Comisia Europeană formulează propuneri pentru armonizarea folosirii certificatului digital pentru COVID-19 de către statele UE
Comisia Europeană le-a recomandat luni statelor UE să-i scutească de măsura carantinei pe rezidenţii acestor ţări vaccinaţi anti-COVID-19 şi de teste pe copiii cu vârste sub şase ani, pentru armonizarea măsurilor legate de certificatul sanitar european care va facilita deplasările în interiorul blocului comunitar, relatează AFP, citată de Agerpres.
Deşi acest certificat digital va fi valabil de la 1 iulie, şapte state membre îl vor da în funcţiune începând de marţi, 1 iunie, data de la care sistemul va începe să funcţioneze din punct de vedere tehnic.
Acest document, în format digital sau tipărit şi prevăzut cu un cod QR, va avea o triplă dimensiune: va atesta vaccinarea anti-COVID-19, testarea negativă sau imunizarea după o infectare anterioară.
Comisia Europeană încearcă să armonizeze măsurile aplicabile călătoriilor în interiorul statelor membre, dar deciziile finale revin statelor membre.
”Propunem să nu se impună nicio testare şi nici carantina în cazul persoanelor vaccinate sau vindecate de COVID-19”, a declarat luni comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, ceea ce de altfel statele membre au convenit în acordul lor privind acest certificat, iar unele aplică deja acest lucru.
Totuşi, conform aceluiaşi acord, statele UE îşi rezervă dreptul de a impune măsuri suplimentare la graniţe, cum ar fi carantina sau testarea suplimentară, dar numai în situaţia în care situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte.
Conform propunerilor Comisiei Europene, o persoană ar trebui să fie considerată complet vaccinată numai dacă au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.
În cazul persoanelor care nu au fost vaccinate şi nici nu s-au îmbolnăvit recent de COVID-19, Comisia Europeană propune măsuri variabile în funcţie de zona de provenienţă a călătorului, pe baza hărţii cu zonele de risc într-un cod de culori publicată săptămânal de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Astfel, conform aceleiaşi propuneri, testarea şi carantina ar trebui impuse numai persoanelor care vin din zone marcate în ”roşu intens”, adică cele care au o rată de infectare de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
De asemenea, Comisia propune armonizarea la 72 de ore a duratei de valabilitate a unui test PCR şi la 48 de ore a unui test antigen rapid, în cazul ţărilor care vor accepta testele antigen rapide.
Cât despre imunizarea după îmbolnăvire, propunerea Comisiei menţionează un termen de 180 de zile pentru valabilitatea unui test PCR pozitiv.
Pentru facilitarea deplasărilor în familie, întrucât copiii nu au acces la vaccinare, executivul comunitar sugerează scutirea lor de carantină atunci când şi părinţii lor sunt scutiţi, iar pentru copiii cu vârste sub şase ani să nu fie solicitată testarea.
Dar statele membre vor putea fi mai puţin stricte, hotărând de exemplu că o singură doză de vaccin este de ajuns, sau mai severe, cum ar fi de pildă scurtarea valabilităţii certificatului de imunizare la mai puţin de 180 de zile.
Sursa foto: site Grupul PPE din Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.