G4Media.ro

Comisia Europeană încă nu a clarificat dacă recunoaşte rezultatul alegerilor din Georgia.…

sursa foto: Pexels/ Genadi Yakovlev

Comisia Europeană încă nu a clarificat dacă recunoaşte rezultatul alegerilor din Georgia. Maia Sandu sprijină georgienii care își doresc un viitor în UE

Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat luni sprijinul faţă de georgienii care îşi doresc un viitor alături de Europa, după ce opoziţia georgiană pro-occidentală a pierdut alegerile legislative câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, în timp ce Comisia Europeană a cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Republica „Moldova este alături de georgienii care luptă pentru libertate, democraţie şi un viitor european”, a scris Maia Sandu pe reţeaua socială X, după o discuţie cu preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili.

Partidul Visul Georgian a obţinut o majoritate de 54,23% în alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, faţă de 37,44% cât au obţinut împreună un grup de patru formaţiuni pro-occidentale de opoziţie, care nu recunosc rezultatul scrutinului şi susţin că acesta ar fi fost viciat de fraude.

Guvernul premierului Irakli Kobajidze este acuzat de opoziţie şi de statele occidentale că înclină tot mai mult către Rusia, în timp ce importanţa strategică a Georgiei a crescut în contextul războiului din Ucraina.

De partea sa, Kobajidze a acuzat Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a Georgiei de partea opoziţiei, despre care a sugerat în campania electorală că în cazul preluării puterii ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud.

Potrivit observatorilor internaţionali, scrutinul de sâmbătă „s-a desfăşurat în contextul unei puternice polarizări şi într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legislaţiei recent adopate”, referire la legea „agenţilor străini” adoptată în luna mai şi descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept „lege rusească”, întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Observatorii internaţionali, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au mai remarcat buna organziare a scrutinului, rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor, dar au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public.

Comisia Europeană a cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali. „Evaluarea noastră (a alegerilor) se bazează pe evaluarea OSCE şi a ODHIR. De aceea reafirmăm că raportul şi recomandările lor sunt fundamentale pentru evaluarea noastră finală”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali, care a evitat să răspundă clar dacă această instituţie recunoaşte victoria partidului Visul Georgian.

Ea a amintit în schimb că procesul de aderare a Georgiei la UE este „de facto paralizat” şi a cerut acestei ţări să abroge legea agenţilor străini şi să recunoască relaţiile cu persoanele de acelaşi sex, după ce Parlamentul Georgiei a adoptat şi o lege asupra „valorilor familiale şi protecţiei minorilor”, considerată de Bruxelles şi de activişti drept un act normativ de restrângere a drepturilor comunităţii LGBT.

„În campania electorală şi preelectorală am observat niveluri de dezinformare fără precedent şi o retorică dură antieuropeană (…) inspirată clar şi direct de propaganda rusă”, a mai spus aceeaşi purtătoare de cuvânt comunitară, conform căreia „Rusia a încercat să influenţeze alegerile”.

Şi preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, care a chemat populaţia să iasă în stradă luni seară pentru a protesta contra rezultatului alegerilor, pe care l-a descris drept o „operaţiune specială rusească”, a acuzat partidul de guvernământ că a recurs la tactici ruseşti. Întrebată dacă ea acuză astfel Rusia că a ajutat la falsificarea alegerilor, preşedinta a răspuns: „Nu, este o acuzaţie că metodologia folosită şi sprijinul cel mai probabil al FSB-ului rus se vede în aceste alegeri”. Dar Zurabişvili nu a prezentat nicio o dovadă despre vreo implicare a Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus în acest scrutin.

Kremlinul a negat orice amestec în scrutinul georgian, susţinând că Occidentul, nu Rusia, încearcă să destabilizeze Georgia.

La rândul său, premierul georgian Irakli Kobajidze a spus că nu va tolera subminarea ordinii constituţionale, după ce opoziţia şi preşedinta Zurabişvili au anunţat că nu recunosc rezultatul alegerilor şi au chemat la manifestaţii. „Opoziţia şi organizaţiile neguvernamentale care o susţin nu acceptă rezultatele electorale şi încearcă să se opună sistemului constituţional în Georgia. Dar nimeni nu va putea submina ordinea constituţională în ţara noastră”, a afirmat Kobajidze la o şedinţă de guvern de la care au fost transmise imagini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.