Comisia Europeană, despre „flexibilizarea” procentului de 9,4% din PIB, pentru pensii: „Acum este important să ne concentrăm asupra implementării PNRR”
„Plafonul total al cheltuielilor publice brute cu pensiile, de 9,4% din PIB pe termen lung (2022-2070), este precizat în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului (CID) privind aprobarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență pentru România. Acum este important să ne concentrăm asupra implementării planului. În cadrul conferinței de presă comune cu ministrul Budai, comisarul Schmit a afirmat importanța implementării PNRR”, a transmis pentru G4Media un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Solicitarea G4Media adresată Comisiei se referea la un punct de vedere privind „flexibilizarea procentului din PIB alocat pensiilor”, adică procentul de 9,4% care este prevăzut acum în PNRR.
(Context: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat pe 31 martie, după întâlnirea cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru Locuri de Muncă şi Protecţie Socială, că se va flexibiliza acel procent din PIB alocat pentru pensii, în PNRR, în urma negocierilor cu Comisia Europeană.)
În răspunsul Comisiei Europene se mai precizează:
- „În plus, reforma cuprinzătoare a pensiilor inclusă în PRR, care include și pensiile speciale, ar trebui să creeze spațiul necesar pentru a permite României să abordeze provocările viitoare legate de demografie și de îmbătrânirea societății. Aceasta include creșterea gradului de adecvare a pensiilor, în special a celor aflate sub pragul de sărăcie.
- Este, de asemenea, important să se ia în considerare faptul că, prin punerea în aplicare a PNRR, țara ar trebui să poată avansa către o traiectorie de creștere economică mai mare, creând astfel resurse suplimentare pentru a aborda provocările socio-economice.
- În fine, PNRR include reforme privind stabilirea salariului minim și modernizarea sistemului românesc de prestații sociale cu ajutorul venitului minim de incluziune, ceea ce va contribui la combaterea sărăciei și la crearea unor condiții de muncă mai echitabile.”
Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook publicat pe 31 martie ministrul Muncii, Marius Budăi, a menționat, după întâlnirea cu Comisarul European Nicolas Schmit:
„I-am explicat domnului comisar european de ce solicit și de ce sunt imperativ când cer flexibilizarea procentului de 9,4 pentru pensii prevăzut în PNRR. Noi vorbim de sistemul public de pensii și am fost de acord amândoi că sustenabilitatea e foarte importantă”, a scris Budăi pe pagina sa de Facebook.”
(detalii, pe Economedia.ro)
Sursa: Wikipedia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii