G4Media.ro

Comisia Europeană începe procedura de încălcare a legislației UE împotriva Poloniei. Timmermans:…

Comisia Europeană începe procedura de încălcare a legislației UE împotriva Poloniei. Timmermans: Statul de drept este încălcat în mod sistematic

Legea poloneză despre Curtea Supremă nu este conformă cu legislația Uniunii – a considerat Comisia Europeană, care intenționează să înceapă procedura de încălcare a legislației Uniunii, scrie publicația poloneză RZECZPOSPOLITA, citată de Rador.

Miercuri, în ședința sa săptămânală Comisia Europeană l-a împuternicit pe vicepreședintele Frans Timmermans să înceapă procedura privind încălcarea legislației Uniunii împotriva Poloniei – a aflat neoficial “Rzeczpospolita”.

Este vorba de legea despre Curtea Supremă, care în 3 iulie va pune capăt prematur mandatului majorității judecătorilor, ceea ce CE consideră o încălcare a principiului independenței justiției. Formal, procedura va fi demarată în această săptămână.

Decizia Comisiei a fost determinată în cele din urmă de relatarea lui Timmermans de la audierea de marți a Poloniei în Consiliul pentru Probleme Generale. “Comisarul a spus că nu a auzit nimic nou și că Polonia nu a convins pe nimeni. Ministrul Szymanski a venit cu o delegație de 15 persoane, dar nu a influențat calitatea argumentelor” – relatează interlocutorul nostru din CE.

Timmermans a întrebat Comisia, dacă poate face pasul următor și să înceapă procedura privind încălcarea legislației Uniunii. A fost sprijinit de președintele CE, Jean-Claude Juncker, care în ultimele lui s-a reținut să-și dea acordul pentru acest pas.

Procedura de încălcare a legislației Uniunii va fi realizată paralel cu procedura de la art. 7 al Tratatului Uniunii, în cadrul căreia a avut loc audierea Poloniei. Procedura de încălcare se poate încheia cu o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii, care poate impune Poloniei să schimbe legea sub amenințarea pedepselor financiare.

În același timp, procedura de la art. 7 este un mecanism mai mult politic menit să stabilească dacă în Polonia este amenințat statul de drept. Verdictul în această problem va fi dat însă nu de judecători, ci de politicieni, mai concret de miniștrii pentru probleme europene. Deocamdată a avut loc votul, în etapa următoare pot fi date recomandările, după care va avea loc votarea. Pentru considerarea Poloniei drept țară în care este amenințat statul de drept, este nevoie de o majoritate de 4/5 voturi, adică 22 state ale UE. “Nu există această majoritate” – spune cu convingere un diplomat polonez.

Cea mai apropiată discuție privind pașii următori este anunțată pentru septembrie, dar nu este exclus ca Comisia să ceară grăbirea și organizarea ei în iulie. Multe vor depinde de ce va decide în 3 iulie președintele Andrzej Duda în problema judecătorilor Curții Supreme.

În audierea de marți seara care a durat trei ore, Polonia a căutat să convingă că niciuna din legile justiției nu reprezintă o amenințare pentru statul de drept. Statele membre au putut pune întrebări și acest lucru l-au făcut 13 state: Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Spania, Irlanda, Portugalia, Belgia, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Cipru și Estonia.

Așa cum am aflat neoficial, miniștrii au fost interesați de legea privind tribunalele generale, care a redus vârsta de pensionare a judecătorilor, precum și de legea despre Curtea Supremă, care va face practic acest lucru în 3 iulie. Au întrebat despre plângerea extraordinară și incertitudinea juridică ce o însoțește, precum și despre judecătorii Curții numiți de Seimul anterior. “Tonul a fost moderat, discuția a avut mai degrabă caracter tehnic” – spune unul din diplomați. “Nimic nou nu am auzit, delegația poloneză nu a risipit niciuna din îndoielile noastre”, adaugă altul.

Dezbaterea s-a încheiat cu concluziile lui Frans Timmermans, care a afirmat că nu vede posibilitatea retragerii procedurii. “Statul de drept este amenințat în mod sistematic. Nu am auzit din partea poloneză nimic care să permit să ne schimbăm aprecierea” – a afirmat olandezul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Urmeaza Ungaria si apoi Romania !

    PS. Desi nu as baga mana in foc ca nu vom urma totusi noi, intr-o procedura accelerata !

    • românia are norocul (sau ghinionul dacă privești problema dinspre cealaltă parte a mustății lui dragnea) că noi avem MCV – comisia ne poate tăia finanțările direct cu o decizie, nu are nevoie de sesizare pe art. 7

    • @johnny, exact asta aveam in vedere cand scriam de „procedura accelerata” care ne va viza !

  2. Păi, noi o să urmăm intr-o procedură accelerată desigur, fiindcă tot în procedură accelerată a demolat legislația penală și Parlamentul României… Și când te gândești că acceleratul ăsta s-a făcut cu personalul de Teleorman…!!!

  3. Roamnia ar trebui sa fie luata la tinta inaintea Poloniei si Ungariei

    • Sunt de acord cu opinia Dvs. (si sunt chiar eu, sa stiti) ! Motivele pentru care consider ca Romania ar fi trebuit ”luata la tinta” inaintea celorlalate sunt:
      – In Polonia si in Ungaria nu se pune problema de vreun asalt al hotilor si al talharilor. Asa e , coruptia a crescut dar situatiile sunt departe de a fi comparabile cu Romanica;
      – Cel putin Orban, dar cred ca si Kaczyński sunt baieti culti , ”trecuti pe la scoala”, spre deosebire de mustaciosul nostru repetent;
      – Orban ”trage” pentru Reintregirea Neamului , pe cand Dracnea ”trage” si ”fuge” catre Fortaleza: „Neamul, mai da-l in branza ma-sii, sa se destrame, duca-se pe pustii…!”

  4. Procedura dureaza ani de zile, trebuie prezentata Curtii de Justie a UE, unde comisia va pierde cu brio. Asta daca va mai exista UE in 2-3 ani. Domnii de la UE apar, iata, golashi in fata publicului, relevand ceea ce si sunt, niste birocrati tinuti pe bani foarte multi de contribuabili. Polonia va face fix ce doreste. Stati linistiti.

    • „Asta daca va mai exista UE in 2-3 ani.”

      Ca interlocutor pertinent te descalifici din start cu afirmatii d-astea.
      Manareste-o si tu mai subtil.

    • Da, insa atunci Polonia va pierde bani daca face ce vrea. Solutia, pentru aceste state precum Polonia, este ca UE sa implementeze in Consiliu votul cu majoritate calificata sau 50+1. Sa vedem atunci cum se mai descurca Polonia. Pana atunci, degeaba se sesizeaza Timmermans pentru ca nu o sa rezolve nimic. Este de ajuns ca Ungaria sa voteze impotriva si gata. In cazul Romaniei situatia este diferita si nu e nevoie de vot in Consiliu cred.

  5. Sansa noastra e sa ne unim, polonezii sint la fel ca noi, peste noi as putea spune. Ar trebui sa lucram impreuna am avea mai multe sanse, am invata si am putea sa construim un pod puternic in centrul europei. Sintem tari mari pe care lupii le doresc, le au deja.

    • Un pod intre Polonia si Romania cu trecere peste Ungaria. Tare mi-e teama ca nu-l vom putea construi cu fonduri UE. Articolul 7 , remember?

  6. Si vor ramane cu procedura inceputa .