Comisia Europeană încurajează statele membre să își digitalizeze sistemele de Justiție/ CSM a avizat proiectul de lege care ar permite ca și procesele civile să aibă loc online
Comisia Europeană a adoptat un nou pachet de inițiative legislative privind modernizarea sistemelor de justiție din UE, potrivit unui comunicat de presă al CE.
Pachetul privește măsuri pentru digitalizarea sistemelor de justiție și formarea profesioniștilor din justiție.
- ”Întrucât instanțele naționale sunt și instanțe UE, susținem cu tărie această nouă abordare a digitalizării sistemelor de justiție. Acesta va îmbunătăți accesul la justiție și cooperare în spațiul de libertate, securitate și justiție al UE și funcționarea pieței unice”, declarat vicepreședintele CE Věra Jourová.
- „Judecătorii, avocații, procurorii – toți cei care lucrează în domeniul justiției trebuie să facă față provocărilor din secolul 21. Aceasta include întreaga lume a inteligenței artificiale, pe care trebuie să o explorăm cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale. Recenta criză COVID-19 a fost un puternic impuls privind necesitatea unei digitalizări rapide a justiției. Sunt încrezător să spun că pachetul pe care l-am adoptat astăzi va permite cetățenilor și companiilor, oriunde în UE, să aibă acces ușor la justiție, nu doar offline, ci și online”, a declarat și comisarul pe justiție, Didier Reynders.
Un exemplu de digitalizare. Comisia Europeană va elabora o propunere legislativă privind digitalizarea procedurilor de cooperare judiciară transfrontalieră în materie civilă, comercială și penală. Proiectul este planificat pentru a fi adoptat la sfârșitul anului 2021.
În România, CSM a avizat pe 2 decembrie 2020 proiectul de lege inițiat de Guvern privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de Covid-19.
Proiectul prevede completarea legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
Una dintre principalele modificări se referă la posibilitatea audierii părților din procesele civile prin videoconferință. Acest lucru era posibil doar în cazurile penale.
Citește mai multe despre acest proiect aici.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank