Comisia Europeană îndeamnă statele comunității să vaccineze 70% din populația adultă până în vară
Comisia Europeană a îndemnat marţi statele membre ale UE să intensifice campaniile de vaccinare împotriva COVID-19, pentru a proteja 70% din populaţia adultă până în vară şi 80% din cadrele medicale şi asistenţii sociali şi din persoanele de peste 80 de ani până în martie, relatează AFP.
„Vaccinările trebuie să se accelereze”, a cerut comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, într-o conferinţă de presă, în contextul în care a fost criticată lentoarea startului acestor campanii în cele 27 de state membre în special comparativ cu Marea Britanie, SUA şi Israel.
„Propunem ca până în martie, statele membre să fi vaccinat cel puţin 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani”, a spus şi Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
„Propunem de asemenea ca, până la vară, statele membre să fi vaccinat 70% din adulţi”, a adăugat el, înaintea unui summit european programat pentru joi seară.
El s-a declarat încrezător în faptul că, „până la finalul primului trimestru, Europa va avea o cantitate impresionantă de doze care să poată fi desfăşurate în UE”.
Schinas a mai spus că executivul comunitar colaborează cu statele membre pentru a introduce certificate de vaccinare „interoperabile între statele membre şi rapid utilizabile în cadrul UE şi în afara sa”.
„Avem nevoie de certificate de vaccinare care să permită să se înregistreze clar antecedentele de vaccinare ale fiecărui individ pentru a garanta o monitorizare medicală ulterioară adecvată”, a spus el.
„O abordare comună a UE în materie de certificate (…) ar deschide de asemenea calea şi pentru alte utilizări cu scopul de a ajuta la ridicarea restricţiilor”, a adăugat Schinas.
El a făcut astfel aluzie la o propunere lansată de Grecia, care vrea să îşi salveze sectorul turistic şi care susţine introducerea unui paşaport de vaccinare pentru ca persoanele vaccinate să poată călători. Iniţiativa a fost primită cu reticenţă de mai multe ţări.
În urma apariţiei noilor variante de COVID-19, mai contagioase, Comisia le-a cerut de asemenea celor 27 de state membre să sporească rata secvenţierii genomului virusului la cel puţin 5%, preferabil la 10%, din rezultatele testelor pozitive, declarându-se pregătită să le ajute prin mobilizarea de fonduri.
„La ora actuală, multe ţări europene testează mai puţin de 1% din eşantioane, ceea ce este prea puţin pentru a identifica progresia de variante sau pentru a le detecta pe cele noi”, a spus Stella Kyriakides.
UE a semnat deja şase contracte cu companii farmaceutice, continuă discuţiile cu alte două laboratoare şi ar putea obţine până la 2,5 miliarde de doze.
Numai vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au primit până acum undă verde de la Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) pentru a fi utilizate în UE. EMA va analiza până la sfârşitul lunii şi vaccinul AstraZeneca.
Primele două vaccinuri autorizate vor permite acoperirea a 80% din populaţia UE (450 de milioane de locuitor), conform Comisiei. Pandemia a cauzat moartea a 400.000 de persoane în UE.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii