Comisia Europeană cere statelor UE să acţioneze pentru a evita repetarea situaţiei din primăvară legată de epidemia de COVID-19 / Comisarul european pentru sănătate: „Ne aflăm într-un moment decisiv”
Comisia Europeană le-a cerut joi statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de COVID-19 pentru a putea evita astfel o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia s-a extins masiv şi a determinat impunerea unor restricţii dure, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
”Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară”, a declarat joi la o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
”Toate statele membre trebuie să fie pregătite pentru implementarea imediată a unor măsuri de control şi la momentul adecvat la primul semnal al unor posibile noi focare (…) Dorim să evităm o repetare a ceea ce am văzut în primăvară şi izolări generalizate”, a insistat ea.
Stella Kyriakides a semnalat că ”în unele state membre situaţia este acum mai rea ca în martie”, cauza acestei evoluţii fiind aceea că ”măsurile necesare nu au fost decretate, aplicate sau respectate corect”.
În acest context, Comisia Europeană a recomandat joi statelor membre să menţină carantina de 14 zile în cazul persoanelor care sunt contacţi ai unui caz pozitiv de SARS-CoV-2, după ce câteva ţări au redus această perioadă la zece sau chiar şapte zile.
La aceeaşi conferinţă de presă a participat şi directoarea Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, care a avertizat de asemenea asupra creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 în Europa, tendinţă pe care a descris-o drept ”alarmantă”.
Această evoluţie poate fi atribuită parţial şi creşterii numărului infectărilor în rândul tinerilor, întrucât unii dintre ei nu respectă măsurile de prevenţie pentru că se consideră ”invulnerabili” şi ”nu sunt preocupaţi că ar putea transmite virusul”, a remarcat directoarea ECDC.
”Până când nu va fi disponibil un vaccin sigur şi eficace, identificarea rapidă, testele şi plasarea în carantină a contacţilor cu risc ridicat sunt unele dintre măsurile cele mai eficiente pentru diminuarea transmiterii” virusului, a subliniat Andrea Ammon.
Citește și
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii