G4Media.ro

Comisia Europeană: Doar 30 % dintre miniștrii sănătății din Uniunea Europeană sunt…

Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană: Doar 30 % dintre miniștrii sănătății din Uniunea Europeană sunt femei / Deși femeile reprezintă majoritatea angajaților din prima linie în sănătate, au fost prea puțin incluse în procesul de decizie privind COVID-19

Comisia Europeană a prezentat, vineri, raportul din 2021 privind egalitatea de gen în Uniunea Europeană, care arată impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra femeilor, subliniind că se remarcă „o absență flagrantă” a femeilor în organismele decizionale legate de COVID-19.

Astfel, un studiu din 2020 a constatat că numărul bărbaților din organismele create pentru a răspunde pandemiei este cu mult mai mare decât numărul femeilor. Din cele 115 grupuri operative naționale dedicate COVID-19 din 87 de țări, inclusiv din 17 state membre ale UE, 85,2 % au fost alcătuite în principal din bărbați, 11,4 % au cuprins în principal femei și doar 3,5 % au avut paritate de gen, potrivit dateor furnizate de Comisia Europeană.

La nivel politic, doar 30 % dintre miniștrii sănătății din UE sunt femei.

Grupul operativ al Comisiei pentru criza provocată de pandemia de COVID-19 este condus de președinta Ursula von der Leyen și include alți cinci comisari, dintre care trei sunt femei, menționează Comisia Europeană.

Datele citate arată că pandemia a exacerbat inegalitățile existente între femei și bărbați în aproape toate domeniile vieții, atât în Europa, cât și în afara acesteia; ca urmare, au fost compromise realizări cu greu dobândite în ultimii ani.

„Femeile se află în prima linie în pandemie și sunt mai afectate de aceasta. Nu ne putem permite să regresăm; trebuie să continuăm să luptăm pentru echitate și egalitate. Acesta este motivul pentru care UE a acordat femeilor un loc central în cadrul redresării și a obligat statele membre să includă egalitatea de gen în investițiile finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență.

Noul Mecanism de redresare și reziliență din cadrul NextGenerationEU impune statelor membre să explice modul în care planurile lor naționale de redresare vor contribui la promovarea egalității de gen, sprijinind astfel o redresare în UE care să integreze dimensiunea de gen.

Pentru a monitoriza și a urmări mai bine progresele înregistrate în fiecare dintre cele 27 de state membre, Comisia a lansat vineri și un portal de monitorizare a Strategiei privind egalitatea de gen.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Si decizia de a pune un om ministru sau intr-o functie importanta nu trebuie sa aiba la baza competenta si eficienta? Adica sa promovezi o femeie intr-o functie doar ca e femeie si atat mi se pare o imbecilitate. Intai sa dovedeasca ca sunt bune profesional si apoi sa fie promovate in functii importante.

    • Partea inselatoare a stirii este ideea ca, desi cei din domeniul medical (asistente mai ales) sunt majoritar femei, totusi ministrii sanatatii nu respecta proportia.

      Trebuie vazut cate femei dintre cele care sunt ministru al sanatatii (mentionate in articol) sunt asistente sau medici. Ca daca nu sunt asistente sau medici, se schimba ipotezele rationamentului si nu mai este neaparat o anomalie. Daca sunt, atunci sunt subreprezentate si trebuie cercetat care sunt cauzele.

      Este cam ca la managerii de spital (ca sa ramanem in domeniu): nu e necesar si nici macar probat empiric ca adecvat ca directorul sa fie absolvent de Medicina.

  2. Și acum vor veni cei care vor spune că în aceste nou-create organisme pentru răspuns la pandemie, funcțiile nu s-au ocupat prin numiri, ci prin concursuri, iar femeile ar sta mai prost la capitolul meritocrație.

    • Nu confunda capacitatea intelectuala a femeilor cu disponibilitatea de a plati pretul (de orice fel ar fi, inclusiv cele legate de coruptie) pentru a accede la functii de conducere.

  3. De asemenea 100 la suta din femei nu sunt barbati.
    Asta e cam misandrie daca ma intrebi pe mine.Adica ce,e rau sa fii barbat?Ele de ce nu vor sa fie?

  4. Eu înțeleg ca textul de mai sus face referire la discriminarea bărbaților din sistemul sanitar. De ce lucrează asa multe femei în sănătate? De ce nu se duc în minerit, construcții și siderurgie unde e lipsa de brate de munca?

  5. Pacat ca au schimbat-o pe doamna din Belgia, cu ea faceau lejer 40% minim

  6. Un studiu de căcat, plecat de la așa-zisa necesitate a egalității de gen.
    Aștept un studiu privind egalitatea de gen în rândul pompierilor și al marinarilor. Încă n-a protestat nimeni că ar fi prea puțne femei în rândul comandanților de nave.

  7. Mai trebuie sa se introduca ”paritate de gen” (alt eufemism pentru cotele de gen care sunt in mod fundamental sexiste si discriminatorii) in armatele tarilor membre EU si cu siguranta doamnele Ursula von der Leyen si Merkel vor fi aplaudate cu niste erectii zdravene la Moscova.😍