G4Media.ro

Comisia Europeană: Folosiți testele rapide pentru Covid dacă rata de pozitivare a…

Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană: Folosiți testele rapide pentru Covid dacă rata de pozitivare a celor PCR depășește 10%. România a ajuns la o rată de pozitivare medie de 27%

Comisia Europeană recomandă statelor membre utilizarea testelor rapide pe bază de antigen în zonele în care rata de pozitivare a testelor PCR este mai mare de 10%, în comunitățile în care transmiterea noului coronavirus este intensă, pentru a detecta persoanele cele mai contagioase și pentru a reduce astfel presiunea asupra sistemelor medicale.

„În astfel de situații, riscul de a nu detecta toate cazurile sau riscul de rezultate fals negative este echilibrat de rapiditatea obținerii rezultatelor și de posibilitatea de face testare recurentă în cazul persoanelor declarate negative inițial”, consideră Comisia Europeană într-o recomandare emisă astăzi, în plină creștere a ratelor de infectare în majoritatea statelor membre.

Rata de pozitivare a testelor RT PCR a urcat în România până la o medie de 27%.

România a achiziționat primele teste rapide pe bază de antigen, dar care deocamdată au fost trimise unităților de primiri urgențe ale spitalelor, pentru decongestionarea acestora. Raed Arafat a anunțat însă că vor fi cumpărate 3 milioane de teste rapide.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri o recomandare pentru utilizarea testelor rapide pe bază de antigen și pentru validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și a rezultatelor acestora.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Testarea ne spune care este amploarea răspândirii, unde are loc și cum se dezvoltă. Este un instrument decisiv pentru a încetini răspândirea COVID-19. Pentru a spori coordonarea UE cu privire la metodele de testare, oferim astăzi îndrumări statelor membre cu privire la utilizarea testului rapid pe bază de antigen pentru a gestiona mai bine focarele COVID-19”.

Noile recomandări vin după ce Comisia Europeană a prezentat, la sfârșitul lunii octombrie, prioritățile pe care ar trebui să le urmărească statele membre în strategiile de testare Covid.

Unele dintre acestea nu sunt însă aplicate în România. Este vorba despre:

  • testare cât mai largă, acordând prioritate persoanelor cu simptome ale bolii, celor care au avut contact cu cazuri confirmate, celor din focare locale și, pe cât posibil, să fie testați și asimptomaticii
  • atunci când statele nu dispun de suficiente resurse, ar putea avea prioritate cei cu simptome, inclusiv cele ușoare și toți cei care au simptome de infecții respiratorii acute. Testarea pentru Covid ar trebui combinată cu cea pentru gripă
  • în cazul unor focare, ar trebui testați toți membrii comunității, indiferent dacă acestea prezintă sau nu simptome
  • statele ar trebui să se asigure că există centre de testare accesibile populației și o participare generală la testarea COVID-19, în special în cazul testării asimptomatice și în situații de focar

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) stabilește în România definițiile de caz în baza cărora se face testarea pentru Covid. Astfel, contacții cazurilor pozitive sunt testați doar dacă prezintă simptome. În plus, de la jumătatea lunii septembrie, INSP a stabilit că pentru a fi testată o persoană trebuie să aibă cel puțin trei simptome și nu doar unul, ca până atunci.

Persoanele asimptomatice se pot testa în România la cerere și contra cost, chiar dacă au avut contact cu persoane confirmate cu Covid.

De altfel, premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că România are o capacitate de 53-54 de mii de teste COVID pe zi, însă nu se fac atâtea pentru că „fie nu sunt cereri, fie este limitată capacitatea de recoltare a exudatului”, iar foarte mulți se testează contra cost pentru că nu sunt incluși în definiția de caz.

Citește și

Rata de pozitivare a testelor COVID crește accelerat în România, însă numărul de teste rămâne la același nivel – raport INSP

Premierul Orban: În urma discuţiilor cu specialiştii, nu s-au degajat suficiente argumente pentru a organiza o testare în masă

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. 🤣🤣🤣Europenii astia nu stiu cu cine au de-a face.Noi nu suntem in stare sa anuntam contactii directi ai unui infectat sa se izoleze. Dupa ce te testezi pe banii tai( te incadrezi la testare gratuita daca esti aproape mort de covid), esti anuntat prin sms ca esti pozitiv sa ca te va suna cineva de la Dsp sa faca ancheta epidemiologica. Dupa 14 zile poti pleca de acasa,nimeni de la dsp nu te-a sunat.Asta imunizare de turma,Suedia a fost o gluma.