G4Media.ro

Comisia Europeană, întrebată dacă Guvernul a cerut în mod oficial înlocuirea plafonului…

Foto: Agerpres / Nicoleta Pană

Comisia Europeană, întrebată dacă Guvernul a cerut în mod oficial înlocuirea plafonului de pensii de 9, 4% din PIB: Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată/ Premierul Ciucă anunțase la Bruxelles că este posibilă înlocuirea plafonului

Comisia Europeană a declarat, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că plafonul de 9, 4% din PIB pentru pensii face parte din măsura reforma sistemului public de pensii și că un obiectiv al noii legislații convenit prin PNRR este ”menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.

Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”, a explicat  Comisia Europeană întrebată dacă Guvernul a solicitat în mod oficial înlocuirea plafonului de pensii de 9, 4% din PIB cu un alt mecanism de referință, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă după o vizită la Bruxelles. Comisia a mai precizat, în răspunsul transmis G4Media.ro, că o etapă specifică (215), care trebuie parcursă la sfârșitul anului 2022, ”se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare.”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 27 octombrie, după mai multe întâlniri la Bruxelles inclusiv cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, că a discutat ajustarea unor jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și înlocuirea limitei de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii.

„Am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii și am convenit că este posibilă înclouirea acestui indicator cu un altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, a precizat el.

Redăm mai jos integral răspunsurile Comisiei Europene:

G4Media.ro: A solicitat România în mod oficial înlocuirea plafonului de pensii de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referință? În caz afirmativ, este de acord Comisia Europeană?

Comisia Europeană: România a prezentat un plan național de redresare și reziliență (PNRR), care – în urma unei evaluări pozitive din partea Comisiei Europene – a fost aprobat de Consiliu. Acest acord – decizia de punere în aplicare a Consiliului și anexa la aceasta – specifică etapele și obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic legate de diferite reforme și investiții pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a obține plățile respective.

Plafonul de 9,4% din PIB (adică nivelul cheltuielilor în 2021) face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019).

– În anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc se precizează că „Un obiectiv al noii legislații este menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit.”

– Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României.

G4Media.ro: Comisia Europeană este de acord cu faptul că pensiile din serviciul militar (armată, interne, servicii) nu ar trebui să fie modificate în niciun fel? Adică, nici în ceea ce privește cuantumul, nici în ceea ce privește vechimea și vârsta?

Comisia Europeană: O etapă specifică (215), care trebuie parcursă la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PRR al României.

Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată.

G4Media.ro: Comisia Europeană este de acord cu calendarul anunțat de coaliția guvernamentală, conform căruia proiectul de lege privind pensiile ar trebui să fie adoptat de Guvern până la 31 decembrie 2022 și apoi trimis Parlamentului? Sau ar trebui ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare până la 31 decembrie 2022? Care sunt riscurile neadoptării acesteia până la 31 decembrie 2022?

Comisia Europeană: Anexa la decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc prevede date orientative până la care o etapă sau un obiectiv trebuie să fie atins. Pentru noua lege a pensiilor (etapa 214), aceasta este T1/2023. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată.”

Context

Ministerul Muncii lucrează la un scenariu de reformare a pensiilor speciale bazat pe recomandările Băncii Mondiale, pe care Economedia.ro le-a prezentat în exclusivitate încă din octombrie. Deocamdată nu există un acord politic în coaliția PSD-PNL-UDMR pentru o versiune finală a proiectului de reformă asumat prin PNRR, potrivit informațiilor G4Media.

Modificările față de actuala legislație se vor aplica cel șase mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi.

Astfel, în linie cu recomandările Băncii Mondiale, propunerile de reformă vizează următoarele modificări:

– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani

Reamintim că pentru judecători și procurori, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani, mai arată instituția internațională.

În plus, pensia netă inițială nu poate depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Aceste modificări nu se vor aplica pensiilor militare (poliție, militari, servicii secrete), dat fiind că Banca Mondială a recomandat ca acestea să nu fie modificate în condițiile războiului din Ucraina.

Reforma pensiilor speciale este un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuie adoptat până la finalul acestui an. Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Dacă România nu îndeplinește acest jalon, riscă să piardă următoarea tranșă din PNRR.

De remarcat că până acum coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu și-a asumat nici o decizie politică legată de reforma pensiilor speciale. Un proiect de lege apărut pe surse în presă și dezmințit de Ministerul Muncii și Ministerul Justiției a dus la apariția unui val de pensionări printre magistrați.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Ce va mai „negociaza“ jregurile ros-galbene pensii.. uite pensia nu e pensia 🤮

    • Cand ros galbenii vor primi ca si incasari din contributii la asigurari doar jumatate din suma pe care o incaseaza acum din pricina pierderii increderii contributorilor in politica de pensii pe care” revolutionarul” Ciolacu si generalul Ciuca o fac, atunci vor lua o decizie. Toate „masurile” lor s-au soldat cu enervarea contributorilor si scaderea incasarilor la buget. Care contribuabil privat va avea interesul sa plateasca contributii la un salariu mare, daca va primi o pensie pe baza de „solidaritate” de la”revolutionar”? Poate este mai bine ca in loc de 6500 ron leafa, sa ai 3500, sa iei pensie de 1500 si sa beneficiezi de „ajutoarele” date. Restul de 3000, la ciorap pentru zile negre. Platesti contributie mare, ajungi injurat si cu pensie mica, asta este respectul!

  2. Sper ca românii să nu uite că USR a tăiat fondurile la pensii. O să avem grijă să le amintim asta și să le amintim și comentariile USR-iștilor care apără această decizie!

    • Din fericire, pensionarii nu au votat si nici vor vota cu USR. USR nu e PSD care arunca cu banii in pensionari, dar creste taxele pentru ceilalti. Pensionarii o sa aibe zile negre in Romania, multumita PSD care de 30 ani a tot alungat tinerii din tara asta. Cine o sa mai plateasca pensiile in Romania? In Germania plafonul pentru pensii e de 10% din PIB. Doar ca sunt niste „mici” diferente. In Germania sunt 41 de milioane de angajati si 20 de milioane de pensionari. In Romania sunt 5 milioane de angajati si 5 milioane de pensionari. Frumos. Sistemul de pensiii din Romania se apropie de colaps. Unii nu vor sa vada asta si arunca cu bani in nestire.

    • Adica pensiile speciale, da? Sa nu uitam ca „USR a tăiat pensiile romanilor” speciali, cu pensii speciale.
      Afirmatia e vadit eronata, nu e vorba de a fi taiat nimic, e vorba de a incadra bugetul de pensii intr-un plafon de bun simt, astfel incat sa nu ne imprumutam la costuri enorme doar pentru a plati pensii (vezi ratele de dobanda la care se împrumuta Romania).
      Mai mult, oamenii spun, ceea ce stim toti, ca exista o categorie larga de pensii „speciale” care secatuiesc bugetul, pensii care nu au legatura nici cu echitatea nici cu contributivitatea.
      Politicieni, magistrati, militari, politisti, sunt mai egali in fata legii si au mai multe drepturi decat cetatenii obișnuiți, ei fiind de buna seama, speciali.
      Nu stiu vreo tara in care te poti pensiona la 45 de ani, cu perspectiva de a primi pensie inca 40-50 de ani, sau in care te poti pensiona cu pensie mai mare decat salariul.
      Daca esti PSD-ist sau „special”, iti inteleg frustrarea. Daca esti cetatean obisnuit, nu ai cum sa mergi pe fenta asta, decat daca esti prost informat.

    • Nu-i mai explica lui nea’ Mihai, n-are rost. Oricum atat poate el atat intelege.

    • Toți bugetarii (beamterii) germani au pensii speciale. Așa și? Ideea e simplă: USR a pus un plafon nerealist! USR urăște pensionarii. Degeaba va străduiți. Aceasta este eticheta pusă pe USR!

    • Miăița, esti pròst de bubui bă. Stiti de ce traiti ba pròst in Romania, de ce aveti salarii si pensii de k k t? Ca USR a condus Romania in ultimii 32 de ani😅. Si acum au mai bagat si in PNRR plafonul asta care ar putea permite azi cresterea pensiilor cu 27% dar usl-istii tai nu vor sa dea nici 15%. Si mai fac si gargara pentru idiòti ca tine ca nu-i lasa astia de la UE.
      Ce idiòt…

    • Daca reusim sa punem toată armata pe butuci și sa motivam militari ca trebuie sa își dea viata pentru tara și pe bani putini și beneficii ioc . Atunci EXPERIMENTUL EUROPEAN A REUSIT.. Trăiască ROAMNIA .

    • Mihai, nu uraste nimeni pensionarii. A ajuns PSD-ul cu retorica lui sa va ia mintile.

      Problema este a pensiilor speciale care pur si simplu a explodat. E o problema care trebuie rezolvata. Romania a ajuns sa se imprumute masiv de pe piata, culmea, nu pentru investitii, ci ca sa plateasca pensii speciale. Ti se pare ok treaba asta? Unde crezi ca se va ajunge cu acest „caritas” al pensiilor speciale?

      Oamenii in deplina forta pleaca din tara, pensionarii raman, gaura se adanceste. E bine?
      Sunt deja aproape 10% din PIB folositi pentru pensii! Tu iti dai seama ce inseamna asta? Gandeste-te ca pentru educatie+sanatate, IMPREUNA, se aloca cam acelasi procent. Tie ti se pare in regula?

    • USR a blocat creșterea pensiilor. Dacă aduci „specialii” la bugetul de pensii și le reduci pensiile la partea contributivă atunci depășești 9,4%. Chiar voi nu știți aritmetică? Procentul lui Ghinea e bun dacă nu aduci „specialii” la bugetul de pensii!

    • Mihai baiete, de esti prost de mic acuma numa te joci, dute la colt si bateti zdranga troll de 2 lei ca tare teau scapat in cap in gaura de unde ai iesit.

    • Mai rasanditi mult minciuna asta?

      Pensiile (inclusiv alea speciale) ocupa in prezent 8,4-8,5% din PIB. Nicicand in Romania pensiile nu au ajuns vreodata la 9% din PIB. Adica e loc suficient de crestere pana sa ajungi la 9,4% din PIB.

      Nu procentul din PNRR limiteaza cresterea pensiilor, ci faptul ca nu mai sunt bani in buget. De ce se intampla asta? Pentru ca:
      – colectarea functioneaza absolut mizerabil, ANAF-ul e total incapabil
      – cheltuielile publice (altele decat pensiile contributive) sunt la limita dezmatului: pensii speciale fara numar pe sume uriase, zeci de mii de noi angajati in administratie in plina criza, salarii prin consiliile de administratie care fac de ras salariile publice pe functii similare de prin Germania, fonduri publice sparge cu nerusinare catre clientele prin PNDL si asa mai departe.
      – suntem cu deficitul la nivel urias, de aproape 8% din PIB si ne-am obligat sa il reducem spre 4% din PIB in cativa ani.
      – dobanzile cu care statul roman se imprumuta e cel mai mare din UE, de departe. Pe scurt: nu ne mai da nimeni bani

      De asta nu cresc pensiile.

    • Romanii nu uita. In 2024 2%.

  3. USR ii uraste cu patima pe pensionari!

    • PSD ii uraste cu patima pe cei care platesc acum contributii la sistemul de pensii.

    • Si PSD ii iubeste de 30 de ani de e numai lapte si miere la pensionari. A venit USR „si s-a dus totul de rapa”. Vai de capul tau.

    • Cand spui pensionari te referi la cei cu 20K, 30K pensii pe luna? Da pe aia poate ii uraste. Nu a zis nimeni ca cei cu pensii mici nu trebuie sa primeasca mai mult insa pe legea actuala, daca maresti punctul de pensie, il maresti la toti cu acelasi procent. Deci 100 de lei pentru un amarat inseamna 2000 lei pentru un „special”. De asta trebuie reforma, sa inceteze pensiile nesimtite si atunci se pot mari.

    • @Cata – vezi că nu știi? Dacă mărești punctul de pensie cei cu „pensii speciale” nu primesc nimic pentru că plafonul e pus DUPĂ SALARIU. Deci dacă unul are 3.000 de lei pe contributivitate și 3.000 parte specială dacă îi dai 15% la contributivitate va avea 3.450 + 2.550. Ai înțeles, bă trotinetistule?

    • Asta cu „USR ii uraste pe pensionari” este o retorica PSD, nimic mai mult. Nici macar nu are logica. Insa la ce buna logica pentru o intreaga tara aflata sub papucul si dominatia PSD-ului.
      Astia suntem, atat putem!

    • Ion, nu stim altii pe cine urasc, dar aici te uram noi din suflet, asa ca…sa iti fie cu cu drag. Acuma poti sa taci stiind ca esti asa special. #freehate4Ion #fake #trollide2lei #numaiaprobatitroliig4media

    • Si de asta nu le mareste PSD-ul pensiile? Tot USR-ul e de vina?

      Pensiile contributive sunt azi la 7,7% din PIB. Pensiile speciale la 0.8% din PIB.

      PSD si PNL pot pune pe masa azi inca un procent din PIB pentru pensii, adica vreo 3 miliarde de euro de cheltuit in plus. Asta acopera lejer o crestere de 15% a pensiei medii. Ceea ce corespunde si legii in vigoare.

      De ce nu dau astia din PSD si PNL banii? Ca nu ii blocheaza procenul din PNRR in niciun fel. Pentru ca nu ii mai au. Pentru ca avem deja deficit urias. Pentru ca au angajat in plina criza zeci de mii de bugetari pe salarii babane. Pentru ca cheltuiesc aproape 1% din PIB pe pensionarii speciale. Pentru ca risipesc miliarde prin programe de ingrasat clientela de tip PNDL, in loc sa foloseasca fondurile europene si banii din PNRR.

      Da, stim, de vina e tot USR-ul. Intotdeauna.

  4. Prostii care nu inteleg este faptul ca procentul de 9,4% este determinat de puterea economica din Ro. Acest procent insemna nu pensiile pe contributie si limita de varsta ci taierea pensiilor speciale, reducerea pensiilor profesionale care nu au treaba cu contributia si pensii militars mari pentru cei care au fost in misiuni straine, pe front si aparare. USR asa bestelit cum este a gandit sa taie pensiile nemuncite.

  5. Foarte corect!
    Toate pensiile sa fie pe contributie.
    Nu unii sa fie mai smecheri ca altii, sa iasa la 45 asni la pensie , iar aceasta sa fie nesimtita, mai mare ca salariul net avut vreodata.

  6. Daca reusim sa punem toată armata pe butuci și sa motivam militari ca trebuie sa își dea viata pentru tara și pe bani putini și beneficii ioc . Atunci EXPERIMENTUL EUROPEAN A REUSIT.. Trăiască ROAMNIA .

  7. Episodul 1 498 dn Telenovela pensiilor: Danciuca Intaiul Special al Romanikai a mintit ca a obtinut ceva la „negocierea” de la Bruxelles. El acolo s-a dus sa afaca lobby pentru interesul sau particular: pensioaia lui speciala care, cica, nu e speciala, desi nu e calculata la fel ca pentru fraierii care muncesc si oes la pensie la 65 de anisori.
    Au navalit pe net si penelistopesedistotrolisorii bagand o melodie lacrimogena legata de apararea tarii.
    Urmeaza Buda la ciutaci, Ciolanache la antenasienen si tot asa.

    Bugetul o sa fie gata de sarbatori, cine stie ce mai baga in el. Danciuca ne promitea pe la sfarsitul lui septembrie ca, pana pe 27 octombrie, bugetul e deja la parlament in dezbatere(ma rog, vorba vine, dezbatere). Se pare insa ca alde Ciucalacu inca nu stiu ce sa treaca in el.

  8. Normal că pensiile militare sunt pensii speciale. Tot ce nu vine din contribuții la Casa Naționala de Pensii este pensie specială. Pensiile speciale trebuie desființate, desigur, nu retroactiv. Din 2050 n-ar mai trebui să existe sisteme separate de pensii și case de sănătate separate. Pentru militari polițiști jandarmi pompieri etc ar trebui sa existe un sistem foarte generos de asigurări în caz de accidente, nu pensii speciale!

    • De curiozitate. Dar militarii pensionati intra in rezerva armatei, si in caz de razboi merg pe front pana implinesc 65 ani. Si barbatii si femeile. In cazul in care ar fi scosi de la pensii militare, ar mai trebui sa mearga pe front? Sau ar fi corect sa stea ca ceilalti pensionari acasa, la telenovele?

      Desigur, ar ramane si varianta cealalta. Ca in caz de razboi, toti cetatenii cu varsta pana la 65 ani, barbati si femei, sa mearga pe front. Cum rezolvam si chestia asta ca sa fie egalitate completa? Ma gandesc ca nu doriti egalitate doar la pensii privind militarii pensionati, iar la razboi nu mai vreti.

    • „Ca in caz de razboi, toti cetatenii cu varsta pana la 65 ani, barbati si femei, sa mearga pe front.”

      Ati auzit de vreun razboi in ultmii 150 de ani dus de Romania in care nu au mers toti barbatii disponibili pe front? Sa imi spuneti si mie care e ala.

    • @silicon_v. Eu ziceam dupa legile de acum. De exemplu, cine a depasit 35 ani varsta si nici nu a facut armata pe vremuri, legea zice ca nu mai poate fi concentrat sa faca stagiul militar in caz de razboi, ca atare nu merge nici pe front. Fiind prea batran sa mai faca armata. In schimb, il trimiti pe ala din armata pe front la 65 ani, iar pe ala de 36 anu cica nu se poate. Suntem nebuni?

  9. Cum să nu te izbească IPOCRIZIA PSD și PNL? Pe de o parte nu știu cum să se mai întreacă în discuții privind anularea acestor privilegii ne-democratice și nemeritate, iar pe de altă parte, în ascuns, caută să le mențină și să le diversifice chiar.

    Cel mai de plâns este electoratul PSD care, deși sărac, stă cu mâna întinsă poate-poate pică 10 lei în plus la pensie la un partid care hrănește o minoritate de privilegiați cu bani mulți. Acest electorat, numeros, sărac și needucat, își încredințează votul unui partid care numai la ei nu se gândește…

    • Unde nu-i cap vai de picioare! Foarte bine!
      Să văd 7 lei pe euro și pensiile mărite să valoreze mai putin ca acum! 😂😂😂
      Nu suntem sustenabili dar aruncăm cu bani care vor creste inflația și vor devaloriza moneda.

  10. Legat de pensiile militarilor, în România avem militari americani și britanici. Americanii se pot pensiona dupa 20 ani în serviciul militar, iar britanicii după 18 ani. cei care nu agreează pensiile militarilor români, ar trebui să face ceva să îi scoată pe americani ș britanici din țară, iar România să iasă din NATO. Vă dați seama că americanii și britancii dau un exemplu negativ!

  11. De ce nu spune nimeni ca de pensii speciale se bucura si ziaristii care sunt scosi din PNRR!?

  12. Adica sa luam pana si pensiile unora care primesc cateva sute de lei lunar, ca sa nu moara de foame si de frig, ca sa putem da pensii de 1000 de euro unora pensionati la 48 de ani.

    Dreptate sociala, frate!

    Iar astia cu veteranii si armata care apara tara si neamul. Ia mai plimbati ursul de aici, ca Romania nu a mai fost in niciun razboi de 80 de ani. Dar voi sunteti aia chinuitii, ati obosit crunt in lupta cu micii, berea si spritul prin hotelurile si bazele voastre „speciale”. Voi trebuie musai sa va pensionati inainte de 50 de ani, si pe pensii care nu au nicio legatura cu cat ati cotizat la bugetul de pensii. Nu ala care lucreaza in mediul privat, de il ia dracu de munca multa si de stres permanent, ca maine e dat afara si nu are cu ce isi intretine familia. Ala care trebuie musai sa munceasca vreo 40 de ani, pana cade lat, ca sa va tina pe voi in carca.

    P.S. Nu vorbesc de oamenii care au participat in mod real in teatrele de operatiuni militare. Ei pot avea dreptul la prime sau pensii calculate diferit. Dar acei oameni sunt o minoritate absoluta.

  13. Pentru capetele „luminate” care-și dau aiurea cu părerea pe aici, susținând ca n-ajung banii pentru pensii și jelind cu suspine viitorul întunecat al pensionarilor, am câteva precizări de făcut. Statistica spune că fisc-ul recuperează doar 30% din taxele și impozitele datorate de firme și cetățeni, deci sunt șanse mari ca două treimi din gargaragiii de pe aici sa facă evaziune fiscală la greu. Prin urmare, dacă voi, ăștia care vă dați de ceasul morții și vă aia grija de pensionari că halesc prea mult sau respiră încă, v-ați plăti corect datoriile către stat, n-ar mai fi nici o problemă cu sumele necesare aducerii pensiilor la un nivel decent. O minimă logică a bunului simț ar trebui să vă facă mai prevăzători cu subiectul ăsta sensibil, dat fiind faptul că fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai târziu, pensionar.
    Pe de altă parte, e obligatorie separarea asistaților social de pensionarii cu acte în regulă. Actele de caritate să le facă onor guvernul din ce fonduri dorește el, dar NU din banii pensionarilor, fond la care au contribuit cei care au muncit pe bune, nu au mimat munca!
    Cât privește pensiile speciale, alea militare (cu o valoare medie de 3400 lei), numai „speciale” nu sunt! Dacă iei în considerare restricțiile și obligațiile de tot felul, inclusiv după pensionare, sunt chiar prea mici. Cele ale aviatorilor ar trebui scoase și ele din discuție, fiind pe merit. Speciale sunt ale magistraților (medie în jur de 22000 lei) și probabil aici s-ar justifica o limitare la un nivel mai puțin obscen. Dar sunt destul de puține și nu s-ar câștiga mare lucru.
    În concluzie, dacă oamenii (și firmele!) ar fi cinstiți și și-ar plăti corect taxele, ar fi bani și pentru pensii și pentru investiții. Dar ți-ai găsit…

  14. Noi nu stim ce si cum va fi peste o luna, un an, sau 10 ani, si ei ne plafoneaza procentul din PIB pentru pensii pana in 2070 ! Astia ori nu sunt zdraveni, ori ne cred chiar fraieri !

  15. Cand ros galbenii vor primi ca si incasari din contributii la asigurari doar jumatate din suma pe care o incaseaza acum din pricina pierderii increderii contributorilor in politica de pensii pe care” revolutionarul” Ciolacu si generalul Ciuca o fac, atunci vor lua o decizie. Toate „masurile” lor s-au soldat cu enervarea contributorilor si scaderea incasarilor la buget. Care contribuabil privat va avea interesul sa plateasca contributii la un salariu mare, daca va primi o pensie pe baza de „solidaritate” de la”revolutionar”? Poate este mai bine ca in loc de 6500 ron leafa, sa ai 3500, sa iei pensie de 1500 si sa beneficiezi de „ajutoarele” date. Restul de 3000, la ciorap pentru zile negre. Platesti contributie mare, ajungi injurat si cu pensie mica, asta este respectul!

  16. G4Media , purtătorul de cuvânt al USR-lui, ce tot insistați pe pensiile militarilor, na poftim , premierul a spus clar că sunt” pensii de serviciu”.
    Și dacă insistați de ce nu va interesați cum este situația militarilor/ polițiștilor în țările UE sau NATO, acolo să vedeți pensii, nu de 900 euro la subofițeri și 1300 euro la ofițeri ca în România.
    Voi săpați la distrugerea completa a României, industrie numai exista că urmare nici producție, acum mai rămăsese sa „distrugeți” și armata.
    Atunci chiar vom fi colonie, din cauza voastră , nu se mai înghesuie nimeni dintre tineri sa intre la o școală militară, multe locuri nu au fost ocupate din lipsa de interes pentru structurile astea de” speciali „.
    Pe 1 Decembrie sa nu cumva sa mai comentați ceva de armata noastră, ipocrizia multora din așa zisa media nu are margini.

  17. mai există varianta unui DA condiționat

    exactly why they order you to write this article.