Comisia Europeană, după ce Ungaria a declarat stare de urgenţă energetică: ”Restricțiile individuale care afectează fluxurile transfrontaliere de gaze sunt nejustificate și nu pot decât să agraveze problemele/ Nu am fost notificați cu privire la măsurile planificate”
Comisia Europeană a reacționat după ce, miercuri, Ungaria a anunțat că impune stare de urgență energetică și intensifică pregătirea armatei. Guvernul de la Budapesta condus de premierul Viktor Orban a aprobat un plan de şapte măsuri în planul energiei, care va intra în vigoare de la 1 august, în condițiile în care Europa nu va avea, cel mai probabil, suficient gaz pentru sezonul de toamnă şi iarnă, au transmit oficialii din Ungaria.
Comisia i-a transmis lui Orban că UE dispune de un cadru juridic solid pentru asigurarea securității aprovizionării în spiritul solidarității între statele membre și a subliniat că nu a fost informată cu privirile la măsurile luate de premierul de la Budapesta.
Comisia Europeană a declarat că restricțiile naționale individuale care afectează fluxurile transfrontaliere de gaze naturale sunt ”nejustificate și nu pot decât să agraveze problemele în situația actuală”. Comisia a dat asigurări că UE a lucrat intensiv la pregătirea pentru această iarnă, iar Comisia va prezenta la 20 iulie propuneri concrete pentru a consolida pregătirea noastră pentru această iarnă.
Comunicatul Comisiei Europene
Ieri, Ungaria a anunțat intenția de a introduce un plan de urgență în domeniul energiei, care se pare că va include măsuri de restricționare a fluxurilor transfrontaliere de gaze și de alți transportatori de energie pe piața unică. Ungaria nu a notificat Comisia cu privire la aceste măsuri planificate. Comisia este în contact cu autoritățile ungare pentru a înțelege mai bine planul de urgență și pentru a evalua implicațiile acestuia pentru statele membre vecine.
Comisia reamintește că UE dispune de un cadru juridic solid pentru asigurarea securității aprovizionării în spiritul solidarității între statele membre. În timp ce statele membre au responsabilitatea de a asigura securitatea aprovizionării, declararea stării de urgență și măsurile care decurg din aceasta trebuie să fie luate în prezența unei amenințări clare de întrerupere a aprovizionării și notificate Comisiei în conformitate cu Regulamentul privind securitatea aprovizionării, pentru a permite o informare și o coordonare corespunzătoare cu țările vecine. Restricțiile naționale individuale care afectează fluxurile transfrontaliere de gaze naturale sunt nejustificate și nu pot decât să agraveze problemele în situația actuală a pieței gazelor naturale. Toate statele membre ale UE fac, de asemenea, obiectul unor obligații de solidaritate în temeiul normelor existente privind securitatea aprovizionării, ceea ce înseamnă că sunt obligate să își ajute vecinii în caz de nevoie urgentă, furnizând energie pentru clienții protejați.
În general, orice măsuri care restricționează comerțul cu bunuri, inclusiv cu orice tip de bunuri purtătoare de energie, în cadrul pieței interne trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și să fie strict proporționale. Restricțiile privind exporturile pe piața internă pot fi justificate doar pe baza unor motive foarte specifice, cum ar fi protecția ordinii publice și a sănătății publice. Motivele economice nu reprezintă niciodată o justificare legitimă.
Pentru a răspunde în mod eficient la orice reducere a livrărilor de gaz din Rusia, este necesară o abordare unificată și coordonată la nivelul UE și respectarea cadrului juridic al politicii energetice a UE și a normelor privind piața unică. În ultimele luni, UE a lucrat intensiv la pregătirea pentru această iarnă, iar Comisia va prezenta la 20 iulie propuneri concrete pentru a consolida pregătirea noastră pentru această iarnă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii