G4Media.ro

Comisia Europeană cere Consiliului să dea undă verde ”cât mai curând” pentru…

Sursa foto: https://www.schengenvisainfo.com/

Comisia Europeană cere Consiliului să dea undă verde ”cât mai curând” pentru ca România, Bulgaria și Croația să poată adera la Spațiul Schengen

Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie pentru consolidarea frontierelor externe ale spaţiului Schengen şi pentru evitarea controalelor introduse de mai multe ţări în interiorul acestei zone de liberă circulaţie începând din 2015 şi accentuate de pandemie şi i-a solicitat Consiliului să dea undă verde ”cât mai curând posibil” aderării României, a Bulgariei şi a Croaţiei la Schengen, transmit AFP, Reuters şi dpa.

”Ştim că vor exista alte provocări pentru Schengen şi trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru a le face faţă”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă.

Pentru a consolida controalele la frontierele externe ale zonei de liberă circulaţie, Uniunea Europeană se bazează pe desfăşurarea în curs a noului contingent permanent al FRONTEX, ce ar urma să ajungă la 10.000 de poliţişti de frontieră şi de paza de coastă până în anul 2027.

De asemenea, până în 2023 Uniunea Europeană va face deplin interoperabile sistemele informaţionale pentru înregistrarea intrărilor şi a ieşirilor din spaţiul Schengen. Printre altele, Comisia Europeană a propus, în cadrul reformei sistemului de azil în UE, o procedură de înregistrare a sosirilor de migranţi.

”Există o proporţie destul de importantă de oameni care intră în UE fără a fi controlaţi, fără a fi înregistraţi; este o sursă de îngrijorare pentru întregul spaţiu Schengen”, a explicat Ylva Johansson.

Aceasta intenţionează să prezinte la finalul anului un ”cod de cooperare poliţienească în UE” pentru a extinde schimbul de informaţii şi speră în adoptarea unei consolidări a mandatului Europol.

Johansson a indicat că este angajată într-un ”dialog” cu statele membre care au reintrodus controale la frontiere, subliniind că această măsură trebuie să fie luată ”în ultimă instanţă” şi ”nu trebuie să fie permanentă”.

Mai multe ţări europene, printre care Franţa, au reintrodus în 2015 controale la frontiere ca urmare a ameninţărilor teroriste şi a crizei cauzate valurile de migranţi.

Pandemia de coronavirus a dus de asemenea la controale frontaliere, de această dată din motive sanitare, ceea ce a provocat ambuteiaje de camioane şi probleme de aprovizionare, precum şi perturbarea semnificativă a vieţii cotidiene mai ales a lucrătorilor frontalieri.

Pentru a verifica aplicarea regulilor Schengen, în special controlul frontierelor externe, executivul comunitar doreşte creşterea eficienţei vizitelor surpriză în statele membre, eliminând preavizul de 24 de ore care se aplica până acum.

Spaţiul Schengen reuneşte 26 de ţări cu un total de 420 de milioane de locuitori, dintre care 22 de state membre ale UE şi patru state asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein).

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Am inteles ca si Scotia vrea sa adopte euro … O sa fie interesant … Ramane Regina fara caleasca … Si asa … Cate b****i mai are de tras … ? …

  2. Circ cu premeditare.

  3. Nu inteleg de ce e Romania asa entuziasta sa adere la spatiul Schengen cand sunt gasiti la vama 100 de imigranti fara documente in fiecare zi. Sa nu mai vorbim de droguri, fugari din tara sau masini furate din vest.

  4. Cred ca Romania are tot dreptul de a fi in Schengen. Cu toate tarele politicienilor prosti, hoti si corupti. Nu sunt cu mult mai corupti ca 80% dintre cei austrieci( Austria este o mica tara de vacari devenita agentura KGB inca inainte de 89 in care ministrii la propriu ii pupa in dos pe rusi) Nu mult mai prosti ca cei olandezii drogati si homosexuali.( se si casataoresc intre ei panaramele) Nu mai hoti decat cei germani francezi sau italieni. Ceea ce conteaza este securizarea frontierelor si aici le dam clasa adormitilor din occident.

  5. Un mare avantaj pentru investitori.

  6. Prea târziu și cu efecte prea mici ! Mare păcat și mare greșală ,dar ASTA E !

  7. UE este disperată sa se salveze in ultimele sale clipe si incepe sa promită orice. Ma astept sa ne primească si in Zona Euro cat mai curând. Toti politicienii promit in stanga si in dreapta sperând că se vor salva in ultima clipa. Lumea nu merge mai departe datorita UE, ci datorita oamenilor care muncesc si platesc taxe. Planurile utopice merg mai departe. Se închide cercul si supravietuieste cine poate.

  8. Inainte sa se prabuseasca, si Imperiul Roman a dat voie unor triburi barbare sa treaca in interiorul granitelor.

  9. Ca sa vedeti de unde vine ideea asta: https://eulawlive.com/commission-presents-new-schengen-strategy/
    Aveti idee de cate ori in trecut a cerut Comisia ca Romania sa dere la Schengen? De foarte multe ori, insa alte state au blocat aderarea. Este praf in ochi asta.

  10. Culmea, asta vine dupa ce tot mai multe camioane incarcate cu gunoaie / deseuri nereciclabile venit din EU au fost oprite la vama si obligate sa faca drum intors. Ce coincidenta 🙂