G4Media.ro

Comisia Europeană face un prim pas important în demersul sancționării Ungariei și…

Sursa foto: European Parliament / Mathieu CUGNOT

Comisia Europeană face un prim pas important în demersul sancționării Ungariei și Poloniei pe tema „statului de drept” / Scrisori privind posibilitatea demarării mecanismului de reducere a fondurilor europene

Într-un moment tensionat, în care autoritățile din Ungaria și Polonia se opun alinierii la o serie de norme comunitare, Comisia Europeană face un prim pas important în demersul sancționării lor, avertizând că încalcă normele democratice care stau la baza comunității europene.

Potrivit politico.eu, Comisia Europeană a trimis, vineri, scrisori Ungariei și Poloniei, într-un prim pas informal ce vizează declanșarea unui mecanism care nu a mai fost utilizat până în prezent. Mai precis, procedura poate conduce la reducerea fondurilor europene pentru cele două țări, atâta timp cât acestea continuă să încalce normele democratice.

În scrisorile trimise, Comisia adreseze întrebări cu privire la independența justiției și la respectarea legislației UE în Polonia, precum și la probleme legate de achizițiile publice, riscul de conflict de interese și corupție în Ungaria.

Un purtător de cuvânt al Comisiei, Europene a confirmat pentru politico.eu, că au fost trimise scrisori/notificări prin care celor două țări li se solicita informații „relevante” privind mecanismul statului de drept. „Răspunsurile vor fi cântărite în evaluarea Comisiei, privind decizia de a continua procesul de sancționare”, a explicat purtătorul de cuvânt, conform politico.eu.

Ungaria și Polonia au la dispoziție două luni pentru a emite răspusul.

Reamintim că Polonia stagnează într-un conflict tensionat cu privire la reformele contestate ale sistemului judiciar pe care instanțele europene le-au considerat ilegale.

Și în Ungaria, guvernul a fost acuzat că a subminat în mod sistemic instituțiile independente și că a permis personalităților apropiate partidului de guvernământ FIDESZ să se implice în acte de corupție, inclusiv în utilizarea abuzivă a finanțării UE – o acuzație pe care guvernul ungar o neagă.

Comisia Europenă a fost criticată, ultima perioadă, de parlamentarii UE, de activiști și de oponenți ai guvernelor de la Budapesta și Varșovia, pentru că ar fi încetat să-și folosească puterea pentru a priva țările de fonduri UE. Parlamentul European a înaintat chiar un proces împotriva Comisiei pentru nedeclanșarea instrumentului de sancționare.

Drept răspuns, Comisiea arată că este pregătită și dispusă să folosească noul instrument de sancționare, prin trimiterea celor două scrisori/notificări. Este un bun prilej pentru Ungaria și Polonia să-și corecteze acțiunile, înainte de a intra oficial sub sancțiunea acestui mecanism, care a fost instituit la începutul anului și care permite UE să reducă finanțarea țărilor membre, în care anumite încălcări ale statului de drept afectează interesele financiare ale UE (dacă instanțele naționale nu sunt considerate independente, de exemplu.)

Autoritățile de la Varșovia și Budapesta au contestat legalitatea acestui mecanism la Curtea de Justiție a UE și, în baza unui compromis politic ajuns la sfârșitul anului trecut, liderii UE au cerut Comisiei Europene să suspende declanșarea acestuia atâta timp cât instanța supremă nu a încheiat procesul.

Luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „nu vor fi luate măsuri înainte de pronunțarea Curții de Justiție a UE și că, între timp, „putem trimite scrisori, putem cere informații sau întrebări care sunt necesare pentru a evalua situația”.

Așadar, rămâne neclar când – și dacă – Comisia Europeană va declanșa în mod oficial mecanismul de sancționare și dacă ar putea câștiga suficient sprijin din partea Consiliului UE pentru a reduce efectiv finanțările pentru Ungaria și Polonia.

Sursa foto:© European Union 2021 – EP/ Mathieu CUGNOT

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. DAR DESPRE CONTRACTUL SEMNAT DE ACEASTA FATATOARE DE PLOZI NU SE MAI AUDE NIMIC?
    AM AJINS PE MANA UNEI IDIOATE SINISTRE
    ASA CA
    HAI SIKTIR

    • % haihuev

      Esti un guno.i sovietic, cu un comportament josnic, cu atacuri mizerabile la persoana. Te-a invatat bine nen’tu Putin.

    • Așa de întâmplă când ajung leftiștii feminiști și degenerați la putere.

    • Nu se putea să nu menționeze un prost leftist Rusia. Sovietici, sputnikari, putiniști, ruși daci liberi…etc.

    • Nu se putea să nu adică un d o b i t o c în discuție Rusia. Sovietici, sputnikari, putiniști, ruși, daci liberi…etc. Aici d-a răsturnat căruța cu p r o ș t i.

    • @ HAI MUI Daca te uiti mai bine in poza nu e MATA acolo !

  2. Si despre Romania, care este mult mai corupta decat Ungaria si Polonia, nimic?
    UE loveste in aceste doua tari pentru ca nu imbratiseaza politica „progresista”, nu ca nu ar respecta statul de drept.

    • Daca va veti uita pe indicatori, raportati de UE, pe care literatura de specialitate ii foloseste pentru a masura coruptia veti vedea ca nu e chiar asa. Voi da doua exemple: uitati-va pe procentul de contracte date prin incredintare directa si vedeti unde e Romania. Al doilea, Olanda este una dintre cele mai vocale acuzatoare anticoruptie; dar Olanda este faimoasa pentru a fi parte din triunghiul magic (cautati „dutch sandwich” pe wiki) folosit de corporatii pentru a scapa de taxarea statala. EU traiesc cu senzatia ca Roamanie e un fel de acarul Paun in faza asta cu coruptia

    • Eu folosec in primul rand CPI (corruption perception index) pentru a masura coruptia.
      https://www.transparency.org/en/cpi/2020/index/
      In 2020, Romania era pe locul 69 (la fel si Ungaria), insa Polonia este pe locul 45, mult mai jos decat Romania. Olanda este pe locul 8. Evident, coruptie este peste tot, insa in Romania a ajuns sa paralizeze toate sectoarele de activitate. UE ar trebui sa ia masuri grabnice.

    • Da, caută dutch sandwich, că au au modificat legea și nu mai e posibil.

    • Coruptia e nasoala si e monitorizata prin MCV, dar distrugerea presei libere, interzicerea ongurilor si a universitatilor pe criterii politice in Ungaria si distrugerea independentei justitiei in Polonia sunt un atac grav al statului de drept !!!!!!

    • Una este corupția reala și alta indicele de percepere al corupției…..dacă tu toată ziua ești bombardat în media ca ești un stat corupției, sentimentul se acutizează.

  3. Atentie fratilor! Se va crea un precedent care ne paste si pe noi odata cu venirea la putere a USL2.0. Astia nu sunt capabil si nici nu vor ca sa produca reformele pe care le cere UE, Romaniei. Asa ca in scurt timp vom lua si noi urmele Poloniei si Ungariei. Pe USL-isti ii cred in stare sa renunte la banii europeni, pe care nu-i pot fura, decat sa faca reformele atat de necesare intregului popor. ,,Succesuri” la furat mult iubiti si stimati conducatori!!!…

    • Romania e stat suveran. UE sunt preocupați numai de drepturile homolăilor. Să le-o dau la m.UE.

    • Nu m-a întrebat nimeni dacă vrea să fac parte din imperiul globohomo.

    • @john(Jancyke) E clar ca nu ai nimic comun cu UE . Telecomanda HUNgariei este la MOSCOVA deci nimic nu e intamplator . Faptul ca forinti maghiarilor cinstiti si platiti de REGIM la postaci nu te scuza. Din cate se stie UN EUROparlamentar FIDESZ participa la o horgie HOMO pe post de locomotova de ieseau haburii din el ! Fi cu bagare de seama cand treci pe langa sediile FIDESZ ..aburii se vad mai bine in sezonul rece . Lasa Europa ca nu ai nimic comun cu ea ! Era buna Europa cand finanta prin Programul PHARE Ungaria si Polonia ? Nu am auzit nici un HUNgar ca NU E DE ACORD CU DECIZIA BRUXELLES-ULUI !!!

    • Voi cum vedeti unu care va da peste nas cum gata e cu rusia sau mai stiu eu ce averatii … Voi chiar credeti ca in felul asta oamenii nu or sa mai vada ce se intampla? Ba nebunule , Ursula asta a ta inainte sa acuze pe altii sa desecretizeze contractele de vaccinare pe care le au dat publice hasurate 80%… Asa e democratia ? Pai polonezul cand vede asta sau ungurul ce vrei sa faca ?! Sa si dea chilotii jos sa nu fie considerat rusofil nu ?! Ba bagati va mintile inncap si lasati vrajeala asta cu rusia si cu altele ca ai vostrii se fac singurei de kko.
      Uniunea europeană s a transformat intr un club … Si for mai nou federalizarea statelor , si tu un tâmp vi aici sa mi zici de rusia … Pai ce treaba are rusia ma ? Rusia e inconjurata de nato , nato vrea si mai mult , vrea ucraina , vrea belarus …. Ma intreb oare daca putin vrea mexic , columbia si alte state unde sua are influenta mare ce se v a intampla ?!?! Clar vor fi demonizati de 10x mai rau ca acum … Sua are voie sa colonizeze ce vrea , sa trimita agenti economici sa distruga orice economie vrea , sua e miezu …. Roata se intoarce in viata , asa ca ce o sa urmeze o sa imi provoace o mare satisfacție.

  4. Perfect. Fiecare tara este libera sa decida ceea ce doreste. Insa, nu pe bani europeni. Simplu: vrei banii UE, accepti regulile UE vs nu accepti regulile UE, nu ai banii UE.

    • Mă piș pe banii de la UE.

    • Acelasi lucru sa se intample si cu cotizatia catre UE …fiecare cu p… Masii. Daca tot e asa . Dar crede ma ca asta nu se v a intampla . Eu mi as dorii sa vad un polexis si huexit !!! Sa i vezi atunci. Si dupa le as mai baga si niste supra taxe , pentru toti care vor sa tranziteze sau sa faca afaceri in tarile lor . Sa vezi tupa nationalizari pe banda rulanta . Dar , slugile astea , ar pornii al 3lea razboi mondial daca s ar vedea pusi in situatia asta , asa ca , o sa fie vai curu nostru in viitorul apropiat.

  5. Din cât mai țin minte, U.E. în care am fost invitați, nu seamănă cu U.E. de acum, chiar deloc. Birocrații care guvernează Europa nu reprezintă interesul general deloc .Problemele pe care le invocă sunt minore și false. Există multă corupție și minciună în rândul lor care generează o slăbiciune demnă de o țară de lumea a treia. Economia slăbește, pretențiile lor de putere cresc și reprezentativitatea lor se apropie de zero, la fel ca răspunderea pe care o clamează dar nu există.Pe scurt, ne trag pe sfoară.Dacă România

  6. Dacă România este prea slabă ca să răspundă și conducătorii ei prea dezinteresați și departe de binele public, Ungaria și Polonia nu sunt așa. Conducerea centralizată a Europei este toxică și nu dă semne de schimbare așa că nu se poate vorbi de un viitor viabil al U.E. ci mI degrabă de prăbușire sau sovietizare, ambele variante fiind sumbre. Pentru toți.

    • @Corneliu Camtanga ( Korpos ?) Mori tu de grija Romaniei ? „Conducerea” HUNgariei este descentralizata si externalizata , chiar rezervata la Kremlin. HUNgaria si-a vandut eroii revolutionari din 1956 pe cativa metri cubi de gaz ( la pret mic :)) ) . Dupa ce bolsevicii au trecut cu senila tancurilor peste hunii in 56 , acum ‘patrotii” fidezs sunt pres in fata bolsevicilor !!!
      DA Romania nu-i ca HUNgaria !!!

  7. neo-sovieta santajista, UE si-a pierdut busola, principiile, cultura, religia, identitatea

    sunteti niste functionari nealesi de nimeni, nu raspundeti in fata nimanui, nu are legitimitate

    vor sa mancam gandaci, sa bagam LGBT in gradinite, sa bagam „” „” refugiati „” in case si in tara, sa nu mai avem curent electric si gaze, doar „lumina si aer” cu eoliene si panouri vandute de cateva tari din europa de vest, sa stam slu.gi la poarta rusiei cu gazul, sa nu mai facem achizitii militare din SUA (doar din Franta si Germania haha) , prea mult ne-au sil.uit acesti neo-colonialisti europeni

  8. V-a murit corectorul sau n-ați avut vreodată? Citez: ”Comisia Europenă a fost criticată, ultima perioadă, de parlamentarii UE, de activiști și de oponenți ai guvernelor de la Budapesta și Varșovia, pentru că ar fi încetat să-și folosească puterea pentru a priva țările de fonduri UE. Parlamentul European a înaintat chiar un proces împotriva Comisiei pentru nedeclanșarea instrumentului de sancționare.” E tradusă din engleză cu Google Translator? Este ”scris” de un voluntar (adică nu de un cetățean din comuna cu același nume)?

  9. Prea multe vorbe, taiati banii prima data.
    Dupa ce li se taie macaroana lasati-i pe ei sa vorbeasca si sa se justifice. Votantii o sa le suga explicatiile sau le vor da un sut .