegere, nu ştiu dacă şi Putin vrea (…) S-ar putea să nu vrea. Cred că el trebuie să facă o înţelegere. Cred că el distruge Rusia dacă nu face o înţelegere”, a spus Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu