G4Media.ro

Comisia Europeană: Din 1 februarie, statele membre trebuie să accepte certificate de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană: Din 1 februarie, statele membre trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială. După această perioadă certificatul e valabil cu booster / Arafat: În România încă se poate intra cu două doze

Comisia Europeană a anunțat, luni, că, din 1 februarie, statele membre UE trebuie să accepte certificate de vaccinare valabile 9 luni pentru schema inițială, iar după această perioadă certificatul este valabil doar cu booster. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, într-o conferință de presă, că în România încă se poate intra cu două doze de vaccin, fiind necesar să fie adoptat un act normativ.

„Mâine intră persoana respectivă, dar în curând trebuie să ne aliniem și regulilor europene, așa că la un moment cei care au 9 luni de la a doua doză și nu au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a afirmat Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat că este necesară adoptarea unui act normativ în acest moment și a apreciat că nu va dura mult până la adoptarea acestuia.

Certificatul de vaccinare va fi emis în continuare după a doua doză de vaccin (sau prima în cazul Johnson&Johnson), însă acesta își va pierde valabilitatea după 9 luni, dacă nu este efectuată doza booster.

Aceste modificări se referă la certificatul digital european, necesar pentru călătoriile în țările UE. Deocamdată, regula nu se va aplica și pentru certificatul folosit în România pentru acces în instituții, la restaurant, la mall sau în alte locuri.

Comisia Europeană a emis, luni, un comunicat în care precizează că noile reguli „trebuie” să se aplice din 1 februarie.

„De mâine, 1 februarie, noile reguli încep să se aplice pe o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele UE digitale de vaccinare COVID utilizate pentru călătoriile în interiorul UE. În conformitate cu noile reguli, stabilite în Actul delegat al Comisiei din 21 decembrie 2021, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei primare de vaccinare. Pentru un vaccin cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și singura injecție. Pentru un vaccin cu două doze, înseamnă 270 de zile de la a doua vaccinare sau, în conformitate cu strategia națională de vaccinare, prima și singura injectare după ce s-a recuperat de la virus. Statele membre nu ar trebui să prevadă o perioadă diferită de acceptare în scopul călătoriilor în cadrul Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Perioada standard de valabilitate nu se aplică certificatelor pentru doza booster.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat: „De mâine, va exista o regulă la nivelul UE cu privire la cât timp trebuie să fie acceptate certificatele de vaccinare pentru seria primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea protecției vaccinului și subliniază importanța administrării unei vaccinări de rapel. Sprijinită de experții Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare la această regulă.”

Aceste reguli se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE. Statele membre pot aplica reguli diferite atunci când utilizează certificatul digital UE COVID într-un context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE.

„De mâine, trebuie implementate noi reguli și în ceea ce privește codificarea loviturilor de rapel în Certificat. După cum s-a clarificat deja în decembrie, rapelurile (booster, n.red.) vor fi înregistrate ca: 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii de vaccinare primare cu 2 doze; 2/1 pentru o doză de rapel după o vaccinare cu o singură doză sau o doză de vaccin cu 2 doze administrată unei persoane recuperate”, se arată în comunicat.

Certificatele care au fost emise diferit înainte de această clarificare trebuie corectate și eliberate din nou, pentru a se asigura că boosterul va fi evidențiat distinct.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Arafat trebuie sa stie ca certificatul verde e ILEGAL in Romania, el e valabil conform UE doar pt calatorii intre state.

    nu e pt intrarea la mall cum crede el

    • du-te in italia intai. nu intri nicaieri fara certificat. ma rog, asta era in toamna, acum nu mai stiu cum e.

    • „Andrei” e analfabet functional,nu intelege ca in Romania certificatul e neconstitutional.
      In Italia da,ca fiecare face ce vrea la el in tara lui,in Romania nu e constitutional.

    • Italia, Franta sunt pro//stele satului.
      De ce sa ne luam dupa ele in loc de UK, Irlanda, Danemarca?

    • @Moromete. La noi este constituțional datul și sania vara pe asfalt că fiecare face ce vrea cu sania lui.

  2. Ceea ce vedem nu e adevărat!

  3. UE se kk pe ea de cativa ani si nu elimina ora iarna/vara. In schimb cand e vorba de certificate + restrictii nu-i intrece nimeni.

    • Vai, cum puteti spune asa ceva, acesta este un „succes european”, un vis maret implinit de niste functionarasi intre doua cafele la Bruxelles. Daca i-ati vedea ce mandri sunt de mareata realizare….certificatul verde. Cam atat mai poate UE sa produca.

  4. UE se afundă în propria-i mizeriei. UE reprezintă hoție și incompetență.

    • In ultimii 10-12 numai incompetenta si coruptie a reprezentat.

    • Ce să facă și ei acum dacă au contracte pentru milioane de doze de vaxcuri. Trebuie consumate.

  5. Pai si dupa alte 9 luni de la booster ce facem? UE isi rezerva „dreptul” (care o fi ala) de a anula boosterul dupa alte 9 luni? Totusi, pe doamna UE cine o trage la raspundere?

  6. Certificatul covid trebuie eliminat complet. Si asta cat mai urgent.

  7. Poti. Cu test.

  8. Da. Si având in vedere ca si cei vaccinați complet răspândesc covid, testul este mult mai sigur. Nu 100% sigur.

  9. Se va ajunge sa se mearga doar cu test, dupa care fara niciun test sau document suplimentar, dar cum sa recunoasca ditamai ue ca au dat cu oistea-n gard. Trebuie sa ne mai chinuim cateva luni cu birocratii astia inutili.