G4Media.ro

Comisia Europeană, după ce Ungaria a declarat stare de urgenţă energetică: ”Restricțiile…

Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Comisia Europeană, după ce Ungaria a declarat stare de urgenţă energetică: ”Restricțiile individuale care afectează fluxurile transfrontaliere de gaze sunt nejustificate și nu pot decât să agraveze problemele/ Nu am fost notificați cu privire la măsurile planificate”

Comisia Europeană a reacționat după ce, miercuri, Ungaria a anunțat că impune stare de urgență energetică și intensifică pregătirea armatei. Guvernul de la Budapesta condus de premierul Viktor Orban a aprobat un plan de şapte măsuri în planul energiei, care va intra în vigoare de la 1 august, în condițiile în care Europa nu va avea, cel mai probabil, suficient gaz pentru sezonul de toamnă şi iarnă, au transmit oficialii din Ungaria.

Comisia i-a transmis lui Orban că UE dispune de un cadru juridic solid pentru asigurarea securității aprovizionării în spiritul solidarității între statele membre și a subliniat că nu a fost informată cu privirile la măsurile luate de premierul de la Budapesta.

Comisia Europeană a declarat că restricțiile naționale individuale care afectează fluxurile transfrontaliere de gaze naturale sunt ”nejustificate și nu pot decât să agraveze problemele în situația actuală”. Comisia a dat asigurări că UE a lucrat intensiv la pregătirea pentru această iarnă, iar Comisia va prezenta la 20 iulie propuneri concrete pentru a consolida pregătirea noastră pentru această iarnă.

Comunicatul Comisiei Europene

Ieri, Ungaria a anunțat intenția de a introduce un plan de urgență în domeniul energiei, care se pare că va include măsuri de restricționare a fluxurilor transfrontaliere de gaze și de alți transportatori de energie pe piața unică. Ungaria nu a notificat Comisia cu privire la aceste măsuri planificate. Comisia este în contact cu autoritățile ungare pentru a înțelege mai bine planul de urgență și pentru a evalua implicațiile acestuia pentru statele membre vecine.

Comisia reamintește că UE dispune de un cadru juridic solid pentru asigurarea securității aprovizionării în spiritul solidarității între statele membre. În timp ce statele membre au responsabilitatea de a asigura securitatea aprovizionării, declararea stării de urgență și măsurile care decurg din aceasta trebuie să fie luate în prezența unei amenințări clare de întrerupere a aprovizionării și notificate Comisiei în conformitate cu Regulamentul privind securitatea aprovizionării, pentru a permite o informare și o coordonare corespunzătoare cu țările vecine. Restricțiile naționale individuale care afectează fluxurile transfrontaliere de gaze naturale sunt nejustificate și nu pot decât să agraveze problemele în situația actuală a pieței gazelor naturale. Toate statele membre ale UE fac, de asemenea, obiectul unor obligații de solidaritate în temeiul normelor existente privind securitatea aprovizionării, ceea ce înseamnă că sunt obligate să își ajute vecinii în caz de nevoie urgentă, furnizând energie pentru clienții protejați.

În general, orice măsuri care restricționează comerțul cu bunuri, inclusiv cu orice tip de bunuri purtătoare de energie, în cadrul pieței interne trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și să fie strict proporționale. Restricțiile privind exporturile pe piața internă pot fi justificate doar pe baza unor motive foarte specifice, cum ar fi protecția ordinii publice și a sănătății publice. Motivele economice nu reprezintă niciodată o justificare legitimă.

Pentru a răspunde în mod eficient la orice reducere a livrărilor de gaz din Rusia, este necesară o abordare unificată și coordonată la nivelul UE și respectarea cadrului juridic al politicii energetice a UE și a normelor privind piața unică. În ultimele luni, UE a lucrat intensiv la pregătirea pentru această iarnă, iar Comisia va prezenta la 20 iulie propuneri concrete pentru a consolida pregătirea noastră pentru această iarnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Sunt curios cati dintre cei care o sa citeasca acest articol o sa se prinda de miza adevarata din spatele acestor contre. Practic Uniunea Europeana avertizeaza un stat membru ca nu are voie sa isi restrictioneze/limiteze anumite fluxuri de resurse vitale pentru a-si asigura consumul intern in caz de criza majora. Piata libera, tata, si cica multa solidaritate intre state. Sa vad eu asta, mai ales cand Germania, Italia si Olanda o sa inceapa sa cumpere gaz la greu pe bani buni, ridicand si mai mult pretul pe metru cub si punand in imposibilitate financiara statele mai mici din Uniune.

    Dupa declaratia asta, e clar – gazul ala de se extrage acum in Marea Neagra o sa ajunga peste tot, numai la romani nu. Si la cati bani o sa dea astia ai nostri pentru gaz, mare criza ce o sa vina in trimestrul 1 al anului viitor, cand o sa se deconteze cheltuielile. Nu m-ar mira nici sa nu reuseasca autoritatile sa umple rezervele strategice pana la 80% la 1 noiembrie. Si la cate s-au intamplat anul asta, parca vad ca o sa avem o iarna ca cea din 2012.

    • Daca din acel gaz nu ajunge nimic la romani, atunci romanu e de vina, nu UE.
      UE iti da tie ca roman parlit, nu iti ia. Tu nu stii sa ii iei. Nu ai stiut pt infrastructura, pt nimic dezvoltare.
      Pana si faptul ca gandesti asa, tot lui UE i se datoreaza, ca te-a lasat sa deschizi ochii.
      Inainte de 2007 nici nu stiai ca exista charta drepturilor omului.
      Dupa 15 ani ai ajuns sa tipi ca UE te fura pe tine ca roman.
      E ca in melodia aia veche Eterna si fascinanta Romanie a celor de la casa loco.
      Omule, nu te mai uita pe rromales sebi ghita tv si nici pe Latrina 3.

    • Da ma da…eterna gandire romaneasca. Daca n-am, altii sunt de vina. Mereu dam vina pe altii. Suntem niste incapabili cu totii!

    • @tarart
      Daca Romania a stabilit redevente bune in legislatia de exploatare a gazelor nici nu mai conteaza daca gazul acela din Marea Neagra ajunge in Romania sau in alta parte. De asemenea nu conteaza daca pretul este ridicat. Cu cat mai ridicat cu atat mai bine, redeventele incasate de catre Romania, in valoare absoluta sunt mai mari.
      Redeventele pot fi folosite inteligent pentru investitii si subventii astfel incat Romania sa treaca bine prin criza.

      Referitor la aprovizionare este bine sa ne facem rezervele necesare din timp.
      In ceea ce priveste achizitia in comun a energiei nu stiu daca acest lucru este prevazut in acordurile de aderare la UE sau acestea trebuie modificate.
      Poate imi raspunde cineva.
      Cumpararea in comun nu este monopol ? Exista directive antimonopol in UE ?

    • @tarart Ai dreptate iar problema este mare. Mulți nu realizează…. încă..
      În timpul pandemiei s-a văzut ce „solidaritate” era… Fiecare stat lupta pentru interesele lui. Orban a zis ca dacă renunțăm la gaz rusesc cifrele spun ca nu avem alternative. Se pare ca a avut dreptate ca și în 2015 când a început migrația. și era contra. În timpul sancțiunilor spunea ” sa nu implementam sancțiunii care pentru noi o sa ne” doare” mai mult decât rusilor” Toamna o sa spună dacă a avut dreptate dar văzând reacția lui Habek… viitorul energetic al Eu nu arata bine..

    • Din articol lipseste reactia Ungariei vis a vis de de declaratia CE: si anume faptul ca Ungaria NU are obligatia sa anunte pe nimeni privind politicile interne privitoare la energie. Adica nu exista o obligatie in acest sens, UE/Ce isi aroga pe fata competente inxistente, necodificate. Daca e asa, asistam la un alt atac ideologic nefondat.
      Prostia CE vine in paralel cu declaratie la fel de aiurea a lui M. Weber privind impartirea frateasca a gazelor intre statele UE. Evident, nu exista nicio obligatie in acest sens. Instrumentul de lucru de baza a celor din bruxellistan a ajuns sa fie polonicul. Au vrut sanctiuni si green deal, sa si-o ia. Evident, cu responsabilitatea aferenta. Vai de steaua lor, Timmermans deja simte morcovul. 🙂

  2. Iei cu lămâie când mai face ceva Ungaristanul troglodit, cei mai disperați si mai egoiști dintre migratori.

    • Ungaria e dependenta de gazul rusesc in proportie de 90% si de petrol in proportie de 65%.
      Tu daca ai fi dependent de vecinul de la 3 in proportie de 90% ai avea mai mult tupeu? :))))
      pe net, din tastatura,
      toti sunteti tari in gura

    • Gandire mioritica de ungur frustrat sau postac platit in copeici… E problema ta daca esti atat de fraier incat sa fii dependent de vecinul de la 3…

  3. @cap tarat
    Nu stiu ce câmpi bați tu dar OMV nu face parte din consorțiul Black Sea Oil & Gas, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL care au anunţat începerea producţiei de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) şi introducerea primelor gaze în Sistemul Naţional de Transport (SNT)., așa că nu au cum să hotărască soarta gazelor extrase din Marea Neagră.

  4. @augo năuc

    Și crezi că dacă ungurii încep să tropăie ca proștii în bucătărie vor primi mai multe gaze?

    Or să se dea toți deoparte și o să-i lase pe unguri să-și umple ei rezervoarele primii ?

    Pe ei, cei care s-au crezut șmecheri, au încheiat contracte foarte convenabile cu putin, negociind împotriva Europei, iar acum putin le arată kurul, taie gazele la toți europenii, inclusiv șmecherașilor unguri.

    Să-și ia gazele direct din fundul mare a lui putin, cu care au negociat.

    Există suficiente rute alternative care să-i țină în afara tranzitului european de gaze.

    Doar se învârt câteva robinete și pa gaze din rusia, via Ucraina și via Polonia, pa gaze din Azerbaidjan, pa gaze GPL prin inter-conectorul cu Grecia, pa gaze din Marea Nordului, pa gaze GPL din inter-conectorul de la Amsterdam.

    • @ basil 66
      Interconectorii ăștia, cu robineții lor sunt manevrați politic. Politica UE de stocare a energiei transfrontaliere și a produselor acesteia este coerentă pentru această iarnă și
      probabil, insuficientă. Motiv pt. care Viktoraș,
      grijuliu cum î-l știm, a declarat stare de urgență
      energetică, în idea de a stoca el primul gaze și petrol pt. la iarnă și nu numai. Din nou Ungaria face notă discordantă cu UE.

  5. Auzi, cica UE are un „cadru juridic solid” !!!
    In timp ce noi romanii trebuie sa facem licitatie publica sa putem cumpara niste creioane si radiere , ei fac achizitii pentru un continent intreg, la valori de sute de miliarde de dolari, negociind prin SMS-uri pretul achizitiei !!!
    Asta-i cadrul juridic solid al UE ?
    Acuma as vrea sa o vad pe Kovesi in actiune…dar acolo nu are curajul……..

  6. Voi UE luati gaze scumpe de la americani ca asa doriti.Ce vreti acum sa imparta Ungaria gazul ieftin cu voi?

  7. Chiar pe ăştia i-aţi băgat la înaintare şi vă aşteptaţi să iasă ceva? 😀…..vedeţi să nu le ofere ce doresc dacă chiar vor să se panicheze că ăştia sunt mari figuranţi când se pun pe şotii mai ales dacă nu vor să le fie prieteni.
    Încep ăştia să nu mai facă diferenţa între realitatea şi iluzie şi îşi pun prea multe speranţe că iluziile vor avea afecte reale.

  8. Eu asa știu ca liderii Europei au declarat ca trebuie sa renunță la energia din Rusia cât mai repede. Dar aici vad ca „din solidaritate” Ungaria ar trebui sa renunță la gazul lui (rusesc) pentru ca asa dorește Habek. Politica de sancțiuni al Europei este falimentara pentru viitorul lui. $ deja a devenit mai puternica decât Euro și o sa rămână mai puternic de acum încolo.

  9. Calul troian din UE…

  10. Ungurii sunt deștepți. Bravo lor. Comisia Europeană să-și mai vadă de treaba ei. Până în prezent au dus o viață excelentă pe spatele țăriilor mici și asta vor în continuare. România ar trebuii să i-a exemplu de la vecinii unguri. Grâul, porumbul ,gazul nostru merge tot la export. Avem cumva prea mult ?
    VINE SEZONUL RECE ,DEPOZITELE NOASTRE SUNT GOALE !