G4Media.ro

Comisia Europeană este îngrijorată de întârzierile în proiectul laserului de la Măgurele…

Comisia Europeană este îngrijorată de întârzierile în proiectul laserului de la Măgurele / Inclusiv credibilitatea cercetătorilor români ar putea fi afectată

Comisia Europeană este îngrijorată de întârzierile în proiectul laserului de la Măgurele, care este finanțat din fonduri europene. Comisarul european Corina Crețu a discutat, la Bruxelles, cu ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, căruia i-a spus că trebuie găsită o soluție cât mai rapidă de către autoritățile române și contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului, pentru a avea garanția că proiectul ELI-NP va fi finalizat în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

„Încurajez părţile implicate să încerce să ajungă rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect în actualul exercițiu bugetar. Este important, atât pentru Ministerul Cercetării şi Inovării, precum și pentru comunitatea cercetătorilor din România, să evite o situație care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea și reputația cercetătorilor români. În acest sens, le propun tuturor părților implicate în derularea proiectului ELI să avem o discuție la nivel înalt, de data aceasta la Bruxelles, împreună cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o nouă încercare de a ieși din acest impas. Proiectul laserului de la Măgurele este un proiect fanion nu doar pentru România, ci și pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană“, a declarat comisarul european Corina Creţu, citată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Îngrijorarea Comisiei Europene a apărut în urma disputei existente deja de ceva timp între beneficiarul proiectului – Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) – și consorțiul european EuroGammaS (EGS), care trebuie să livreze și să instaleze sistemul de fascicul luminos gamma, în baza unui contract în valoare de 66 milioane de euro.

România beneficiază de o alocare de peste 22 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, din care 422 milioane de euro sunt destinate cercetării publice.

Proiectul Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP), parte a infrastructurii paneuropene de cercetare, a început în perioada de finanțare 2007 – 2013, iar acum se află în faza a doua de implementare. Bugetul total se ridică la aproximativ 250 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată în cadrul Programului Operațional pentru Competitivitate (COP). În prima fază a proiectului a fost construită o clădire specială pentru fascicule laser și gamma și pentru experimente, iar etapa a doua presupune construirea de mașini și echipamente pentru un laser de 10 PW și pentru un fascicul gamma, precum și pentru instalarea acestora.

Sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. In Romania nu se poate face cercetare vreodata, fiindca oamenii vor doar tone de bani nemunciti, nimic altceva nu conteaza.

  2. Vorbim fără să știm. Sursa gama e contractata la italienii din mediul academic.