Comisia Europeană, la masă cu China, în ciuda represaliilor din Hong Kong
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, considerat eminența cenușie a executivului european, a găzduit marți împreună cu oficiali din China și Canada o reuniune ministerială pentru climă. Este prima manifestare la nivel înalt la care Comisia Europeană se afișează cu reprezentanții Chinei după ce Beijingul a adoptat „legea securității naționale” pentru Hong Kong, prin care s-a preluat, practic, controlul asupra acestui teritoriu.
În ciuda faptului că Parlamentul European a condamnat această lege și a cerut ca Uniunea Europeană să prevadă sancţiuni aspre împotriva liderilor chinezi, Comisia Europeană și-a continuat programul politic cu China.
În discursul său oficial de la debutul evenimentului dedicat climei, Timmermans nu a făcut nici o referire la legea care respinsă categoric de locuitorii din Hong Kong și care a dus la primele arestări pentru nesupunere.
Reamintim că unul dintre pilonii de bază ai programului politic al noii Comisii Europene este proiecția valorilor și principiilor europene în lume. ”Comisia Europeană promovează multilateralismul și o ordine globală bazată pe norme, în cadrul căreia UE să joace un rol mai activ și să aibă o voce mai puternică”, se arată în manifestul Comisiei von der Leyen.
Legea securității naționale are întâietate, faţă de legislaţia internă din Hong Kong, motiv pentru care se consuderă că reprezintă o subminare a puterii de stat în teritoriul semiautonom Hong Kong. Adoptarea legii reprezintă cea mai grea lovitură pe care o primește Hong Kong de la preluarea de teritoriului de către China, în 1997, de sub suveranitatea Marii Britanii.
Cunoscutul activistul Joshua Wong, din Hong Kong, a cerut sprijin guvernului german pe fondul escaladării violenţei în teritoriu, potrivit unei informaţii apărute în presa germană.
„Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului”, au afirmat eurodeputaţii în rezoluţia adoptată cu o largă majoritate, de 565 de voturi pentru, 34 contra şi 62 de abţineri.
UE şi statele membre trebuie „să aibă în vedere, dacă noua lege este aplicată, să aducă acest dosar în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie”, potrivit documentului.
Foto: Frans Timmermans / Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii