G4Media.ro

Comisia Europeană cheamă Ungaria în instanță pentru legea anti-LGBT și după închiderea…

Sursa foto: European Council

Comisia Europeană cheamă Ungaria în instanță pentru legea anti-LGBT și după închiderea radioului independent Klubrádió, critic la adresa Guvernului Viktor Orban

Comisia Europeană a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție a UE pentru două cazuri privind libertatea de exprimare care, după mai bine de un an, rămân nesoluționate, transmite euronews.com.

Această decizie marchează un nou capitol în conflictul dintre Bruxelles și Budapesta cu privire la valorile democratice fundamentale.

Primul caz se referă la Legea foarte controversată privind protecția copiilor, o lege al cărei scop declarat este de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia.

Ca parte a textului general, legislatorii din partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán au introdus un amendament care interzice prezentarea homosexualității și a schimbării de sex în conținutul adresat minorilor, cum ar fi materialele educaționale școlare și programele de televiziune.

Prevederea a declanșat o furtună politică, Comisia, Parlamentul European și majoritatea statelor membre criticând în mod deschis guvernul lui Orbán și criticând legea ca fiind homofobă și transfobă.

Bruxelles-ul a susținut că legea încalcă o serie de principii ale legislației UE, inclusiv demnitatea umană, libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor, precum și normele pieței unice privind serviciile audiovizuale și comerțul electronic.

Budapesta a declarat că legea nu discriminează nicio comunitate anume și se concentrează exclusiv pe protecția copiilor.

Comisia a deschis o acțiune în justiție împotriva Ungariei în iulie 2021.

„Protecția copiilor este o prioritate absolută pentru UE și pentru statele sale membre. Cu toate acestea, legea ungară conține dispoziții care nu sunt justificate pe baza promovării acestui interes fundamental sau sunt disproporționate pentru a atinge obiectivul declarat”, a declarat vineri executivul.

Închiderea unui post de radio independent

Cel de-al doilea caz se referă la închiderea Klubrádió, un post de radio independent, de orientare liberală, ale cărui știri și discuții erau adesea critice la adresa guvernului. Acesta era considerat unul dintre puținele instituții media de opoziție rămase în țară.

Klubrádió a fost scos din emisie după ce autoritățile naționale au refuzat să îi prelungească licența de emisie „din motive extrem de discutabile”, iar acum funcționează online.

Măsura a fost considerată un exemplu de represiune a jurnalismului critic sponsorizat de guvern și o lovitură majoră dată pluralismului mediatic din țară.

Fosta frecvență a Klubrádió a fost alocată unui post deținut de un grup apropiat de Orbán.

Comisia a considerat că refuzul licenței a fost „disproporționat” și „netransparent” și a deschis o acțiune în justiție în iunie 2021.

„Prin comportamentul său, Ungaria a încălcat, de asemenea, libertatea de exprimare, așa cum este consacrată în Carta drepturilor fundamentale a UE”, a declarat Executivul.

Odată ce Executivul european lansează o așa-numită procedură de încălcare a dreptului comunitar, acesta începe un proces cu statul membru acuzat pentru a rezolva litigiul în curs.

În cazul în care abaterea persistă, Comisia sesizează Curtea de Justiție a UE, iar majoritatea cazurilor sunt rezolvate înainte de intervenția Curții.

Tribunalul examinează cazul și ascultă argumentele ambelor părți. Ulterior, tribunalul emite o hotărâre prin care poate introduce măsuri provizorii pentru a corecta încălcarea legislației UE și poate impune amenzi zilnice, care sunt scăzute din fondurile UE alocate țării respective.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. La prima mi se pare de bun-simț. Nu e voie să vinzi băuturi alcoolice lângă școală și impozităm zahărul din sucuri, dar e ok să le spunem că-și pot schimba sexul și alte măscări. De când e devenit mai important ce bagi în gură decât ce bagi în partea dorsală?
    A doua e o mizerie stalinistă pe care a făcut-o Orban.

    • Subscriu! In timp ce LGTB +clima sunt doua ideologii pe care noi trebuie sa le acceptam fortat, a desfiinta un post de radio pe criterii politice aminteste de regimurile totalitare si acest gest nu face cinste Ungariei.

    • Ce te doare pe tine ce si unde isi baga altii chestii? E treaba lor. Mai lasati capra vecinului si vedeti-va de propria ograda.

    • @grishka
      Flacaii astia habotnicei sunt atat de irelevanti incat tre’ sa zica si ei ceva.
      E o vorba, cand nu te foote nimeni, te foote grija. Ei sunt exemplul perfect

  2. Îl doare la basca pe der be deul ăsta. Afară mâine din UE,singura soluție,un măr stricat strică tot coșul.

  3. Orban barbat

  4. Nu am afinitati maghiare, dar pe Viktor Orban l-as fi vrut presedintele Romaniei. Il dadeam la schimb ungurilor pe Ludovic Orban+Iohanis+Kelemen Hunor, iar bonus un papagal. Daca nu avem papagal, il dam pe Ciolacu.

  5. Asa e cand te apuca toate panicile.

  6. Saracul Orban cred ca a inceput sa ii placa sa o ia la gaurica daca tot se paniceaza asa fara nici un rost.