Comisia Europeană contra Poloniei. Europarlamentarii cer Varșoviei să oprească modificările la Curtea Supremă
Parlamentul European a fost miercuri din nou un forum al criticii situației statului de drept în Polonia. În ultimele luni a existat impresia că dialogul realizat de guvernul premierului Mateusz Morawiecki, schimbarea de ton de către partea poloneză și îmbunătățirile aduse legilor juridice pot duce la încheierea procedurii de protejare a statului de drept, pe care Comisia Europeană a început-o în anul 2016, scrie cotidianul polonez RZECZPOSPOLITA, citat de RADOR.
Ultimele acțiuni și declarațiile publice ale vicepreședintelui ei, Frans Timmermans, arată că șansa unei înțelegeri scade. În timpul dezbaterii din PE, când Zdzislaw Krasnodebski, eurodeputat PiS, a arătat că guvernul polonez a oferit concesii și acum este timpul unei mișcări din partea Comisiei, Timmermans i-a răspuns clar: „Aici nu este vorba de un comerț cu cai: voi mai lăsați ceva, apoi mai lăsăm noi. Aici este vorba de statul de drept”. Și cu toate că apreciază oferta poloneză și în primul rând întoarcerea la dialog, repetă că în negocieri nu este vorba de discuții în sine, ci de rezultate concrete, iar acestea – în opinia șefului adjunct al CE – nu există.
Ce a făcut bine Polonia? A egalat vârsta de pensionare a judecătorilor femei și bărbați. Dar în problemele fundamentale legea nu s-a schimbat, ceea ce în opinia lui Timmermans înseamnă că statul de drept în Polonia este amenințat. S-a referit în mod special la data de 3 iulie, când pot fi pensionați în mod automat 27 de judecători ai Curții Supreme, adică 40% din componența ei din cauza noilor prevederi legate de vârsta de pensionare. Ține exclusiv de președinte dacă se va întâmpla așa, dar legea nu oferă aici niciun criteriu sau posibilitate de revocare. „Aceasta va fi o daună ireversibilă”.
Nu este vorba însă numai de Curtea Supremă. „Mai întâi Curtea Constituțională, apoi Consiliul Național al Magistraturii, iar acum Curtea Supremă pot fi politizate” – a spus comisarul. S-a referit de asemenea la instituția plângerii extraordinare: un catalog prea larg de cauze (între care și interesul social neclar), precum și la posibilitatea anulării (casării, invalidării) sentințelor pronunțate, mergând până cu 20 ani în urmă.
Timmermans a atras atenția că, în această construcție, Curtea Supremă poloneză ar putea invalida chiar sentința Curții de Justiție a Uniunii. Nu a refuzat dreptul guvernului de a reforma justiția, dar fără subminarea independenței ei. Timmermans a recunoscut că, având în vedere gravitatea situației – apropierea datei de 3 iulie – Comisia Europeană a cerut Consiliului UE să facă un nou pas în procedura art. 7 al Tratatului Uniunii și audierea formală a Poloniei la forumul miniștrilor Uniunii din 26 iunie.
Următoarea etapă ar fi recomandarea oficială pentru Polonia etichetată de Consiliul UE. Deja luni, 18 iunie, comisarul va veni în Polonia, unde se va întâlni cu premierul Morawiecki.
Majoritatea grupurilor politice din PE, cu excepția Conservatorilor și Reformatorilor Europeni, din care face parte PiS, precum și grupurile eurosceptice și naționaliste, sprijină măsurile lui Timmermans. Acestea îi cer – așa cum îi cer opoziția și organizațiile neguvernamentale – ca Comisia să trimită la Curtea de Justiție a Uniunii plângerea împotriva legii despre Curtea Supremă și să încerce să-i suspende activitatea înainte de 3 iulie.
Timmermans este sprijinit și de Olanda sa natală, al cărei premier a luat cuvântul miercuri în PE și a vorbit de asemenea de necesitatea protejării statului de drept în statele membre. „Frans, ai tot sprijinul nostru”, a spus Mark Rutte.
Pentru măsuri mult mai categorice împotriva Poloniei sunt și Germania, Franța, țările din Benelux și cele scandinave.
În numele guvernului, Polonia a fost apărată de Zdzislaw Krasnodebski, vicepreședinte al PE. Într-o cuvântare calmă și logică el a criticat CE de aplicare a standardelor duble, făcând trimitere la interviul acordat de Günter Verheugen, fost comisar german pentru problemele extinderii, care cere aplanarea situației. Eurodeputatul PiS a atras atenția că Comisia și aliații ei dau doar impresia că acționează în numele cetățenilor polonezi. “Sondajele arată că majoritatea polonezilor sprijină reforma justiției”, a spus.
Foto: Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene (Sursa: Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii